Derbi Porto Alegrea – južna strana fudbala

Autor: Mladen Heleta
subota 22.06.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Grad u brazilskoj državi Rio Grande do Sul podeljen na pristalice Gremija i Internasionala.

Povezane vesti

Tog 7. septembra 1903. godine u Porto Alegru proslavljao se Dan nezavisnosti Brazila, a u gradu je gostovao najstariji fudbalski klub u zemlji – Sport klub Rio Grande.

Meč revijalnog karaktera organizovan je kako bi se uticaj fudbala proširio i na jug države, a među mnoštvom okupljenih ljudi na tribinama našao se i Kandido Dijas, preduzetnik iz okoline Sao Paula.

I ko zna u kom pravcu bi istorija fudbala u Porto Alegreu otišla da razdraganu atmosferu nije poremetila bizarna situacija – probušena lopta!?

Razočaravajući pogledi zbunjenih gledalaca prešli su u osmeh kada je Dijas lično odlučio da svoju loptu ponudi akterima utakmice.

Nakon meča zatražio je savet od fudbalskih radnika iz Rio Grandea i već kroz nedelju dana osnovao Gremio – jedan od nekolicine najstarijih klubova u Brazilu.

Tako je nastao prvi fudbalski klub u Porto Alegru. Njega su mahom činili nemački emigranti što je zasmetalo lokalnom novinaru Enrike Pope Leau, koji je sa dvojicom braće šest godina kasnije osnovao Internasional sa otvorenošću za sve nacije.

Tako je nastalo jedno od najvećih rivalstva u istoriji brazilskog fudbala koji je prvi derbi, poznat kao Grenal, imalo još davne 1910. godine.

Gremio je protiv Internasionala slavio sa ubedljivih 10:0 što je bio prvi meč koji je novoformirani klub iz Porto Alegrea organizovao. Zbog daleko boljeg tima, Gremio je ponudio da izvede rezervni sastav, što su u Internasionalu odbili.

Epilog je poniženje gradskog rivala, a slikoviti prikaz razlike u klasi najbolje je vidljiiv u trenucima kada je golman Gremija Kalfelc u trenutku utakmice napustio gol upustivši se u razgovor sa svojim navijačima. Ogromno samopouzdanje je skupo koštalo Internasional toga dana.

Da je reč o jednom od najvatrenijih derbija na svetu, osetilo se još davne 1918. godine kada su zbivanja na terenu pala u zaborav nakon što je u raspravi dve grupe zavađenih navijača ubijen fudbaler Internasionala Ribas.

Ovaj slučaj iz rane faze Grenala dodatno je rasplasmao netrpeljivost među klubovima iz Porto Alegre i načinio derbi grada osmim po značaju u svetu prema istraživanju magazina FourFourTwo.

U bogatoj istoriji međusobnih duela klubova najznačajniji meč odigran je 1989. godine, poznatiji kao „Grenal veka“.

Bilo je to u revanšu polufinala brazilskog šampionata. Prvi meč završen je bez golova, a uzvratna utakmica na „Beira-Rio stadionu“ dočekena je na temperaturi od neverovatnih 40 stepeni.

Internasionalu je i remi igrao za plasman u finale i odlazak na Kopa Libertadores, dok je Gremiju bila neophodna pobeda.

Gosti su poveli na poluvremenu, a u međuvremenu su ostali sa igračem više nakon isključenja Kazemira.

Nasuprot svim očekivanjima, golgeter Nislon je u nastavku postigao dva gola za Internasional, obezbedivši timu odlazak u finale Brazileira i plasman u Kopa Libertadores.

Deceniju kasnije nova zvezda na brazilskom fudbalskom nebu je stvorena pošto je u sezoni 1998/99 za Gremio debitovao Ronaldinjo.

Bilo je to 20. jula 1999. godine u odlučujućoj utakmici za naslov šampiona prvenstva Gauča.  Ovaj meč ostaće upamćen po poniženju koji je čuveni Dunga doživeo od tek punoletnog momka iz Porto Alegrea.

Ronaldinjo je činio čuda pred jednim od najboljih brazilskih vezista i bio najzaslužniji za prvi veliki trofej u bogatoj klupskoj karijeri.

Primer Gremija i Internasionala je brazilski jin i jang, kako je jedan lokalni novinar želeo da približi dihotomiju poteklu još iz drevne kineske filosofije, a koja ima za cilj da ukaže na komplementarnost suprotnih snaga.

Internasional je nešto uspešniji u domaćim okvirima, dok na međunarodnom planu imaju približan broj trofeja.

Uprkos nespojivoj razlici i animozitetu koji vlada među navijačima, oni retki trezveni u Porto Alegreu reći će vam da ni Gremio ni Internasional nisu najveći fudbalski brend grada.

Već sam Grenal, naziv derbija koji će najnoviju epizodu imati u subotu od 22:30 u derbiju 11. kola Serije A.

Nešto raspoloženiji u meč ulazi gostujući sastav Internasionala, dok će Gremio nakon niza poraza pokušati da izađe na pravi put.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke