Deko - Od vrhunskog igrača do direktora sa sumnjivim vezama

Autor: Milovan Longinov
utorak 28.11.2023.
12:15
Izvor: Sportske.net

Duel Barsa – Porto (ne) može da odredi i Dekovu sudbinu.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone i Porta igraju derbi grupe H Lige šampiona, a svakako da je glavna asocijacija na ova dva kluba - Anderson Luis De Souza, nama svima poznatiji kao Deko.

Deko je rođen 27. avgusta 1977. u Brazilu, ali je još kao tinejdžer stigao u Benfiku, da bi 2002. nakon petogodišnjeg boravka u zemlji dobio i portugalsko državljanstvo i pasoš. Za razliku od Benfike, koja ga je dovela iz Korintijansa 1997, Porto je imao njuha za njegov talenat. Dolaskom Žozea Murinja na klupu, Deko je postao jedan od najboljih u Evropi. Predvodio je Porto do trofeja u Kupu UEFA u sezoni 2002/03, sa 10 golova na 30 utakmica u toj sezoni, a bio je jedan od najboljih u finalu protiv Seltika. Sledeća sezona bila je istorijska - Porto je osvojio Ligu šampiona, Deko je postigao drugi gol u pobedi nad Monakom (3:0), a bio je i najbolji asisent u takmičenju, te je Portugalac očekivano proglašen za UEFA igrača godine.

Nakon toga, usledio je poziv koji nije mogao da odbije. Barselona je u leto 2004. godine pokrenula revoluciju pod palicom Franka Rajkarda koji je odmah označio Deka kao prvu metu. Dogovor je pao odmah posle finala LŠ, Deko je prešao u Barselonu za 15 miliona evra, dok je deo transfera bio i Rikardo Kvarežma koji je prešao u Porto. Deko je predvodio Barselonu do titule, u prvoj sezoni 2004/05, a u narednoj i do titule i do trofeja u Ligi šampiona. Bio je proglašen za Barsinog igrača godine, kao i opet za UEFA igrača godine. Postao je jedan od retkih koji je osvojio dva trofeja u Ligi šampiona sa dva različita kluba.

Nakon četiri godine u Barseloni, odlaskom Franka Rajkarda i dolaskom Pepa Gvardiole, Deko je u svojoj 31. godini napustio "Kamp nou" i prešao u Čelsi. Ali, više nije bio na starom nivou, odigrao je dve sezone za Čelsi, potom je otišao u Fluminense u kom se penzionisao 2013. godine.

Od tada, Deko jeste u fudbalu, ali je tek posle pune decenije na velikoj sceni. On je ovog leta postao sportski direktor Barselone, a zbog ovlašćenja koje je dobio od Đoana Laporte, otišli su i Đordi Krojf i Mateu Alemani. Mnogim navijačima se ovakva odluka nije svidela, posebno zbog Dekovih sumnjivih konekcija u svetu fudbala. Deko je imao razvijenu skauting mrežu u Južnoj Americi, posebno u Brazilu, gde je sarađivao sa Ande Karijem, kontroverznim biznismenom koji je tavorio i opljačkao Barsu periodu kada su predsednici bili Sandro Roselj i Hosep Marija Bartomeu.

Iako se Deko uvek distancirao od Karija, svi su znali da zajedno posreduju u transferima i da završavaju poslove. Takođe, Deko je blizak sa i Žoržom Mendešom, čuvenim agentom koji u Barseloni ima sve više igrača, sada su to - Žoao Kanselo, Žoao Feliks, Alehandro Balde i Lamin Jamal. Istovremeno, Deko je morao da napusti Rafinju, čiji je bio zastupnik i upravo je on i doveo Brazilca leta 2022. Deko zvanično nije Rafinjin agent, ali i dalje je njegov glavni zaštitnik u klubu.

Katalonci veruju da je Deko dobio previše ovlašćenja i da odrešene ruke ne moraju da garantuju uspeh. Naprotiv. Deko je 10 godina bio u fudbalu, ali ni blizu ovakve pozicije kakvu je dobio u Barseloni.

U utorak u Barseloni gostuje njegov Porto, potencijalni poraz značio bi da Katalonci neće biti prvi u grupi, što bi bilo zaista katastrofalno. Pre mesec i po dana, Barsa je slavila uz mnogo sreće rezultatom 1:0, golom Ferana Toresa, a utisak je bio da je Porto zaslužio barem bod na toj utakmici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke