Derbi nadvlačenja konopca

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.06.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Stokholmsko rivalstvo...

Povezane vesti

Ako se u mnogim prvenstvima sve završilo ili završava, u Švedskoj samo što je počelo. Odigrano je 12. kola i to je učinila tek nekolicina ekipa, Malme dominira za sada, ali akcenat će ovog vikenda biti na 'Tele2 areni' gde će u stokholmskom derbiju Đurgarden ugostiti Hamarbi.

Dva tima deli sedam bodova, Đurgarden se pokazao kao znatno ozbiljniji takmac za ovu sezonu i pobeda bi ih vratila na samo tri poena u odnosu na prvoplasirani Malme. S druge strane, Hamarbi je u 11 mečeva zabeležio već pet poraza, ali imaju i šest trijumfa, pa ih to postavlja na petu poziciju. Sve u svemu, dosta neuravnotežena sezona za tim Kima Helberga. To i ne bi trebalo da čudi jer je je Hamarbi uz Mjalbi i Sirius najmlađa ekipa u Alsvenskanu sa 23.4 godine u proseku. Od njih se, međutim, očekuje da budu među barem četiri tima u šampionatu, a za sada im konce mrsi novopečeni prvoligaš GAIS iz Geteborga koji je čudesno počeo sezonu i trenutno su trećeplasirani. No, reč je o šestostrukom prvaku Švedske čiji je cilj povratak na staze stare slave, pa bismo svašta mogli da vidimo od njih u budućnosti.

Đurgarden je već znatno iskusnija ekipa predvođena Kimom Bergstrandom, dok na terenu diriguje poznati Aljbin Ekdal kojeg smo gledali u Juventusu, Bolonji, Kaljariju, Sampdoriji, Speciji... Vrlo priznato ime u Švedskoj za čiju je 'A' selekciju odigrao 70 nastupa.

Velika je netrpeljivost između navijača dva kluba, a sve je nastalo krajem 19. veka prilikom, tada popularnog, navlačenja konopca. Tokom tih turnira se kreiralo određeno rivalstvo koje datira i dan danas. Osim toga, postoji i kulturološki aspekt ovog derbija, a tiče se, naravno, klasne razlike. Đurgarden je zajedno sa svojim navijačima nastanjen u okrugu Estermalm, što obuhvata centar Stokholma, dok je Hamarbi svoje ime uzdizao u okruženju u kojem je pretežno živela radnička klasa – Sedermalmu.

Ono što je rasplamsalo vatru između dve strane jeste odluka da od 2013. godine igraju na istom stadionu – 'Tele2 areni' koja je locirana na severu Stokholma. Osim toga što dele stadion, dele i mržnju prema AIK-u čija sezona za sada ne teče baš najbolje.

Podaci iz prošlosti nam kazuju da nema posebnog pravila kada je ovaj derbi u pitanju, pa tako niti može da se prognozira broj golova, niti krajnji ishod duela. Poslednji put bilo je 0:0, pre toga je Hamarbi 4:3 dobio kao domaćin. U 2022. smo videli još jednu 'nulu', pa trijumf Đurgardena minimalnim rezultatom.

Ukoliko zalazimo u istoriju, dva tima odigrala su 132 utakmice, a trenutni skor ide u prilog Đurgardenu i to za jednu pobedu. Domaćin u predstojećem susretu ima 53 trijumfa, Hamarbi je upisao 52, dok je 27 puta bilo nerešeno. To vam dovoljno govori o tome koliko je ujednačeno kada se sastaju i da pravila ne važe, već su jedno proklizavanje i jedna greška dovoljni da reše duel. Kao i u povlačenju konopca.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke