Deklan Rajs - skromni momak od 105.000.000 koji je posvađao Engleze i Irce

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 28.12.2023.
10:45
Izvor: Sportske.net

U Čelsiju proglašen netalentovanim, iz Vest Hema umalo izbačen, a sada sa Arsenalom juriša na titulu…

Povezane vesti

Navijači Arsenala ponovo su stigli do tačke usijanja. Ekipa Mikela Artete igra sjajan i, pre svega, efikasan fudbal, a to se ogleda i na tabelama engleske Premijer lige i Lige šampiona. “Tobdžije” su drugoplasirani u domaćem šampionata sa dva boda i utakmicom manje od Liverpula, dok ih posle uspešne kampanje u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog takmičenja očekuje dvomeč sa Portom. Na Emirejtsu spuštaju euforiju, i dalje tvrde da ekipa tek treba da sazri i pokaže sve svoje kvalitete, ali navijači su nemilosrdni i nestrpljivi, žele novi veliki trofej posle FA kupa 2020. godine i smatraju da je vreme konačno došlo.

Jedna od uzdanica ekipe iz Londona ove sezone jeste rekordno pojačanje na Ostrvu Dekla Rajs. Polivalentni vezista stigao je iz Vest Hema kao najveća transfer bomba proteklog leta za sumu koja navodno prelazi 105.000.000 funti. Dobro vam je poznato kako engleski timovi poslednjih nekoliko decenija redovno preplaćuju domaće fudbalere, ali 24-godišnji vezista je zaista izrastao u jednog od najboljih vezista u najkvalitetnijoj ligi na svetu. Posle osvojene Lige konferencije u finalu protiv Fiorentine, bilo je jasno da je Rajs odigrao poslednju utakmicu u dresu “čekićara” jer je uveliko bio u pregovorima sa gradskim rivalom koji je samo čekao ozvaničenje čitavog posla. Bila je to ujedno i jasna poruka svim Arsenalovim rivalima da je londonski klub ozbiljan u nameri da se vrati na trofejne staze, tim pre što od “tobdžija” nismo navikli da troše ogroman novac na nekog igrača.

U jednom od svojih intervjua, fudbaler Partizana Kristijana Belića govorio je o Rajsu tokom svog boravka u Vest Hemu, gde su zajedno igrali sa razvojni tim “čekićara”.

“Živeli smo dve godine u internatu. On je rodom Irac. Malo je i igrao za njihovu reprezentaciju, pa je posle prešao za Englesku da igra. Njegova priča nije fudbalski laka. Izbacili su ga iz Čelsija, a njegov je navijač od malih nogu. Trebao je da ide iz kluba kada sam ja došao, međutim, dali su mu još jednu šansu, gde je on eksplodirao, prešao je iz U18 u U23 za godinu dana. Stvarno je dobar igrač, igra u kontinuitetu, nikad nije povređen. Voli da se zeza ovako, pozitivan je momak, stalno tera na neku šalu”, rekao je tom prilikom Belić.

London je Deklanu Rajsu očigledno sudbina. Poreklom iz gradića Daglasa u Irskoj, Rajs je rođen u predgrađu Londona Kingstonu na Temzi, a fudbal je počeo da trenira već sa sedam godina u akademiji Čelsija. Mali Deklan nije krio ljubav prema “plavcima” za koje je navijao od malena, međutim, na Stamford Bridžu su sa 14 godina procenili da nije dovoljno talentovan za stipendijski ugovor. Usledila je proba u Vest Hemu gde je trener akademije Trevor Bamstid ipak odlučio da pruži Rajsu priliku, kasnije istakavši da ga je ubedila njegova volja za uspehom, trud i upornost s kojom je pristupao obavezama.

Rajs je dve godine kasnije potpisao i prvi profesionalni ugovor sa londonskim klubom, a prvi poziv za seniorsku ekipu dobio je aprila 2017. godine, da bi nedugo zatim upisao i debi u prvom timu protiv Barnlija kada je u poslednjim minutima meča zamenio Edmilsona pod vođstvom Slavena Bilića. Ubrzo je postao nezamenjivi član prve postave Vest Hema i standardan igrač i kod Bilićevog naslednika Manuela Pelegrina, a “eksploziju” je doživeo igrajući kod Dejvida Mojesa koji je uspeo da podigne klub i, naposletku, osvoji drugi evropski trofej u istoriji kluba. O tome koliki uticaj Rajs ima na ekipu na terenu i van njega pokazuje i podatak da je u decembru 2019. godine po prvi put poneo kapitensku traku Vest Hema sa svega 20 godina, u odsustvu Marka Nobla. Kada je legenda Vest Hema završila karijeru prošle godine, bilo je jasno da će traku naslediti upravo Rajs. U periodu od sedam godina, vezista je upisao čak 245 nastupa za “čekićare” i u međuvremenu postao nezamenjivi član reprezentacije Engleske, što je takođe zanimljiva i pomalo nesvakidašnja priča.

Naime, Fudbalski savez Republike Irske pomno je pratio momka sa irskim korenima, pa je Rajs iako rođen u predgrađu Londona postao član U17 selekcije irske već sa 16 godina. Prolazio je nakon toga sve mlađe kategorije Irske, neke čak i prebrzo, da bi poziv za seniorsku selekciju zemlje svojih predaka dobio sa tek 18 godina. Bile su to prijateljske utakmice protiv Meksika i Urugvaja u maju 2017. godine, ali je debitovao tek nešto manje od godinu dana kasnije u porazu protiv Turske. U međuvremenu, postao je standardni prvotimac Vest Hema što je privuklo pažnju i Fudbalskom savezu Engleske koji je odmah započeo kampanju da rođenog Londonca privoli sebi. Selektor Irske Martin O’Nil ga je izostavio sa tri naredna spiska i otkrio da Rajs još uvek razmišlja kojoj će reprezentaciji posvetiti karijeru. Kako je nastupao samo na prijateljskim mečevima, FIFA je omogućila fudbaleru da promeni nacionalni dres, pa je zbog odluke da zaigra za Englesku dobio i ozbiljne pretnje smrću iz Irske. Iako su ovu odluku mnogi videli kao oportunističku, teško da će 24-godišnji vezista zažaliti zbog nje jer je u dresu “gordog albiona” postao vicešampion Evrope, a nastupao je i na Mundijalu u Kataru. Naravno, biće jedna od udarnih uzdanica Gareta Sautgejta i na predstojećem Prvenstvu Evrope gde će odmeriti snage i sa Srbijom u grupnoj fazi.

Oni koji poznaju Rajsa kažu da je skroman momak posvećen porodici i prijateljima, a njegova devojka Lorin Frajer privukla je pažnju engleskih tabloida zbog toga što ona ne predstavlja praktično ništa što je uobičajeno za partnerke fudbalera, naročito na Ostrvu. Sa Deklanom je još od srednje škole, nije neko ko voli da je u centru pažnje i svoj privatan život čuva od očiju javnosti. U avgustu prošle godine, dobili su sina i važe za jedan od najskladnijih parova kada je reč o nekoj javnoj ličnosti u Velikoj Britaniji.

No, vratimo se na fudbal.

Rajs je života nosio dresove tri od četiri londonska velikana, nedostaje mu još samo Totenhemov, ali ukoliko nastavi svoj meteorski uspon, teško da će ga ikada poneti. Vezista će se u četvrtak od 21.15 ponovo suočiti sa svojim bivšim klubom jer na Emirejts dolazi Vest Hem. Dejvid Mojes je prebrodio rezultatsku krizu i sada je njegov posao u Londonu ponovo bezbedan, a protiv lidera na tabeli nema šta da izgubi jer je Arsenal ipak veliki favorit pred ovaj duel.

Biće to prilika za osvetu domaćina koji je u osmini finala Liga kupa eliminisan upravo od “čekićara”, a na tom meču nastupio je i Rajs ušavši u igru tokom drugog poluvremena, ali nije uspeo da sačuva svoj tim poraza. Ovoga puta, ulog je mnogo veći i jasno je da je izabranicima Mikela Artete u ovom trenutku Premijer liga apsolutni prioritet, dok je u Ligi šampiona svaka naredna faza uspeh.

Može li momak od 105.000.000 funti da vrati Arsenalu titulu prvaka Engleske koju čeka punih 20 godina?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke