Derbi - Holandsko moranje, Francuzi preveliki zalogaj?

Autor: Lazar Nikolić
petak 13.10.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Ključni meč za “Oranje”, osluškivaće i vesti iz Dablina…

Povezane vesti

Velikog rivalstva nema, iako Holandija i Francuska igraju gotovo vek. Ono što je karakterisalo njihove utakmice je veliki broj golova, a u ranim danima pre Drugog Svetskog Rata, ili bolje da kažemo, do tridesetih, "Oranje" je nanosilo teške poraze Francuzima.

Ipak, problem za Holanđane je bio kasno uvođenje profesionalizma, pa su već od tridesetih njihovi najbolji igrači odlazili kod Gala kako bi zaradili novac.

Zanimljivo uz sve ovo i relativno regularna susretanja pred OI dvadesetih i Mundijale tridesetih, ovi timovi nisu odigrali takmičarsku utakmicu do početka osamdesetih. U vreme kada je holandski totalni fudbal zaživeo i "Lale" postale sedamdesetih svetska sila, "Petlovi" su dremali to je pretfudbalsko vreme, tačnije period pre pojave Mišela Platinija.

Inače Francuska je posle katastrofa u uvodnim fudbalskim decenijama, čekala do 1934. i prijateljskog meča u Amsterdamu da pobedi Holanđane prvi put i ponovo je publika na Olimpijskom Stadionu videla vatromet, samo ovoga puta su "Les Bleus" slavili sa 5:4 a heroj je Žan Nikola, inače velika zvezda Ruena i evropskog fudbala tog vremena je dao het-trik.

Prvi poratni susret je bio dirljiv. Naime, velike poplave i izlivanje Severnog Mora su devastirale holandsku provinciju Zeland, poginulo je blizu 2000 ljudi. Šest nedelja kasnije su Francuzi odigrali dobrotvorni meč sa Holanđanina na punom "Parku Prinčeva". Verovali ili ne 8000 holandskih navijača je otputovalo na utakmicu.

Razlog je opet činjenica da su i posle rata, najbolji igrači Holandije odlazili u Francusku jer je njihova zemlja tvrdoglavo odbijala profesionalizam. U sjajnoj utakmici, 2:1 za Holanđane, gostujući navijači su burno pozdravili svoje ljubimce, pre svih velike igrače tog vremena Brama Apela, Kisa Rijversa i Bertusa de Hardera (on je bio veteran, igrao je za Den Hag i reprezentaciju na Mundijalu 1938. baš u Francuskoj). Bilo je mnogo emocija, srećnici koji su otputovali u Pariz su eto bili u prilici da vide ljubimce koji su igrali daleko od kuće. Ali, taj meč i euforija je doprinela prema tvrdnji holandskih istoričara da se otvore vrata profesionalizmu, pa je savez 1954. popustio i fudbaleri su postali profesionalci u zemlji lala. Bilo je sasvim zgodno da na pola veka uvođenja novih odnosa u tamošnjem fudbalu Holanđani na slavlje pozovu baš Francuze, završilo je 0:0, u tom meču je debitovao Najdžel De Jong.

Ali, da premotamo unazad, kako rekosmo, dve zemlje su čekale na svoj prvi takmičarski meč više od 70 godina. Konačno, žreb ih je spojio u kvalifikacijama za Mundijal u Španiji. Bila je 1981. Holanđani su imali novi tim, mada i neke ostatke ekipa koja je 1978. izgubila drugo mundijalsko finale u nizu. Arno Miren koji je bio pravo otkrovenje tih godina i vodio Ipsvič do trofeja u Kupu UEFA je postigao jedini gol na meču u pobedi u Roterdamu. Inače, te kvalifikacije "Oranje" je počelo očajno, porazima od Republike Irske, ali i neuspehom protiv komšija Belgijanaca. Ipak imali su šansu jer je i Francuska gubila, pa se došlo u situaciju da bodom ostaju ispred Francuza. Ali, iako je na poluvremenu bilo nerešeno, Francuzi su u nastavku čekali i dočekali. U to doba za Platinija je slobodnjak bio kao penal, načeo je "Narandžaste", a onda u finišu Rošeto i Siks uspevaju da izigraju odbranu gostiju u kontri. Francuska je otišla u Španiju, sve do polufinala, a za Holanđane, to je prvi od dva Mundijala u nizu koji su propustili i definitivno znači kraj velikih dana.

Timovi su igrali prijateljski meč devedesetih u Utrehtu koji je rešio Patris Loko, ali mnogo teže Holanđanima je pao poraz na EP u Engleskoj. U očajnom meču, gotovo bez šansi, odliućili su penali, Bernar Lama je Sedorfu odbranio šut, a onda je Loran Blan sa bele tačke odveo Francuze dalje.

Holanđani su dobili četiri godine kasnije kao domaćini sledećeg EP, bilo je to u grupi kada su oba tima već otišla dalje, ali su "Petlovi" osvojili taj šampionat, dok je domaćin na neverovatan način ispao u polufinalu od Italijana.

Osam godina kasnije, konačno radost Holanđana, velika pobeda od 4:1, rasturili su novu francusku generaciju bez Zidana i to do dan-danas ostaje najteži poraz Francuza na EP.

U poslednjih deset godina, Francuzi su dobili "Oranje" u par prijateljskih mečeva, ali i sa pet golova u dva meča u kvalifikacijama za Mundijal 2018. na kome su postali prvaci sveta.

Holandija je eliminisala Francuze u Ligi nacija, ali to i nije toliko bitno. U ovim kvalifikacijama 4:0 u Parizu, pokazalo je razliku između dva tima. Naredni meč u petak je mnogo važni za domaćina. Jer Francuska ima 15 bodova i već je praktično u završnici, Holandija deli drugo mesto sa Grcima, imaju utakmicu manje. Do kraja će morati na "Agija Sofiju" u Atinu, mada i Grci u poslednjem kolu dočekuju Francusku. Jasno, selekcija koju vodi Ronald Kuman želi direktan plasman, baraž imaju obezbeđen, ali svakako da bi bio neuspeh da ostanu izvan top 2. Zato traže trijumf u Amsterdamu, to bi bio verovatno odlučujući korak ka završnici.

U petak u drugom meču ove grupe, na "Avivi" u Dablinu Republika Irska dočekuje Grčku. Očajni su Irci u ovim kvalifikacijama, pobedili su jedino slabi Gibraltar i njihove šanse su naučna fantastika. Ali, motiv je uvek kod reprezentacija sa ostrva ogroman, oni kod kuće pružaju otpor i najjačim timovima, pa neće biti čudo ako dobiju Grke i učine uslugu Francuzima. Heleni u svojim redovima imaju par odličnih napadača, pre svih Pavlidisa koji će uskoro verovatno igrati za veći klub od AZ Alkmara, pa je moguće da će dati gol u Irskoj. Dobra ideja je probati golove na baš jaku kvotu.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke