“Derbi miliona” na brdu!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Vasko protiv Flamenga, nekada pravi klasik…

Povezane vesti

Iako je Flamengu Fluminense najveći rival, meč protiv Vaska de Game posmatraju kao derbi. Ova utakmica ima i ime, u pitanju je "Classico dos Milhoes", odnosno "Utakmica miliona". Pretpostavljate, aludira se na navijače, pre nekih vek kada je stvoreno rivalstvo, ovo su bili timovi u Riju sa najviše pristalica.

Tako je i ostalo, iako Vasko u ovom veku nema toliko uspeha. Popularni "Div sa brda" bez obzira na to ima snažnu podršku, posle "Crveno-crnih" i najveću u megapolisu. Ova dva tima su na staroj "Marakani" odigrala najviše mečeva pred punim stadionom, drugim rečima ovo su klubovi koji su za vek derbija odigrali utakmice pred najvećim brojem gledadaca, ne u Brazilu, već na svetu. Fudbal je imao predignu u veslačkim trgama, oba kluba su nastala kao sekcije sportskih društava gde je elita praktikovala veslanje. Sada odmeravaju snage i u košarci, plivanju, futsalu i borilačnim sportovima. Vasko je ušao u ligu tek 1923. pa je derbi mlađi od nekih drugih rivalstava u Riju. Vasko je titulu osvojio 1958. u jednom od najslavnijih mečeva u njihovoj istoriji. Oni su ostali neporaženi protiv favorizovanog Flamenga i stigli do četvte titule šampiona u eksploziji brazilskog fudbala u drugoj polovini pedesetih. Te sezone se "Selesao" domogao titule prvaka sveta, a naravno najpoznatiji igrač "Crnih košulja" u tom šampionskom timu bio je legendarni Vava koji se te sezone posle sedam godina u Vasku okušao u Evropi u madridskom Atletiku. 

I kapiten te generacije, Hilderaldo Belini igrao je za "Kruzmaltino" (ovaj nadimak su dobili po malteškom krstu u grbu). Belinija uvek pozdrave kada gostuju Flamengu na "Marakani" jer se statua legendarnog igrača nalazi pred ulazom u brazilski hram fudbala. On je inače prvi čovek u istoriji igre koji je podigao pehar u vazduh, pionir je tog običaja. Priča iza toga je obična, naime digao je visoko pehar namenjen šampionu sveta, kako bi ga fotoreporteri bolje snimili! Belini je inače tri puta predvodio Brazil na Mundijalima, a pehar je podigao i 1962. u Čileu.

Šezdesete su za Vasko bile loše, Belini je otišao u Sao Paulo, klub je pao u senku ne samo Flamenga, već i Botafoga i Fluminensea. Sedamdesetih su se vratili, tada je osnovana i svebrazilska Serija A, što je pomoglo da Vasko proširi svoju bazu, kao i ostali veliki klubovi Rija i Sao Paula. Klub je 1977. bio šampion Karioke, pa sedam godina kasnije, a oteli su titulu Flamengovoj strašnoj generaciji 1982.

Inače 1974. je Vasko osvojio prvu d četiri nacionalne titule, na sledeću su čekali 15 godina. U tom timu igao je Bebeto, kao i Mazinjo, dvojica osvajača američkog Mundijala. I Romario je svojevremeno igrao za Vasko, uzeo Rio titulu 1986. ali kada se desetak godina kasnije vratio u zemlju, prihvatio je ponudu Flamenga. Tada je izazvao negativne reakcije navijača Vaska, ali su mu oprostili, vratio se na drevni "San Žanuario" i vodio crno-bele do krune 2000. To finale protiv Sao Kaetana je poznatije po tragediji kada se srušila ograda na stadionu Vaska nego po konačnom rezultatu. Vasko je osvojio Karioku 2003. Romario je igrao sve do 40. godine za klub i u oproštajnoj sezoni 2005. bio najbolji strelac lige!

I naš Rambo Petković je igrao za Vasko 2002. i to je došao iz Flamenga. Nisu mu na brdu uzeli za zlo to što je postigao gol u derbiju godinu dana ranije i doneo "crveno-crnima" titulu u direktnom duelu.

Najteži trenutak za Vasko bilo je ispadanje iz Serije A 2008. godine, odmah su se vratili i mada su dobili prvi "Klasiko Miliona" protiv Flamenga, to nije sprečilo Fla da osvoji treću uzastopnu titulu. Vasko je mnogo slabiji u ovom veku, recimo u poslednjih desetak godina crno-beli su ispali čak četiri puta, a od 2016. do 2021. nisu dobili derbi. Uz to je Flamengo osvojio dva Kopa Libertadores, sada ima tri titule šampiona Južne Amerike. Vasko je ostao na onoj jednoj iz 1998. u režiji Luizaoa, majstora slobodnjaka Žuninja Pernabukana...

Pre dominacije Flamenga, Vasko je sredinom prošle decenije osvojio dve Karioke u nizu, ko bi rekao da od tada do Karioke 2021. neće dobiti ekipu sa "Marakane".

Kako rekosmo, Vasko se pre dve sezone vratio u Seriju A, prošle su se nekako spasili, a izgubili su oba meča od Flamenga. U državnom prvenstvu Rija timovi su igrali 0:0 u februaru, domaći ne bi verovatno imali ništa protiv ni da uzmu sada bod. Vasko je dobio dve od šest utakmica na startu novog prvenstva, najbolje čemu mogu da se nadaju je da izbegnu borbu za opstanak, Flamengo očajnički želi da prekine dominaciju Palmeirasa. Ali, nemaju suspendovanog Gabigola što je se odražava na ofanzivu, daju tek nešto više od gola po meču.

U ovom kolu favorit je Flu protiv Žuventuda, obradili smo taj meč u rubrici "Beton", ovde ćemo izdvojiti pobedu Atletiko Mineira protiv Baije koja je odlično startovala, ali verovatno će pasti sada posle pauze. Malo golova bi trebalo da donese duel fenjeraša Kujabe i Internasionala, domaće "Zlatne Ribice" nisu ni dale gol ove sezone. Efikasniji meč bi trebalo da vidimo u duelu Sao Paula i Kruzeira.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke