Derbi severnog Londona, Kompani bi da “zakuva” Junajtedu, hoćemo li dočekati Čelsi?

Autor: Ivan Cvetković
subota 23.09.2023.
08:15
Izvor: Sportske.net

Šesto kolo engleske Premijer lige donosi nam nova uzbuđenja.

EPA-EFE/Neil Hall
EPA-EFE/Neil Hall

Povezane vesti

Utakmicama šestog kola ovog vikenda se nastavlja takmičenje u Premijer ligi Engleske, a jedan od najzanimljivijih mečeva biće derbi severnog Londona između Arsenala i Totenhema. Susret je na programu u nedelju od 15 časova na stadionu Emirejts.

Biće to ukupno 194. okršaj ova dva tima u svim takmičenjima, u ovom trenutku “tobdžije” imaju bolji učinak sa 81 pobedom, Sparsi su pobedili 61 put, dok je u 51 navratu bilo nerešeno. Neretko, ovaj duel bio je i odlučujući kada se radi o borbama za trofeje, iako ih Arsenal ima više na šta njegovi navijači često sa zadovoljstvom podsećaju pristalice Totenhema. Trenutno je 47:24, mada je argument druge strane da je Totenhem trofejniji u Evropi gde ima tri titule (Kup pobednika kupova i dva puta Kup UEFA), naspram jednog KPK u vitrinama Arsenala.

Čuven je susret iz 1971. godine kada je Arsenalu bio potreban samo bod bez pogodaka ili trijumf nad velikim rivalom u poslednjem kolu Prve divizije kako bi osvojili titulu prvaka Engleske. Tvrda utakmica sa malo prilika, a veliku radost gostima doneo je Rej Kenedi tri minuta pre kraja susreta. Godine 1987. Arsenal je ponovo bio koban po svog omraženog rivala, ovoga puta u polufinalu Liga kupa kada je u revanšu golom Dejvida Rokastla pobedio Totenhem sa 2:1, ušao u finale i osvojio prvi trofej od 1979. godine. Dočekao je Totenhem svoju osvetu četiri godine nakon toga, ulog je bio plasman u finale FA kupa, a Sparsi su predvođeni Gerijem Linekerom i Polom Gaskojnom trijumfovali rezultatom 3:1, kasnije i osvojili FA kup kada su navijači i “ustanovili” Dan svetog Hostpura.

Nakon toga, u ključnim utakmicama ređale su se pobede Arsenala, pamte se trijumfi u polufinalima FA kupa 1993. i 2001. godine, a onda i remi zlata vredan u aprilu 2004. godine kada je ekipa Arsena Vengera i zvanično postala prvak Engleske bez poraza i to proslavila na gostujućem Vajt Hart Lejnu. Bitan je i duel dve ekipe u polufinalu Liga kupa 2007. godine kad je Arsenal golovima Adebajora, Aladijera i autogolom Čimbonde stigao do finala posle produžetaka. Ipak, Sparsi su žestoko uzvratili sezonu kasnije kada je Totenhem “petardirao” svog rivala rezultatom 5:1 takođe u drugoj utakmici polufinala Liga kupa.

Iako se navijači dva tima otvoreno mrze, nekim fudbalerima nije smetalo da dres jednog londonskog kluba zamene dresom drugog. To je učinilo čak 15 njih, najpoznatiji primeri su Sol Kembel, Vilijam Galas, Emanuel Adebajor, Dejvid Bentli, Pet Dženings…

No, vratimo se u sadašnjost.

Izabranici Mikela Artete u dobrom će raspoloženju dočekati gradskog rivala na domaćem terenu posle ubedljivog trijumfa u Ligi šampiona nad PSV Ajndhovenom. Nakon prošle sezone u kojoj su se “tobdžije” većim delom šampionata borile i za titulu prvaka Engleske, novu su takođe započeli u veoma dobrom ritmu. Osvojen je Komjuniti šild, da bi nakon toga u uvodnih pet utakmica Premijer lige osvojili 13 bodova, remiziravši jedino sa Fulamom kada su ispustili vođstvo u samom finišu susreta. Arsenal i daje igra veoma dopadljiv i atraktivan fudbal, a poslednji poraz na domaćem terenu zabeležili su sredinom maja kada ih je nadigrao Brajton 3:0.

Identičan učinak u novoj sezoni ima i Totenhem, što je iznenadilo i mnoge navijače Sparsa koji su strahovali nakon odlaska najboljeg pojedinca kluba Harija Kejna. 

Reprezentativac Engleske pojačao je Bajern prilično kasno, pa “pevci” nisu imali mnogo vremena za adekvatnu reakciju na tržištu, ali to nije smetalo novom treneru Endžu Postekogluu da posle uvodnog remija protiv Brentforda posloži kockice tima na sjajan način. Usledile su četiri vezane pobede u Premijer ligi, dok mu eliminaciju iz Liga kupa od Fulama niko nije zamerio. Umesto Kejna, centralna figura u napadu sada je Son koji je zablistao protiv Barnlija kada je postigao het-trik. Ogromnu slobodu dobio je Medison koji je to vratio konkretnim učinkom na terenu, pa su navijači veoma optimistični kada je budućnost ove ekipe Totenhema u pitanju.

Prognozirati ovakve derbije uvek je nezahvalan zadatak, ali ako se nešto može zaključiti na prvi pogled ka tabeli jeste efikaasnost oba tima. Totenhem je postigao 14 golova, Arsenal devet, a primili su pet, odnosno četiri što može nagovestiti otvorenu igru dva tima i potencijalnu goleadu. Tako je bilo u tri od prethodna četiri susreta ove dve ekipe, samo je u poslednjem meču bilo manje od tri gola. Arsenal na domaćem terenu nije izgubio od Totenhema od 2018. godine, u prethodna četiri meča na Emirejtsu postigao je najmanje dva gola, a kako je i Postekoglu ljubitelj ofanzivnog fudbala, neutralni navijači mogu da se nadaju veoma otvorenoj utakmici.

U okviru šestog kola engleske Premijer lige, na programu još devet utakmica koje ćemo takođe pomno ispratiti.

Sve počinje od subotnjeg termina od 16 časova kada su zakazana tri meča. Mali gradski derbi Londona između Kristal Palasa i Fulama mogao bi da donese zanimljiv ishod, “orlovi” su blagi favoriti nakon što su “kolibari” ostali bez najboljeg strelca ekipe Aleksandra Mitrovića. Na teren će i fudbaleri Lutona koji dočekuju Vulverhempton, novajlija u engleskoj eliti se i dalje muči jer nije osvojio niti jedan bod, dok “vukovima” takođe predstoji borba za opstanak, sudeći po dosada viđenom. Ovo su utakmice u kojima pobeda vredi šest bodova jer se radi o timovima koji će strepeti za premijerligaški status. U istom terminu, Mančester siti dočekuje Notingem Forest nakon trijumfa nad Crvenom zvezdom koja je zadala određene glavobolje Pepu Gvardioli u prvom kolu Lige šampiona. “Građani” su jedini sa maksimalnim učinkom u novoj sezoni i velike su šanse da produži pobednički niz.

Od 18.30 Brentford dočekuje posrnuli Everton kojem mnogi predviđaju borbu za opstanak. “Karamele” su osvojile samo jedan bod u dosadašnjem toku šampionata i deluju proprilično zabrinjavajuće, dok izabranici Tomasa Frenka potajno priželjkuju izlazak u Evropu ove sezone, mada će im sredina tabele biti po meri. Subotnji program zatvara duel između Barnlija i Mančester junajteda, bivši kapiten Mančesters sitija Vensan Kompani imaće motiv više protiv “crvenih đavola” koji se nalaze u krizi sa tri uzastopna poraza u svim takmičenjima. Eriku ten Hagu koji mora da pobedi Barnli se dobrano drma stolica.

Pet utakmica gledaćemo i u nedeljnom programu. Od 15 časova će, osim fudbalera Arsenala i Totenhema, na teren i Čelsi i Aston Vila. “Plavci” nikako da pronađu pravu formu nakon veoma haotičnog prelaznog roka (svaki je do sada bio takav pod patronatom Toda Boelija), prošle sezone ostali su bez Evrope, ove to ne bi smelo da se dogodi. Na noge im dolazi veoma poletna ekipa iz Birmingema koja igra prilično dopadljiv fudbal pod vođstvom Unaija Emerija, Vila je igrala i meč u Ligi konferencije što bi moglo da olakša Čelsiju.

Liverpul se posle uvodnog remija protiv Čelsija nalazi u seriji od četiri uzastopne pobede u domaćem prvenstvu, te u odličnom raspoloženju dočekuje Vest Hem koji takođe igra veoma dobro. “Čekićari” su ostali bez Deklana Rajsa, ali to nije smetalo izabranicima Davida Mojesa da vežu tri uzastopna trijumfa pre poraza od Sitija i to nakon ispuštenog vođstva. “Redsi” jesu favoriti, ali neće im biti lako. U istom terminu gledaćemo i Brajton Roberta de Zerbija koji će odmeriti snage sa Bornmautom. “Višnjice” je ovog leta preuzeo Andoni Iraola koji je ostavio odličan utisak vodeći Rajo Valjekano. Na krilima remija sa Čelsijem, Bornmaut će pokušati da izbegne poraz protiv najvećeg iznenađenje prošlogodišnjeg šampionata. Brajton nema problema sa integrisanjem novih igrača u tim, pa se odlasci ključnih igrača ni ne primećuju. Posle poraza od Vest Hema, “galebovi” su vezali dve velike pobede protiv Njukasla i Mančester junajteda i biće izraziti favorit na domaćem terenu.

Šesto kolo Premijer lige zatvaraju fudbaleri Šefild junajteda koji će ugostiti Njukasl. “Oštrice” se do sada nisu proslavile u eliti, osvojen je samo bod protiv posrnulog Evertona, mada u ostalim mečevima nisu zabeležili ubedljive poraze. Njukasl nije započeo sezonu u skladu sa visokim ambicijama, mada im ni raspored nije išao na ruku jer su poraženi od Sitija, Liverpula i Brajtona. Gostovanje u Šefildu mogla bi da bude prekretnica za izabranike Edija Haua.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke