DER KLASSIKER - Najbolje što nemački fudbal ima!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 04.12.2021.
14:10
Izvor: Sportske.net

Bez dileme, utakmica koju prati i ostatak Evrope...

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Povezane vesti


Rivalstvo je započeto devedesetih kada je silnim ulaganjima Borusija ne samo iskočila u prvi plan već i zaradila nadimak "Milioneri". Domogli su se titule prvaka Evrope i stali uz rame HSV koji je svojevremeno, početkom osamdesetih bio razlog da Nemci sudar Hamburgera i Bajerna proglase za "veliki derbi severa i juga".

I to na račun Gladbaha koji je žuljao Bajern sedamdesetih. Ali od svih tih rivalstava, ovo sa Dortmundom je potrajalo da dobije nadimak "Klassiker". Jer, i pored padova, finansijskih problema, "treće strane" koja se sa vremena na vreme pojavi u vidu Red Bula, ranije Šalkea, Volfsburga, Borusija Dortmund je uvek tu, baca rukavicu i u prilično neravnopravnoj situaciji kako-tako parira Bajernu. To nije dovoljno za "Salataru", poslednju je Klop osvojio pre desetak godina. Ali od tada je u devet sezona, Borusija bila pet puta druga, uspela da osvoji dva kupa, to je i najviše što se može protiv bogatijeg Bajerna.

U Dortmundu će vam reći da su se kroz istoriju uvek borili protiv nadmoćnijeg protivnika. Recimo, osnovani su tako što je 17 igrača istupilo iz crkvenog tima, njihove karte koštaju najmanje u Nemačkoj, a imaju i najveći stadion u državi i najbolju posetu u Evropi. Prvi su izašli na berzu, a manje je poznato da Bajern nije bio konkurentan kada je Borusija postigla prvi gol u novoosnovanoj Bundesligi. Naime, Fridhelm Konecka je savladao golmana Verdera i otpočeo novu eru nemačkog fudbala.

Te prve godine, Borusija je bila četvrta, najvažnije da im je u leđa gledao komšiluk iz Gelzenkirhena.

A Bajern?

Pa nije ih bilo u inauguralnoj sezoni, čast Bavarske branili su "Lavovi" iz Mingena, ali su i oni bili iza Dortmunda. Sledeće sezone Dortmund je bio treći, iza Verdera i Kelna, osvojili su kup, Bajern je i dalje bio u nižem rangu.

I konačno u trećoj sezoni, promovisani Bajern je bio treći, ali iza Borusije. Titula je otišla u Minhen, ali plavo-belima. Ipak, "žuto-crni" su već na startu u kvalifikacijama za kup izgubili od Bajerna i ispali iz trke za odbranu trofeja, a pod vođstvom Jugoslovena, "Čika" Čajkovskog, Bajern se dokopao trofeja.

Mala uteha za Dortmund bila je što su te godine u dva meča šampionata isto toliko puta dobili budućeg velikog rivala, dali su pet golova u tim mečevima. Prošle su dve godine, tek tada je Bajern uspeo da završi ispred Dortmunda na tabeli i konačno da posle četiri poraza u prve dve godine u Bundesligi protiv Borusije dobije klub iz Rura, 2:0 kod kuće, u gostima su izgubili sa 6:3. Ako pogledamo istorijske knjige dakle iz šestog pokušava pobeda, oba gola dao je naravno Gerd Miler koji će obeležiti sledeću deceniju u svetskom fudbalu.

Verovali ili ne, od tog poraza, Borusija se nije oporavila gotovo deset godina, konačno su 1977. dobili Bavarce u Bundesligi, a u međuvremenu su crne 1972. primili 11 golova u Minhenu, bilo je 11:1. Gerd ih je načeo, a postigao je ukupno četiri gola.

Od te pobede u Minhenu 1977. do sledeće na Olimpijskom stadionu, prošlo je ponovo gotovo deset godina, tada je Uli Bičer savladao Pfafa za prekid nove crne serije. U tom timu igrao je junak EP 1980. Horst Hrubeš, ali i sadašnji direktor Borusije i legenda kluba, Mihael Cork. Od tada je Borusija nešto češće pobeđivala velikog rivala.

Ali, u vreme kada je Borusija imala i bolji tim i pokorila Evropu oni od 1995. do 2003. ponovo nisu pobedili Bajern u Bundesligi. Kakvi su to bili ratovi Olivera Kana i Hajka Herliha, pa sudar Mateusa i Melera, utakmice su ličile na ratove.

Kada se sve sabere, u 104 utakmice u prvenstvu, Bajern je dobio 50, duplo više od Borusije. "Crno-žuti" i pred, po mnogima najboljim navijačima u Evropi imaju negativan skor sa Bajernom, od 52 meča dobili su 16, izgubili 17, a najviše utakmica, 19 je završeno bez pobednika.

I ove sezone miriše na trku udvoje, mada svi očekuju da će Bajern koji ima bod više napraviti odlučujuću razliku tokom proleća, imaju neuporedivo jači igrački kadar.

U Bundesligi je Borusija poslednji put slavila protiv Bajerna još pre dve godine, od rada su izgubili četiri duela u prvenstvu, dva u Superkupu, ukupno su u tih šest mečeva primili 18 golova. Njihov bivši napadač, Robert Levandovski im je u ta četiri meča u prvenstvu dao šest golova i još dva u Superkupu. Dakle, gotovo polovinu od onoga što su primili.

Poljak je od odlaska iz Rura odigrao 14 mečeva protiv Borusije, dao je, verovali ili ne 20 golova, izgubio samo dva puta, imao i par asistencija.Čime je došau u sezoni 2014-15, Leva je u ove pobede protiv "Milionera" bio strelac.

Što se tiče oporavljenog Halanda na drugoj strani, i on ima impresivan skor, tri meča, isto toliko golova, ali nikada nije uzeo ni bod protiv Bajerna. Uz to izgubio je od dolaska u Bundesligu i dva duela Superkupa protiv Bavaraca.

Dakle, pred "Žutim zidom" nas čeka spektakl, mnogo istorije, dva bombardera, neraščišćeni računi, Humels je igrao u Bajernu, Džan ponikao u Minhenu, Rojs ih je odbijao nekoliko puta. Na drugoj strani Sane i Nojer ne vole Dortmund jer su iz komšiluka, i Gorecka je bio u Šalkeu, kao i Čupo-Moting. Naravno, Levandovski nema pik, on je i dalje zahvalan Dortmundu na šansi, ali ne samo da daje njima golove gde ih vidi, daje ih svakome.

Uživajte, imamo i strašan specijal!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke