De La Fuente presavio tabak za neku novu Španiju

Autor: Milovan Longinov
subota 25.03.2023.
12:30
Izvor: Sportske.net

Novi selektor Španije iznenadio imenima na prvom spisku.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Španije jedna je od onih koja je doživela najveće promene od Mundijala u Kataru do novog kvalifikacionog ciklusa, za EURO 2024. Luis Enrike je napustio klupu "crvene furije" nakon tri godine, a na njegovo mesto došao je dotadašnji selektor mlade reprezentacije Luis De La Fuente.

Iako nema gotovo nikakvo klupsko trenersko iskustvo, jer je kratko radio za drugi tim Atletik Bilbaa i Alaves do 2011. godine, od tada je praktično selektor. Radio je u svim mlađim kategorijama od 2013. do danas, osvojio je EP (U19) 2015. godine, potom EP (U21) 2019. i osvojio je srebrnu medalju na OI 2020. u Tokiju.

Već njegov prvi spisak najavio je izrazite promene u odnosu na Luisa Enrikea, a prva među njima je naklonost ka Barseloni. Serhio Buskets se povukao iz reprezentacije, a osim njega sa spiska za početak kvalifikacija otpali su - Đordi Alba, Erik Garsija, Feran Tores i Ansu Fati, a takođe je bez poziva i Markos Alonso koji je često imao Enrikeovo poverenje. Istovremeno, De La Fuente je vratio tandem Real Madrida - Naća Fernandesa i Danija Sebaljosa, koji nikada nisu bili u Enrikeovim planovima, ali je zato izostavio Marka Asensija. Osim njega, De La Fuente je mnoge iznenadio nepozivanjem Kokea i Ljorentea iz Atletiko Madrida, kao i Karlosa Solera iz Pari Sen Žermena.

Velike promene očekuju se u veznom redu, a De La Fuente je još na svom predstavljanju jasno podvukao da Rodri kod njega neće igrati štopera (što je bio slučaj na SP i ranije kod Enrikea), jer je bio najbolji zadnji vezni u njegovoj mladoj reprezentaciji. Očekuje se da on bude glavni igrač u veznom redu, ali je njegova zvučna alternativa Martin Zubimendi, odlični igrač Real Sosijedada koji je praktično među debitantima.

De La Fuenteova iznenađenja su Pedro Poro iz Totenhema, Mikel Merino iz Real Sosijedada i najveće - štoper Osasune David Garsija, koji će debitovati u svojoj 29. godini za nacionalni tim. Među povratnicima su golman Kepa, i Jago Aspas i Brajan Hil, ali će napad ponovo predvoditi Alvaro Morata, ujedno i novi kapiten reprezentacije, dok je njegov zamenik Dani Karvahal. Najveći problem za De La Fuente mogu da budu štoperske pozicije, jer su tu sada samo pomenuti Naćo i David Garsija i standardni Laport.

Prvi utisci, pre starta kvalifikacija su ne baš sjajni, javnost u Španiji sumnja u ove odluke De La Fuentea, iako se plasman na EURO sa prvog mesta ne dovodi u pitanje. Pravo pitanje će biti - da li Španija može do velikog trofeja na koji čeka od 2012. godine i Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Španija za početak dočekuje Norvežane, bez povređenog Halanda, i potom gostuje Škotskoj, a u grupi su još Gruzija i Kipar.

Oni koji staju na stranu De La Fuentea podsećaju da selektor ima ceo ciklus da pronađe pravu kombinaciju i da će vrlo verovatno menjati od okupljanja do okupljanja, a i sam je rekao da oni kojih sada nema, očekuju šansu u junu. To se pre svega odnosi na Ansua Fatija i Ferana Toresa, a treba videti i da li će vratiti Tijaga Alkantaru, koji je i dalje povređen. Za sada, deluje da bi ovako mogao da izgleda početni tim, najjači sa ovog spiska: Kepa, Karvahal, Naćo, Laport, Balde (Gaja) - Rodri, Gavi, Sebaljos (Fabijan Ruiz) - Olmo, Ojarzabal, Morata. Klupa: Injigo Martinez, David Garsija, Pedro Poro, Zubimendi, Merino, Niko Vilijams, Hil, Aspas, Hoselu, Đerar Moreno...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke