De Zerbijeva poslednja puzla sletela na „Velodrom“

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 22.09.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Šampionske ambicije Marseja...

Povezane vesti

Velike stvari dešavaju se na „Velodromu“ ovog leta. Od iznenađujućeg dolaska Roberta de Zerbija na klupu Olimpik Marseja onda kada se činilo da je to mesto gde niko ne želi da bude, a posebno ne čovek kojeg su „pikirali“ brojni evropski velikani. Međutim, mnoge neočekivane stvari desile su se u Marseju prethodnih meseci zaključno sa transferom koji se dogodio pre nekoliko dana i o kojem ćemo pričati nešto kasnije.

Marsej je snažno ušao na tržište pod dirigencijom sportskog direktora Medhija Benatije. Bivši štoper Udinezea, Rome, Bajerna i Juventusa krenuo je od pomenutog De Zerbija, a potom su stizali „loši momci“ poput Mejsona Grinvuda, Elija Vaija, Nila Mopeja, zatim Pjer-Emila Hejbjerga, Heronima Ruljija... Grupa talentovanih momaka, ali isto tako je reč o igračima koji su se susreli sa manje ili više kontroverzi tokom svojih karijera. Ali, kako drugačije u Marseju? Temperament mora da se prati sa temperamentom i ludošću. Do neke granice. Videli smo brz fudbal, izuzetno dobro ukomponovan tim koji je sposoban da iznese loptu kroz pas, kroz rombove i trouglove, uz fenomenalnu saradnju Luisa Enrikea i Mejsona Grinvuda koji blista na startu sezone. Ali, isto tako važi i za Luisa Enrikea kojeg kao da je De Zerbi pretvorio u Aleksisa Mekalistera koji je bio briljantan u Brajtonu pod njegovim vođstvom. Odlična anticipacija, čvrst u duelima, ulazak u poslednju trećinu i realizacija. Definitivno može da bude otkrovenje sezone. Ali, ono što je zaokružilo čitavu priču jeste potpis Adrijena Rabioa, odbeglog pariskog sina čije reči iz 2016. godine pune novinarske stupce u Francuskoj. 

„Nikada ne bih obukao taj dres. U porodici su mislili da se šalim kada sam im rekao za ponudu Marseja“, kazao je Rabio 2016. na poziv Olimpika da dođe na pozajmicu tri godine ranije.

Danas?

„Kada sam bio mlađi voleo sam da gledam utakmice Marseja dok su tamo bili Mamadu Nijang i Tioifilou Maulida. Bio sam iznenađen pozivom Olimpika i sportskog direktora Medhija Benatije. Projekat kluba me je oduševio i odmah sam prihvatio“, rekao je Rabio.

Doživeo je dobrodošlicu od oko 500 navijača na aerodromu koji su priču zaokružili pesmama i bakljadom. Oprostiće mu ružnu prošlost ako dođe titula...

A do tog sna, prva naredna prepreka je imenjak iz Liona, samo sedam dana nakon što su igrali protiv još jednog velikog rivala Nice. Iako je izgledalo da bi odlaskom Fabija Grosa kriza na „Grupama stadionu“ mogla da bude zapečaćena, ni ova sezona nije krenula najbolje. Samo jedna pobeda, uz remi i dva poraza nije dovoljno za klub renomea Olimpik Liona. Setimo se samo kako je protekao prošlogodišnji derbi dva tima kada su navijači Marseja kamenicama gađali autobus sa fudbalerima Liona što je dovelo do povreda glave trenera Fabija Grosa i nekoliko članova stručnog štaba. Lion je hteo da se meč igra uprkos svemu, ali je glavni arbitar Fransoa Leteksje odustao od utakmice uz instrukcije delegata i nije želeo da se stvaraju nove tenzije koje su ih eventualno čekale na „Velodromu“. Groso je završio sa više šavova na glavi, a ubrzo i sa otkazom pošto to nije trgnulo ni njega ni njegov tim.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke