Danski "tihi" protest protiv Katara!

Autor: Stefan Matić
sreda 28.09.2022.
17:00
Izvor: Sportske.net

Žele da budu što manje vidljivi.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Povezane vesti

Dodela organizacije Svetskog prvenstva Kataru je podelila javnost. 

Udruženja i borci za ljudska prava u nekoliko navrata su prezentovali svoje izveštaje gde tvrde da je izgradnja stadiona u Kataru, koštala ne samo milione dolara, već i na hiljada života. Stadali su većinom imigranti koji su krenuli 'trbuhom za kruhom'. Sa druge strane imamo i fudbalske legende poput Dejvida Bekama koji su pristali na 10-godišnju saradnju sa državom Katar u svojstvu ambasadora ove zemlje. Saradnja koja je veoma isplativa za "Beksa", a osuđena od strane legendardnog Erika Kantone. 

Protesti i neslaganja sa politikom države organizatora će biti vidljiva i na samim terenima. Fudbalska reprezentacija Danske i njihov proizvođač dresova Humel će sa namerom obeležja svoje zemlje svesti na jedva vidljiv nivo. 

"Sa novim dresovima Danske hteli smo da pošaljemo dvojnu poruku. Dresovi nisu samo inspirisani EURO-om '92, odajemo omaž najvećem uspehu Danske u fudbalu, već je i protest protiv Katara i njihovoj evidenciji ljudskih prava. Zato smo smanjili sve detalje vezane za Dansku na novim dresovima za Svetsko prvenstvo, uključujući naš logo i naše prepoznatljive ševrone. Mi ne želimo da budemo vidljivi tokom turnira koji je košao na hiljade ljudi njihovih života. Podržavamo tim Danske do kraja, ali to nije podrška Kataru kao zemlji domaćina. Mi verujemo da sport treba da spaja ljude. A kada to ne radi, mi želimo da pošaljemo poruku", stoji na Instagram profil poznatog proizvođača sportske opreme. 


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.