Deluju obećavajuće - Može li Arsenal konačno do Lige šampiona?

Autor: Mladen Heleta
nedelja 24.07.2022.
18:30
Izvor: Sportske.net

Arsenal je poslednji put Ligu šampiona igrao 2017. godine i jedini cilj ovog tima je da kroz narednu sezonu u Premijer ligi dođe makar do četvrtog mesta i vrati se u elitno takmičenje.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Ono što imamo prilike da vidimo ovog leta deluje zaista ohrabrujuće za navijače Arsenala. Pripremne utakmice u principu nisu pravi pokazatelj snage neke ekipe, ali način na koji Arsenal igra i kako izgleda ovog leta mogao bi da bude značajan vetar u leđa za tim Mikela Artete uoči početka Premjier lige.

Arsenal je do sada odigrao šest kontrolnih utakmica i dobio svih šest uz 25 datih i šest primljenih golova. Tri od šest golova primio je u prvoj utakmici protiv Nirnberga, ali se podizao iz meča u meč i odlične pripreme potvrdio noćas u pobedi protiv Čelsija sa 4:0.

Više od samog rezultata bila je impresivna igra kojom je Artetina ekipa deklasirala Čelsi. Arsenal delovao snažno i kao sastav koji u svakom trenutku zna što hoće, šta mu je cilj i kako do njega da dođe.

Arsenal je prošle sezone igrao na mahove. Bio je u serijama poraza pa u serijama pobeda i tako u krug, ali je i pored toga na tri kola pre kraja jednom nogom bio u Ligi šampiona. Međutim, izgubio je ključnu utakmicu od Totenhema, onda i od Njukasla, te je pao na peto mesto i otišao u Ligu Evrope.

U Arsenalovoj igri prošle sezone su se videle jasne Artetine ideje, ali mu je nedostajalo još nekoliko igrača da od jako potentne stvori jako ozbiljnu ekipu. Tih nekoliko igrača doveo je u ovom prelaznom roku, a dvojica su se odmah pokazala kao prava rešenja.

Arteta je insistirao na po jednom igraču u svakoj liniji i to je i dobio. Za 35 miliona evra doveo je Oleksandra Zinčenka iz Mančester Sitija, još toliko platio je Portu za Fabija Vijeiru, a za 52 miliona evra doveo je i Gabrijela Žezusa iz  Sitija, klasičnog "skorera" koji je Arsenalu toliko nedostajao.

Ako je suditi prema pripremnim utakmicama, Žezus se fantastično uklopio u novu ekipu i biće veliko pojačanje za Arsenal. Brazilac je dao dva gola Nirnbergu, jedan Evertonu i jedan Čelsiju. Zinčenko je odigrao jako dobrih 45 minuta protiv Čelsija, što mu je bio prvi nastup za novi tim .

Fabio Vijeira još nije odigrao nijednu utakmicu, pošto se povredio odmah po dolasku u Arsenal, ali se oporavio i počeo je lagano da trenira. On bi trebao da donese  kreativnost u Arsenalov vezni red, u kojem je jedini koji nešto može lucidno da uradi do sada bio Martin Odegard. Vijeira je u Portu prošle sezone odigrao 39 utakmica i upisao sedam golova i čak 16 asistencija, što mu je bila sjajna preporuka.

Artetu su neki navijači Arsenala ismevali kada je Bena Vajta prošlog leta platio Brajtonu čak 60 miliona evra. Vajt je potom odigrao odličnu sezonu i postao reprezentativac Engleske.

Arteta je u dve najače pripremne utakmice, protiv Evertona i Čelsija, na pozicijama štopera koristio Salibu i Gabrijela, a Arsenal na te dve utakmice nije primio gol. Engleski mediji pišu da će to biti štoperski par koji će Arsenal najviše koristiti, a da bi Vajt mogao preuzeti desni bok i da je Arteta tim potezom konačno stabilizovao odbranu koja je godinama bila veliki problem ovog tima. Levi bek će biti Zinčenko.

Spominju se i još neki transferi, poput Jurija Tilemansa, pa bi Arsenal mogao biti još jači.  Naravno, očekuje se da, pre svih, Saka još više napreduje i postane pravi lider ovog sastava.

U svakom slučaju pred nama je sezona puna optimizma za Arsenal.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke