Derbi "Miralem Sulejmani" - Magija prve sezone i "ukleti" rekorder

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 12.03.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Srbin koji je oduševio zemlju lala i vetrenjača.

EPA/Marcel van Hoorn
EPA/Marcel van Hoorn

Povezane vesti

"Od prvog momenta sam shvatio o kakvom se talentu radi, bio sam ubeđen da će biti među najboljim fudbalerima sveta. Zaista sam verovao da će jednog dana zaigrati za Bajern, Real Madrid ili Barselonu", reči su Danijela Pranjića, proslavljenog reprezentativca Hrvatske koji je svojevremeno nastupao i za Bajern Minhen o – Miralemu Sulejmaniju.

Poreklom Goranac i rođeni Beograđanin prve fudbalske korake naučio je u BSK Batajnici, da bi već sa 11 godina ušao u sistem omladinske škole Partizana gde je kao veliki talenat debitovao za prvi tim kao tinejdžer sa 17 godina. Hitronogi krilni napadač sa sjajnom tehnikom oduševio je mnoge skaute koji su odlazili u Teleoptik kako bi ga videli na delu, pa je pored interesovanja AZ Alkmara i Groningena sklopio dogovor sa Herenvenom zbog čega ga je Partizan i kaznio. Posle samo jednog odigranog meča i šest meseci suspenzije, Sulejmani je stigao u Holandiju i od samog početka zadobio poverenje trenera Gertjana Verbeka.

A 19-godišnjak iz Srbije vratio mu je na najbolji mogući način.

Bila je to sezona iz snova za Miralema, ubedljivo najbolja i najupečatljivija u bogatoj karijeri. Herenven je bio jedno od najprijatnijih iznenađenja u Erediviziji koju je klub iz Frislanda okončao na petoj poziciji ponajviše zahvaljujući Sulejmanijevim igrama. U svojoj prvoj profesionalnoj sezoni, Sulejmani je na 37 nastupa u svim takmičenjima postigao 14 golova i na to dodao 11 asistencija, a njegovi potezi sa terena širom Holandije oduševljavali su čak i protivničke navijače.

Jedna nestvarna sezona ubedila je slavni Ajaks da razbije rekord Eredivizije i da za 16.250.000 evra otkupi Sulejmanija od Herenvena koji je Partizanu prethodno uplatio praktično simboličnu naknadu na ime trening kompenzacije. Bio je ogromna želja Marka van Bastena sa kojom se uprava kluba složila, pa su očekivanja u novoj sredini ovoga puta bila ogromna.

Možda i prevelika.

Nije imao mnogo sreće Sulejmani u svojoj prvoj sezoni u Amsterdamu i pored sasvim pristojnih brojki (10 golova i osam asistencija). Doživeo je prvu težu povredu mišića, Van Basten nije uspeo da plasira tim u Ligu šampiona, pa ga je na kraju sezone zamenio Martin Jol. Van Basten je izuzetno cenio kvalitete Sulejmanija, branio ga i kada su ga napadali kako je preskakao časove holandskog jezika ističući da je Srbin bio logičan izbor posle sjajne sezone u Herenvenu.

Kod Jola se nije Sulejmani naigrao, uglavnom je ulazio sa klupe i već tada je bilo jasno da će Srbin teško ostati u Amsterdamu još dugo. Vest Hem je leta 2010. dogovorio njegov dolazak, ali on je propao jer nije dobio radnu dozvolu. Dolazak Franka de Bura označio je početak nove uspešne ere Ajaksa i to upravo u periodu kada je Sulejmaniju propao transfer u Englesku. Legendarni Holanđanin poverio mu je ključnu ulogu u svom sistemu, a ovaj mu je vratio dvema odličnim sezonama tokom kojih je Ajaks i osvojio dve uzastopne titule. U prvoj sezoni, "Miki" je postigao 13 golova i upisao 14 asistencija na 53 nastupa, dok je u drugoj sa 12 golova pomogao svom timu.

Sve do teške povrede meniskusa koja ga je od terena odvojila od marta sve do kraja sezone.

Ubrzo je usledio rastanak, Sulejmani je otišao u Benfiku gde nije mnogo igrao, ali je za dve godine osvojio čak pet trofeja. Uhvatio je i zlatnu eru švajcarskog Jang bojsa sa kojim je nastupao u Ligi šampiona i bio prvak zemlje u čak pet navrata.

Za koga će Miralem Sulejmani navijati u nedelju od 14.30 kada se u okviru 25. kola Eredivizije sastaju dva njegova bivša kluba, Herenven i Ajaks, teško je reći, jasno je da su “kopljanici“ veliki favoriti protiv ekipe iz Frislanda. Dušan Tadić i drugovi jure Fejenord koji im beži tri boda, dok Herenven ima sasvim dobru sezonu pošto se nalaze na sredini tabele, pa se čini da ne mogu do Evrope niti da strepe za prvoligaški status.

Prethodna dva međusobna okršaja Ajaks je surovo rešavao u svoju korist sa po 5:0, domaćin na stadionu Abe Lenstra ima niz od čak četiri uzastopna poraza, pa će i ovoga puta teško izbeći takav scenario. Možda i uz najmanje dva gola u svojoj mreži...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke