Danas smo videli zašto je Pep izgubio finale LŠ i da bi ga Tuhel teško opet dobio

Autor: Milovan Longinov
subota 25.09.2021.
16:20
Izvor: Sportske.net

Pep Gvardiola je konačno pobedio Tomasa Tuhela.

EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga
EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

Povezane vesti

Nakon tri vezane pobede Tomasa Tuhela u tri različita takmičenja - polufinalu FA kupa, Premijer ligi i finalu Lige šampiona, Pep Gvardiola je konačno prestao da bude tvrdoglav. 

Katalonac je dobro analizirao svoje greške iz prethodnih duela sa Tuhelom. Prva i najvažnija jeste da je imao zadnjeg veznog. Rodri je danas bio tamo gde je trebalo da bude Ilkaj Gundogan u Portu kada je Kai Haverc pobegao i dao jedini gol i rešio finale LŠ. Ne može da igra Pep protiv Tuhela bez zadnjeg veznog, Čelsi je kao i danas, i u finalu samo čekao rupu, jednu kontru i dubinsku loptu da postigne gol.

Čelsi je danas imao identičan plan i u prvih 45 minuta izgledalo je sve kako treba. Ridiger je pohapsio sve, Kristensen se odlično postavljao, a Aspilikueta je bio Aspilikueta. Siti je dominirao, imao onu šansu Žezusa, ali sve je teklo kako je Tuhel želeo. Čekala se ta kontra i napad u kom se 50 metara pređe u najviše dva kontakta.

Gvardiola nije odustajao od svog stila. Posed, kruženje, ali mnogo bolji presing i ma koliko smešno zvučalo, Sitijem štoperima je u ovakvoj igri bilo lakše da čuvaju Lukakua nego Haverca i Vernera i Maunta u finalu, koji su menjali pozicije, trčali i tražili prazan prostor i tako unosili pometnju. Sidraški špic je mnogo lakši u ovom slučaju sa Laporta i Dijasa i to se videlo tokom čitavog meča.

Tuhel ovaj put nije mogao da iznenadi Pepa, možda mu je falio Maunt, čija raznovrsnost i pas mogu da razbiju Pepove linije tima. 

Obavezno je istaći uloge Bernarda Silve i Džeka Griliša koji su danas bili sjajni u oba smera. Da je Griliš postigao gol iz dve odlične šanse koje je imao, bio bi igrač utakmice. Odradio je veliki posao i u defanzivi, a šta tek reći za Silvu koji je bio svuda. Portugalac je pokazao da odlično oseti i čita igru, taktički je bio gotovo perfektan. Da je kojim slučajem De Brujne u top formi, Siti bi verovatno dao još koji gol, koji je svakako visio u vazduhu.

I za kraj, iako nije klasična pa ni prava devetka koja je potrebna Pepu, Žezus je danas svojim golom i ulaskom u još dve šanse podsetio Gvardiolu da mu je u finalu u Portu još kako nedostajao jedan igrač sa instinktom u šesnaestercu. 

I jedno pitanje na koje niko nema odgovor, ali može da ima stav - da se finale LŠ između Pepa i Tomasa ponovi 10 puta, ko bi više puta slavio? 

Mislim da smo danas dobili pravi odgovor. Jedva čekamo novi susret dvojice najboljih taktičara na svetu. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke