Spektakl u Astani - Kazahstan od 0:2 do 3:2 protiv Danske!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 26.03.2023.
16:58
Izvor: Sportske.net

Neverovatan preokret domaćeg tima.

EPA-EFE/ALEX SULTANOV
EPA-EFE/ALEX SULTANOV

Povezane vesti

Fudbaleri Kazahstana napravili su senzaciju u drugom kolu grupe H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i pobedili Dansku na svom terenu rezultatom 3:2.

Danci su nakon 45 minuta vodili sa 2:0, imali su aspolutnu kontrolu, a onda se u nastavku desio fantastičan preokret.

I danas je kao i protiv Finske pre tri dana, kada je upisao het-trik, u dresu Danske briljirao mladi napadač Atalante Rasmus Hojlund, koji je dao dva pogotka u prvom poluvremenu i sa pet golova postao ubedljivo najbolji strelac kvalifikacija.

Momak koji ima 20 godina je u 21. minutu razbio bunker Kazahstana. Kjer je poslao dogačku loptu sa svoje polovine, Hojlund je izbegao ofsajd zamku, pa "otresao" Malija u duelu, a onda je u maniru rasnih strelaca prebacio golmana Šackog levom nogom i rutinski pogodio za 0:1.

U 36. minutu je bilo 0:2, a Hojlund je ovaj put pokupio "otpadak" posle šuta Damsgarda i smestio loptu u mrežu sa šest metara.

Ništa tada nije slutilo na to da Kazahstan može doći do najvećeg trijumfa u svojoj istoriji.

Ali, u drugom poluvremenu se Kazahstan okuražio, krenuo je na sve ili ništa, imali su i jedni i drugi po nekoliko dobrih situacija, Hojlund je mogao i do novog ket-trika, ali domaćin je smanjio na 1:2 u 73. minutu. Vind je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, srpski sudija Novak Simović je bez razmišljanja pokazao na belu tačku, a precizan sa 11 metara bio je Žajnutdinov.

U samom finišu su domaći napali kao u transu, Danci su se pogubili, a u 86. minutu smo videli najlepši gol u dosadašnjem delu kvalifikacija. Tagibergen je ispalio "projektil" sa 30 metara i zakucao loptu u same rašlje, iza nemoćnog Kaspera Šmajhela za 2:2.

Tri minuta kasnije je konfuziju u redovima Danske iskoristio Ajmbetov, koji je postigao gol za 3:2 i veliki trijumf Kazahstana. On je glavom sa pet metara savladao Šmajhela posle centaršuta Vorožovskog.

Domaći tim je u 96. minutu ostao sa desetoricom zbog drugog žutog kartona Ajmbetova, ali je lako odbranio poslednji danski napad.

Kazahstan je u prvom kolu izgubio od Slovenije na svom terenu i sada kao i Danska ima tri boda, pa ova grupa postaje jako zanimljiva.

Danas se još sastaju Slovenija - San Marino i Severna Irska - Finska.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke