Deja Vu - Čile ponovo koban za Mesija i 'Gaučose'

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 27.06.2016.
05:58
Izvor: Sportske.net

'La Roha' odbranila titulu šampiona američkog kontinenta pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala opet bila bolja od Argentine nakon penal 'lutrije'.

Beta/AP Photo/Julie Jacobson
Beta/AP Photo/Julie Jacobson

Povezane vesti

Reprezentacija Čilea je pobednik Kopa Amerika Sentenario, koji se održavao u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je druga titula šampiona američkog kontinenta za Čielance u istroriji, druga uzastopna, nakon one prošogodišnje osvojene na domaćem tlu. Čile je osvojio svoju drugu titulu na Kopa Amerika na gotovo identičan način kao prvu - pobedom nad Argentinom u finalu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:2).

Nakon 120 minuta igre nije bilo golova, a 'Rohosi' su kao i lane bili precizniji sa 'kreča' od svojih istočnih komšija.

Najbolji igrač sveta, Leo Mesi, našao se u ulozi tragičara budući da je njegov šut sa bele tačke u prvoj seriji otišao preko gola. On je tako propustio priliku da donese prednost svojoj ekipi jer je Romero odbranio udarac Artura Vidala, koji je otvorio penal seriju.

Klaudio Bravo je odbranio udarac Lukasa Bilje u četvrtoj seriji, a titulu Čileancima doneo je rezervista Fransisko Silva.

Podsetimo, Argentina je savladala Čile u prvom kolu grupne faze na Kopa Amerika Sentenario sa 2:1 i to bez Mesija u timu, ali se tim Huana Antonija Picija radovao na kraju. 'Gaučosi' će morati da sačekaju na trofej na veikom takmičenju još neko vreme, čekaju ga od 1993. godine kada su osvojili Kopa Amerika, 14. put u svojoj istoriji.

mesi

Što se tiče regularnog toka utakmice, gledali smo pravi fudbalski rat u Nju Džersiju.

Finale je počelo udarcem sa distance Evera Banege iz prve akcije pošto se krenulo sa centra, lopta je otišla pored gola, a onda je usledila bespoštedna borba, prštalo je na sve strane, koliko je bilo žara i varnica najverinije oslikava podatak da su do odlaska na odmor i jedni i drugi ostali sa igračem manje na terenu.

U rasponu od dvanaest minuta defanivac Čilea Marselo Dijaz je zaradio dva žuta kartona, oba puta zbog prekršaja nad Leom Mesijem, utisak je da je drugi dobio prestrogo, ali je u svakom slučaju morao vani posle nešto više od pola sata igre.

Nakon prvog Dijazovog prekršaja Mesi je pokušao da ugrozi Brava iz slobodnjaka, ali je kapiten Čilea lako ukrotio taj pokušaj.

Ubedljivo najzelija prilika u prvom poluvremena viđena je u 22. minutu meča kada je Gonzalo Iguain izašao sam pred Klaudija Brava, bocnuo loptu pored njega, ali ona odlazi tik pored stative. Ovaj promašaj je nagovestio 'deja vu', setimo se da je 'Pipita' prropustio kolosalnu priliku u prošle godine u Santjagu.

Nakon toga Mesi je pokušao da iscenra penal i zbog toga zasluženo dobio javnu opoemenu.

Do odlaska na odmor i Argentina je ostala sa desetoricom, direktan crveni karton dobio je Markos Roho zbog starta s leđa nad Vidalom i ovde se čini da je sudija prestorog postupio, ali ova njegova odluka može da se prihvati kao kompenzacija za isključenje Dijaza.

mesi

U drugom poluvremenu se vodila bespoštedna borba na sredini terena, ali ako izuzemeo solidne pokušaje Eduarda Vargasa i Kuna Aguera, koji je u nastavku ušao u igru umesto bledog Iguaina, nije bilo pravih šansi sve do sudisjke nadoknade. U 91. minutu Čile je razvio divnu akciju po levom boku, Besežur je zavrnuo u sredinu ka Aleksisu Sančezu, ali Funes Mori odličnim klizećim startom uspeva da otkloni opasnost. Usledio je kontraudar, Mesi je povukao loptu sa centtra , stigao do ivice šesnaesterca, raspalio po lopti, ali ona ide preko gola, a finale u produžetke.

U prvom produžetku smo za 15 minuta videli više fudbala nego tokom celog regularnog toka utakmice, a videli smo i dve vrlo izgledne šanse na obe strane. Najpre je Romero odlično odbranio udarac glavom Edua Vargasa iz izgledne pozicije, a samo minut kasnije Klaudio Bravo maesterno brani lukav pokušaj Serhija Aguera glavom, lopta je išla direktno pod prečku.

Jedina situacija vredna pomena iz drugog produžetka je Mesijev slobodan udarac iz njegove pozicije, lopta je okrznula nekog u živom zidu, ali otišla preko gola. Bravo je odahnuo, već je bio uhvaćen na 'krivoj nozi'.

U prilogu pogledajte celu penal seriju.



Argentina  Čile 0:0 (2:4 pen)

Stadion 'MetLife', Nju Džersi
Gledalaca: 82 026

Argentina: Romero - Merkado, Otamendi, Funes-Mori, Roho - Maskerano, Bilja, Banega (Lamela 111') - Di Marija (Kranviter 57'), Mesi - Iguain (Aguero 70').

Čile: Bravo - Isla, Medel, Gara, Besežur - Dijaz, Aranguiz, Vidal - Fuenzalida (Puč 80'), Sančez (Silva 104'), Vargas (Kastiljo 109').

cile

'La Roha' je prva reprezentacija koja je osvojila  Kopa Amerika dve godine za redom nakon 69 godina, Argentini je to pošlo za rukom 1946. i 1947. godine.

Za najboljeg igrača na Kopa Amerika Sentenario izabran je Aleksis Sančez, za najboljeg golman Klaudio Bravo, najbolji sterlac Edu Vargas sa 6 postignutih golova, a Argentina je dobila 'utešnu' nagradu za fer plej.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

66 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
P. S.
Monday, 27.06.2016
15:03

Iako je duplo bolja od Chilea, Argentina ovo nije imala šanse da dobije, baš kao ni prošlogodišnje finale. Pronašli su komediju od sudije za finale, koji me je više podsećao na šerifa negoli na fudbalskog sudiju, a koji je potpuno pogubio sve konce još na samom početku. Odlično je što je igrao Di Maria (koji im je zabio gol u prvoj utakmici, koju su Argentinci lagano dobili i bez Messi-ja), koliko da ne bude da im je falio. Kada je počelo guranje, krljanje, pritisci na sudiju itd. (pogotovo posle isključenja Čileanca), logično da je Di Maria prvi 'ispao iz igre', kao fizički najslabiji. Messi se trudio kao nikada u životu, ali kada ga Medel i Vidal (koji mogu da nose 5 Messija u zubima) 'malkice gurnu' i uhvate u makaze, tu prolaza nema (ni teoretski). Čileanci su i ovu utakmicu, identično prošlogodišnjem finalu, uspeli vrlo brzo da okrenu 'na snagu', a pošto su fizički mnogo jači od Argentinaca jasno je bilo da gledamo reprizu. U penal seriji je takođe jasno da Argentina nema šta da traži, kako psihički (jer nisu uspeli da izbegnu penale, za razliku od Čilea koji je sve uradio da dođu do penala), tako ni fizički (jer Bravo svakako bolje brani penale od Romera). Bilo kako bilo najviše mi je žao Mascherana, jer je prosto neverovatno kako je odigrao sva ova izgubljena finala, bez ijedne greške, koliko se trudio, takoreći ginuo (kad se samo setim da protiv Nemaca posle druge-treće povrede nije mogao da hoda, ali je ipak trčao)...

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
15:40

Bolja od Cilea? STefi pa mozda samo na igrici :D

avatar
Dušan Živanović
Monday, 27.06.2016
17:24

evo ja u u dve reči jer nemam kompleksa kao ti: tužan si ... ahahha

avatar
Lecter
Monday, 27.06.2016
13:29

Po meni prelomni trenutak crveni karton za Roha,ono je bio obican start na loptu i tu je sudija pokvario cijeli tok i vjerovatno odlucio sampiona.Argentinci bas nemaju srece gube tri finala bukvalno za nijansu,mislim da bi im lakse bilo da su ispali npr u 1/4 ili 1/2 svaki put.Mesi je promasio penal,promasio je Bilja kao i Vidal ali njemu je najteze.Zasluzio je covjek ovaj trofej i sad ce to psiholoski uticati na njega tako da zavrsava rep. karijeru.

avatar
NEMANJA RM
Monday, 27.06.2016
12:50

Krivo mi je zbog navijaca Barselone,zasluzili su ovaj trofej

avatar
Monday, 27.06.2016
16:47

Kralju! :D :D :D

avatar
Larion@
Monday, 27.06.2016
12:00

Ovo se vec zove prokletstvo. Biti najbolji i opet izgubiti u finalu, od istog protivnika, na isti nacin, previse je. Sve je bilo na strani Argentine. Promasaj Mesija cista karma.Ne da mu se

avatar
Berbatov9
Monday, 27.06.2016
11:26

Iguain je jedini koji treba da ode zajedno sa trenerom. Ako ti kao trener stavljas Maskerana, Mesija i Aguera da ti izvode prva 3 umjesto odlucujuca 3 penala onda je sve jasno. Pa ne moze nikako Biglia da sutira onakav penal. Ko bi sutirao u petoj seriji, prepustio bi odgovornost Kraneviteru? Najgori trener na svijetu uz Van Gala..

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 27.06.2016
11:06

ovi igraci argentine za svaki kontakt trce kod sudije svih 11 igraca okruzi sudiju i protestvuje trazi kartone kao neke devojcice...dosta me po tome podsecaju na barselonu izgleda je i tu mesi uticao

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
10:55

Hahaha dokle god je Messi u repki nikada nece videti Argentina trofej :D,Stefi i Simke u suzama :DDD

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 27.06.2016
10:48

ova Kopa Amerika ove godine je bio sam memorijalni ili revijalni turnir cisto da se obelezi sto godina takmicenja jer se zvanicna Kopa Amerika igra svake 4 godine...i da je argentina osvojila cile bi 2019.godine na sledecoj Kopi opet bio branilac trofeja...tako da svaka cast cileu ali ovaj trofej nema neku tezinu

avatar
Jason
Monday, 27.06.2016
10:20

Iguain brate tri finala tri puta promasio 1 na 1 sa golmanom.Zao mi je Argentine tri puta finala,sva tri izgubili a ni gol nisu dali.Da je igrao Aguero od pocetka verovatno bi osvojili.Cini mi se ali nisam siguan da je Bilja i prosle godine promasio penal.

avatar
Don Andres
Monday, 27.06.2016
10:08

koliko mora biti tesko izgubiti finala 3 velika takmicenja za 3 godine.. argentina je odlicno igrala ovu kopu mislio sam da ce ovog puta sigurno osvojiti, messi tragicar posle najboljeg turnira koji je igrao za reprezentaciju.. mada mora se priznati da je argentincima falilo i sportske srece inace bi makar jedan od ova 3 turnira osvojili.. teska noc za messija, ovakve stvari ostavljaju dubok trag..

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
10:56

Hahahah to je taj Messi,gledaj Ronalda kako uzima 4 z.loptu :D

avatar
MANUTD
Monday, 27.06.2016
11:10

Covek koji zavisi od Barseloninog sistema, van istog, ni blizu isti igrac. Ide u penziju bez velikog trofeja sa reprezentacijom, a samim tim ispada iz konkurencije da bude proglasavan najboljim svih vremena, jer svi znamo da pravi najbolji svih vremena imaju jednu zajednicku stvar, a to je titula sampiona sveta sa reprezentacijom. Plaky barselona djeca

avatar
Go Hard or Go Home
Monday, 27.06.2016
09:57

Lionel Messi 10 lik sa sajta na aparatima,prvo mi kaze Real gubi finale,pa mi kaze Hrvatska ce izbaciti Portugal,zatim Argentina osvaja Kopa Amerika..nista od toga se nije desilo. :)

avatar
Rile Picvajz!
Monday, 27.06.2016
14:45

Simke ga nema.

avatar
Monday, 27.06.2016
09:49

Alexis Sanchez je izabran za najboljeg igrača Copa América Centenario 2016 turnira!

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
10:55

Normalno,da nece mozda Messi?

avatar
AfricaLoF
Monday, 27.06.2016
09:47
avatar
Alex DeLarge
Monday, 27.06.2016
09:30

Ovo vec prestaje da bude smesno... :D

avatar
Dzimi Humuhumunukunukuapua
Monday, 27.06.2016
08:33

Mogli ste da napišete da se Mesi sinoć povukao iz reprezentacije.

avatar
Chelseaaaaa
Monday, 27.06.2016
08:30

Povlaci se iz reprezentacije messi... ako to uradi ode titula najboljeg ikad u zaborav. Dobra utakmica ugl, vrijedilo je gledat vise nego ovo mrtvo evropsko

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
10:55

Nikada on ne bi ni bio najbolji ikada,niti je...

avatar
Chelseaaaaa
Monday, 27.06.2016
11:48

Ja sam prvi u redu koji ce reci da je velicina reala i barcelone neuporediva, Real je najveci klub na svijetu i vjerovatno ce i narednih 100 godina biti, ali uporedjivati messija i ronalda po igrackim kvalitetima mi je takodje neuporedivo, ali ronaldo ce to kroz radi i zalaganje koliko toliko nadoknaditi. Ali ipak po meni najbolji igrac danasnjice messi igra u meni najmrznijem timu barsi :)

avatar
Dzimi Humuhumunukunukuapua
Monday, 27.06.2016
08:30

Pravda za simketa!

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
10:56
avatar
Crveno boja ljubavi
Monday, 27.06.2016
08:13

Kako ga neko moze smatrati najboljim igracem ikada,nikako mi nije jasno. Sve sto je osvojio,osvojio je u Barsi koja i da nije njega bilo,svejedno bi se nauzimala trofeja,jer su imali i imaju vrhunske igrace,jedino sto da njega nema Argentina bi mozda i uzela neki pehar,ovako nista,jer ipak gol Nigeriji je dovoljan da budes najbolji igrac sveta

avatar
BarsaSaMarsa10
Monday, 27.06.2016
11:11

Koliko ti njega mrzis,cuj Barsa bi bila ista i bez Mesija hahaha.Citav sistem igre zasnovan je na njemu,pogledaj kad Mesi krene u prodor po sredini u Barseloni i odigra pas nekom od saigraca,uvek sledi povratni za njega,jer su shvatili sta imaju u timu i da to moraju da iskoriste.U Argentini loptu dobiju Di Maria/Banega i sledi uglavnom sut na gol.Argentina mrtva bez Mesija nije mogla nikog u kvalifikacijama za SP 2018 da pobedi.Ne tvrdim da je Mesi najbolji fudbaler ikada (jedan od 5 najboljih sigurno jeste),ali takvo omalovazavanje je stvarno jadno.

avatar
BarsaSaMarsa10
Monday, 27.06.2016
12:54

Nikako nije daleko od najboljeg.Covek je na 644 utakmica u karijeri zabelezio 508 golova i 214 asistencija.Na klupskom nivou osvojio sve zivo,na reprezentativnom 3 puta dolazio do finala najvecih takmicenja,oborio nebrojeno mnogo rekorda,postizao spektakularne golove za pamcenje i ti kazes da nije ni blizu najvecih.Itekako je on u rangu sa najvecima,a ko je najveci moze se diskutovati 100 godina i opet se ljudi nece sloziti.Dosta ljudi koje poznajem a koji su gledali Maradonu kazu da je Mesi bolji igrac,tako da ne znam kako je to moguce ako Mesi nije ni blizu najboljih.

avatar
Crveno boja ljubavi
Monday, 27.06.2016
12:00

Ne mrzim ga ni najmanje,cak ga smatram vrhunskim fudbalerom sto i jeste,ali jako daleko je od najboljeg. Sto se Barse tice,Rivaldo,Ronaldinjo,Maradona,Anri,Ibra,Cavi,Iniesta,Suarez,Nejmar,ma da ne nabrajam sve majstore bi sigurno uzeli brdo trofeja jer se radi o igracima koji su sam vrh fudbala.

avatar
Kristian
Monday, 27.06.2016
08:08

hahahahaha gde si SIMKE evo i drugi Bayernovac uzeo titulu Mesiu ispred nosa

avatar
VLADIMIR DRACULESCU
Monday, 27.06.2016
08:04

Fer-plej u Juznoj Americi:-D Nema tu utehe...

avatar
Andrea Pirlo
Monday, 27.06.2016
08:01

Svaka cast Cileu, samo me zanima sta ce Simke da kaze, juce proziva Nemce, verovatno od danas uzima i CIleance na zub :D

avatar
Japanac
Monday, 27.06.2016
07:49

Pred pocetka Kope sam rekao prosle godine je Iguaun bio krivac ove godine opet on masi prazan gol...nek opet ne poziva Dybala...

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 27.06.2016
10:45

bolji je iguain nego dibala i to duplo...pa vidi ko je koliko golova dao u seriji A

avatar
masimomorati
Monday, 27.06.2016
12:30

Ma kakav Dybala. Ne pomaze nista protiv Cileanaca.

avatar
scofield
Monday, 27.06.2016
06:45

Ma Argentina sigurno osvaja ovo, hahaha. Da li je i sad IguAin krivac, izgleda da su ponovo Mesiju krivi saigraci, bla bla. Penal preko tarabe

avatar
Don Andres
Monday, 27.06.2016
10:47

pa naravno da je iguain krivac.. lik je promasio 1000% sansu kad je izasao sam na brava.. messi je penal tragicno izveo sto jes jes

avatar
Don Andres
Monday, 27.06.2016
12:40

ne znam sta se desava.. argentina je ova 3 finala izborila na individualni kvalitet igraca. nemaju neki sistem, namaju jedinstvo, timski duh, stalno mjenjaju selektore. fali i borbenosti na momente. na ovoj kopi su bili najbolji od kad je ova generacija na okupu ali opet nisu uspjeli, opet je nesto falilo.

avatar
scofield
Monday, 27.06.2016
12:08

Meni je nejasno kako Aguero tako lose igra u reprezentaciji koji je verovatno u top3 spica na svetu

avatar
kizito
Monday, 27.06.2016
06:41

Mesi ocigledno ima problem u glavi za zavrsnicom Kopa Amerika.Pitanje je da li ce ikad i osvojiti.Jos veci pritisak stvara i cinjenica da Argentina nije uzela ovaj trofej vec 23 godine.

avatar
BarsaSaMarsa10
Monday, 27.06.2016
06:31

Mesi je izgleda isao na casove kod Ramosa...Svakako je jedan od tragicara zbog ovako izvedenog penala,ali oni koji su gledali utakmicu videli su da ih ima jos dosta u plavo-belom dresu.Di Maria i Banega jednostavno previse dave loptu i sebicno igraju(Aguero isto),Iguain bi i prazan gol promasio, Lukas Bilja je definitivno najgori igrac u istoriji fudbala,a ni ostali nisu briljirali,osim Maskerana koji je odigrao odlican mec.Cileanci standardno borbeni, kada je doslo do penala znalo se da ce osvojiti.Sudija je (obostrano) bio komican,nisam gore sudjenje video dugo godina.Jednostavno postoji neko prokletstvo kad je ova generacija Argentine u pitanju,i izgleda da nece uspeti da osvoje nista na kraju,iako su po meni zasluzili to ove godine.Zao mi je Mesija i Maskerana,al se nadam da ce uspeti da se utese sa par trofeja na klubskom nivou sledece sezone ;).

avatar
stevan_vasic90
Monday, 27.06.2016
10:30

BarsaSaMarsa10# Sine Ramos je osvojio dva EP i jedno SP sa reprezentacijom-nemoj njega i Messija u istu rečenicu da stavljaš.

avatar
BarsaSaMarsa10
Monday, 27.06.2016
11:31

Mislio sam na nacin na koji je izveo penal.

avatar
Lord Bobinhooo!
Monday, 27.06.2016
10:56

Messi je smesan.