De Rosi i Roma - Gde ćeš bolju kombinaciju?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 05.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Kapiten se vratio, brže od očekivanog…

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Povezane vesti

Kada se Danijele De Rosi opraštao od svoje Rome nije ni sanjao da će se tako brzo vratiti. Tog dana je nebo iznad "Olimpika" bilo prepuno galebova, kao u obližnjoj Ostiji, letovalištu Rimljana gde se ovaj fudbaler i rodio. Dok je sa porodicom trčao poslednji krug na "Olimpiku" odjekivala je njegova omiljena pesma "Masterplan" od Oasisa.

Simbolično ime, ali on zaista nije imao neki "cunning plan" da se brzo vrati. Jer, nije želeo karijeru rukovodioca, prva misao mu je bila da nastavi da igra. Iako je imao unosnije ponude iz MLS, pravog rudnika za igrače pri kraju karijere izabrao je Boku. Jer, kod De Rosija ima dosta i romantike, slušao je kao opijen priče nekadašnjih saigrača Pabla Osvalda, Burdisa i Paredesa o "Ksenezesima". I ispunio je želju, zaigrao na "Bombonjeri" krajem prošle decenije. Nije dugo trajalo, zbog porodičnih razloga je posle nešto više od šest meseci završio karijeru.

Želeo je da bude trener, mada kaže da to ume da bude najgori posao na svetu. Njegov tata Alberto je krenuo tim putem, ali u Rominoj akademiji što je ipak lakše. Junior se prvo priključio Manćiniju u reprezentaciji kao asistent. "Manćio" ga je svojevremeno silno želeo u Sitiju kao igrača, ali "Vučica" nije htela ni da čuje, a ni sam De Rosi nije bio posebno zagrejan da ode iz svog Rima. Osvojili su zajedno EP, što De Rosi navodi kao najveći uspeh, jer sa Romom, osim par kupova nije uzeo ništa.

Prvo samostalno trenersko iskustvo nije bilo dobro. Prihvatio je ponudu Džoa Takopine, Trampovog advokata koji je bio većinski vlasnik Spala. Znali su se kada je Amerikanac bio deo manjinske grupe Rominih deoničara. Ali tim iz Ferare je ispao iz Serije A pre De Rosijevog dolaska, prodali su najbolje, a Danijelea su smenili nakon 15 bodova iz 16 kola. Bio je u sukobu sa direktorom Lupijem koji je izjavio da je De Rosi zadovoljan prelaznim rokom, iako to nije slučaj. De Rosi je inače ubedio Rađu Naingolana da zaigra za SPAL, Belgijanac je rekao da su mu obećali da neće smeniti trenera kako to obično biva u Seriji B čim ne krene, ali su posle samo 10 dana pokazali vrata Rominoj legendi. To je bio težak dan za početnika trenera, u pitanju je bio Sveti Valentin (ili Sveti Trifun, kako vam volja), rođendan jedne od De Rosijevih ćerki, uručili su mu otkaz. I ispostavilo se, učinili veliku uslugu.

Imao je ponude Salernitane i Verone davljenika, premišljao se, a onda je stigao poziv koji se ne odbija, od vlasnika Rome Fridkina. Murinjo je smenjen, De Rosi nije imao vreme za razmišljanje, a nije mu bilo ni potrebno.

"Isto je uradio Pirlo kada ga je pozvao Juventus, to se ne odbija, nema razloga da budete skromni, neki vozovi ne prolaze dva puta", kaže De Rosi. On dodaje da bi odbio da je Roma imala neki tužan tim jer bi znao da nema šansu, ovako verovao je da je "Vučica" dovoljno snažna da okrene sezonu. Nikada se nije plašio odgovornosti, prvi je podigao ruku 2006. kada je Lipi pitao ko će izvoditi penale u finalu Mundijala. To finale je bila njegova prva utakmica posle suspenzije jer je laktom udario Amerikanca Brajana MekBrajda u grupnoj fazi.

Nije imao nikakve uslove za Romu, osim bonusa ako izbore Ligu šampiona. Tražio je da ga posmatraju ne kao talisman već kao trenera. Imao je primer Ranijerija, još jedan rođeni Rimljanin koji je pristao da vodi Romu privremeno do kraja sezone.

Nije ništa upereno protiv Murinja, Portugalac mu je poslao poruku ohrabrenja kada je preuzeo SPAL. Ali, promenio je dosta toga, tim je zaigrao hrabrije, šest pobeda u sedam mečeva. Počelo je pobedom protiv nesuđenog tima Verone, promešao je odbranu i vratio se na četvoricu u liniji. Oživeo je Paredesa i Lorenca Pelegrina kapitena ekipe, pružio kontinuitet Hujsenu i Anhelinu. Pomerio je Murinjovog zemljaka Ruija Patrisija sa gola, kockanje sa Miletom Svilarom se isplatilo.

De Rosi kaže da se jedva suzdržava da se ne popne na južnu tribinu gde je odrastao. Zanimljivo, kada je prestao da igra, prerušavao se kako bi gledao Romu sa Curve Sud bez da ga navijači grle i slikaju se sa njim. Supruga, glumica Sara Felberbaum je unajmila kostimografa kako bi mužu omogućila da mirno gleda mečeve svog kluba.

U četvrtak je Roma igrala protiv Ćabija Alonsa i Leverkuzena koji stoje na putu ka novom finalu LE, za vikend u grad stiže Juventus koji Rimljani, osim Lacija, mrze najviše, još od rivalstva sa početka osamdesetih.

De Rosi je kao klinac bio blizu Juventusa, tada je Lučano Mođi nudio Edgara Davidsa za njega i Akvilanija koji su bili tek omladinci. Ali, Roma nije nasela, pa je Danijele protiv Tristine u kupu debitovao za prvi tim. Ostalo je istorija. Sada kreće novo rimsko poglavlje za sina Ostije i to na klupi.

Romi je važnije, bore se za petu poziciju koja donosi Ligu šampiona. Inače, poslednji put u evropskoj eliti "Vučica" je igrala u poslednjoj De Rosijevoj sezoni.

Juventus je blizu povratka top tri ili četiri pozicije, ali to neće spasiti Alegrija kome je spremna zamena u vidu Tijaga Mote. Kako igraju "Bjankoneri" teško je verovati da mogu do pobede na "Olimpiku".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke