Debakl Španaca, kraj jedne ere!

Autor: Janko Glavonjić
sreda 18.06.2014.
22:56
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija Španije doživela je pravi brodolom u Brazilu! Još uvek aktuelni svetski prvak izgubio je od Čilea sa 2:0 (2:0) i tako izgubio sve šanse da odbrani titulu.

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Povezane vesti

Čile je već posle 45 sekundi meča imao prvu šansu. Posle prodora Čileanaca po levoj strani, stvorila se velika gužva u šesnaestercu Španaca, lopta se odbila od noge Havija Martineza u korner.

Posle kornera koji je izveo Aleksis ponovo su Južnoamerikanci imali udarac, Jara je bio najviši u skoku, ali je lopta otišla preko gola.

Uvodni minuti protekli su u znaku borbe na sredini terena. Španci nisu uspevali da uspostave svoju klasičnu dominaciju na koju smo navikli prethodnih godina, imali su veći posed lopte, ali je Čile bio konkretniji u svojim pokušajima.

U 15. minutu Španija je imala prvu priliku na meču. Posle napada koji je započeo Inijesta, oko Dijega Košte se stvorila gužva. Šut je bio izblokiran, lopta se odbila do Ćabija Alonsa koji nije oklevao, uputio novi udarac, ali je Klaudio Bravo sjajno intervenisao.

U 20. minutu Čile je poveo! Vezni red Španaca delovao je vrlo nesigurno od početka meča, puno dodavanja je presečeno, a dodavanje Alonsa ka Silvi je bilo kobno za "Furiju".

Aleksis je presekao to dodavanje, razmenio sjajni dupli pas sa Vidalom, a zatim odložio loptu na desno krilo Aranguizu. On je, u padu, uspeo da doturi loptu do Vargasa, koji je fantastično izbacio Kasiljasa i poslao loptu u praznu mrežu. Aspilikueta i Ramos su kasnili sa svojim intervencijama.

Španija je nastavila sa jalovom inicijativom, Ćabi Alonso imao je šut u 23. minutu, koji je završio visoko iznad gola.

U 27. minutu Dijego Košta je imao odličnu priliku, ali je njegov šut pogodio spoljni deo mreže.

U 42. minutu Ćabi Alonso je napravio jeftin faul u opasnoj zoni, što se ispostavilo kao kobno.

Aleksis je izveo slobodni udarac sasvim solidno, ali mora se priznati da je Kasiljas jako loše reagovao, samo kratko izboksovao loptu, pravo na nogu Aranguiza.

Čileanac je šutnuo spoljašnji felš, koji je za dlaku prošao pored Kasiljasa, i doneo Čileu veliku prednost.

Španci su u prvom poluvremenu bili zaista neprepoznatljivi, spori, neuigrani i potpuno su razočarali sve svoje navijače sa ovako lošom igrom i pristupom.

Brazil Soccer WCup Spain Chile

Odmah na startu drugog poluvremena Španija je delovala življe i rešeno da ne izađe sa Svetskog prvenstva praktično bez ispaljenog metka. Koke je ušao u igru umesto potpuno bledog Ćabija Alonsa i to je pokrenulo "Furiju".

Već u 48. minutu Španci su razmenili par kratkih dodavanja na sredini, podsetili na to kako su postali prvaci sveta, Inijesta je asistirao Košti, ali je napadač Španaca oklevao i njegov udarac je izblokiran.

U 52. minutu desila se vrlo slična situacija kao kod drugog gola Čilea, ali na suprotnoj strani. Vidal je napravio jako neinteligentan faul i dao priliku Špancima da iz slobodnog udarca ugroze gol Brava.

Ramos je izveo slobodni udarac, Bravo je, slično Kasiljasu, samo izboksovao loptu. Akcija Španije se nastavila, Košta je probao "makazice". Iako je napadač Španije želeo da šutira na gol, od njegovog udarca je ispao sjajan centaršut, na drugoj stativi je bio Serhio Buskets, potpuno sam, ali je fudbaler Barselone promašio prazan gol.

APTOPIX Brazil Soccer WCup Spain Chile

Posle ove akcije, kao da je taj talas dobre igre Španije prošao. Pozitivni pomak i energija je potpuno spasla, u narednih 10 minuta vredno pomena je samo pokušaj Vidala sa više od 20 metara, koji je bio lak plen za Kasiljasa.

U 64. minutu Del Boske je zamenio Dijega Koštu Fernandom Toresom. Stil igre je ostao isti, Španci su se polako mirili sa sudbinom, a u narednim minutima samo slaba koncentracija Čileanaca ih je spasila katastrofe.

U 68. minutu sjajna kontra Čilea, Isla je bio sam na levoj stativi, ali je zakasnio za delić sekunde i lopta je posle njegovog udarca završila preko gola.

Još jedan kontranapad viđen je u 71. minutu, preko danas sjajnog Aleksisa Sančeza. Fudbaler Barselone povukao je po desnoj strani, možda se i malo kasnije oslobodio lopte, pa je njegov centaršut i pokušaj Jare glavom bio prilično bezopasan.

U 80. minutu greška Mene mogla je da skupo košta Čile, ali se Kasorla spetlja i odbrana je uspela da interveniše.

Minut kasnije, Kasorla je mnogo bolje reagovao, sasvim solidno šutirao, ali Klaudio Bravo je još jednom odlično intervenisao.

Brazil Soccer WCup Spain Chile

U 84. minutu i Inijesta je testirao Brava, ali je Čileanac ponovo bio na visini zadatka i izbacio loptu u korner.

Čile se potpuno povukao, Španci su stihijski napadali, imali su još jedan dobar pokušaj iz slobodnog udarca, ali je Kasorlin šut ponovo bio suviše slab za Brava.

Poslednju priliku Španci su imali u 92. minutu, kada je udarac Ramosa iz neposredne blizine blokiran.

Čile i Holandija posle dva kola imaju po šest poena i obezbedili su plasman u drugu fazu. U poslednjem kolu odlučiće se ko će biti prvi na tabeli, a Holanđanima odgovara i nerešen rezultat, zbog bolje gol razlike.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke