Derbi portugalskog kupa - Porto jači za klupsku vešticu!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 23.12.2021.
10:24
Izvor: Sportske.net

Benfika će morati i protiv žene koja im je “donela” duplu krunu!

Povezane vesti

Portugalski kup je svojevremeno imao ogroman značaj u ovoj zemlji, pre jasno eksplozije evropskih takmičenja, tim pre što su za ovaj format vezan početak kompetitivnog fudbala na krajnjem zapadu Evrope.

Naime, od 1922. godine, punih 16 sezona je ovo bio supstitut za prvenstvo, tačnije takmičenje koje se igralo na teritoriji cele države. Porto je bio prvi pobednik, bile su im potrebne tri utakmice da u plej ofu, pošto su oba tima dobila kod kuće osvoji pehar protiv Sportinga.

Benfika je, naravno, kao i u svim drugim takmičenjima rekorder po broju titula, 26 puta su bili najbolji, Porto i Sporting imaju devet trofeja manje. Jasno, često kroz istoriju su se finala između velike trojke podrazumevala, mada se u poslednjoj deceniji umešala Braga koja je osvojila dva trofeja (aktuelni je pobednik u takmičenju), a klub iz Minja je pre šest godina izgubio završnu utakmicu protiv Sportinga.

Žreb je ove sezone hteo da već u osmini finala, u četvrtak, gledamo sudar dva najuspešnija portugalska kluba, Benfika će ugostiti Porto. Benfika je pre osam decenije osvojila drugi trofej, odnosno odbranila ga 1930. protiv "Zmajeva" koji su osvetu čekali četvrt veka kada su na "Žamoru" na kome se igra finale kupa dobili "Orlove" u to vreme jedan od najjačih timova u Evropi.

Poslednji put dva giganta su igrala u finalu pre dve godine kada je Porto slavio u Koimbri, junak je bio dvostruki strelac, štoper Šansel Mbemba. Ovo je simbolična titula za tim sa severa, njom su se izjednačili sa Sportingom. Benfika čeka trofej pet godina, u ovom veku su ga osvojili samo tri puta. Timovi su se ukupno u kupu (ako se računa takmičenje od 1938. godine) sastali 36 puta, 21 pobeda Benfike, 10 Portoa, 5 remija. Ali u ovom veku su "Zmajevi" uspešniji.

Inače, uvod u ovaj derbi u kupu je "lov na veštice". Ali bukvalno, možda je boje reći "vračaru", jer se izvesna Madalena Arozo predstavlja tako. Nju je unajmio Porto, odnosno najuspešniji predsednik u istoriji kluba i portugalskog fudbala, Nunjo Pinto da Košta. Cilj je da vrati titulu na sever države, da svojim "veštinama" pomogne "Zmajevima". Porto je pre dve godine bio šampion, titulu je preuzeo Sporting, a Arozo ima odličan CV. Ona je radila za Benfiku pre nekoliko sezona kada su "Orlovi" osvojili duplu krunu.

Ono što je razbesnelo navijače Portoa je plata "veštice", mediji su otkrili da će ona za godinu dana "igranja" za klub inkasirati oko 200 000 evra. U njene moći osim vračanja, stoji i to da može da predvidi ishod mečeva. Za sada joj ne ide loše, Porto je neporažen, ali Sporting se ne da, šampion ima isti broj bodova, dok Benfika kasni četiri koraka.

Malo smo kopali o prošlosti pomenutog "pojačanja", ona jeste radila za Benfiku, ali je otpuštena kada se saznalo da održava kontakt sa predsednikom Porta. Ona je sada zaposlena kao doktor u klubu i ima najveću platu, ako se ne računa sportski deo, igrači i treneri.


Ovo nije toliko neobično za Portugal gde je sujeverje veliko, jasno, potiče od velikog broja Brazilaca, ali i nekadašnjih afričkih kolonija. Pomenimo i to da u Portou prvu evropsku titulu posmatraju i kao deo uspešnih okultnih radnji, pustili su dve žabe na teren "Pratera" u Beču i izgleda da su one bile ključ za gol Rabaha Mađera petom i Žuarija. Sve se desilo za dva minuta u finišu kada je Porto okrenuo rezultat protiv Bajerna.

Benfika je domaćin, igra se jedna utakmica, videćemo hoće li gostima “veštica” biti od pomoći.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke