Derbi Sunca - Napoli samo sam sebe može da pobedi!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 29.01.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Lider hita ka "Skudetu".

EPA-EFE/CESARE ABBATE
EPA-EFE/CESARE ABBATE

Povezane vesti

Jednom je čuveni crnogorski komentator Milorad Đurković rekao za plivača koji je imao veliku prednost pre kraja trke da može da izgubi zlato jedino ako se udavi. Pa nešto slično možemo da primenimo na Napoli, imaju ogromnu prednost i gledajući kvalitet rivala, ali i činjenicu da im je Juventus sklonjen sa puta, oni jedino mogu da ispuste treći "Skudeto", prvi posle 1990. i prvi bez Maradone, ako sami sebe sapletu.

U tom smislu "Derbi Sunca" je još jedna prilika da odu korak dalje, da izvrše dodatni pritisak na rivale čije im partije itekako idu na ruku.

Sa visine gledaju Romu, makar Murinjo bio na suprotnoj strani.
Ono zbog čega je karakterističan "Derbi Sunca" je što igraju ne samo najveći klubovi juga, već i najveći van velike trojke. Ima jedna zanimljivost u koju ljudi obično ne veruju, ali Napoli zapravo ima više navijača od Rome. I ne samo to, Napoli je uspešniji, više puta je završavao ispred Rimljana na tabeli, iako ima titulu manje (Roma računa onu ratnu iz 1942. godine).

Koliko je sve izjednačeno neka posvedoči statistika, 50:50 u pobedama, 51 remi, da nije kupa gde je Roma uspešnija, ima 11 pobeda i samo četiri poraza iz 17 mečeva ekipe bi bile izjednačene. Recimo i to da su oba tima bila među osnivačima Serije A, doduše fašisti nisu gledali blagonaklono na separatistički Napoli koji je uzdisao za vremenom kraljevine Dve Sicilije gde je Napulj bio glavni grad tokom stolovanja španske dinastije Burbona. Ali, morali su da puste izduvni ventil u vidu fudbala za kojim su Napolitanci i tada bili ludi. Prva dva meča te sezone 1929-30 su završena remijem, sledeće godine je svako pobedio kod kuće. Kada je osvojio svoj prvi "Skudeto", Napoli je tukao Romu na "Olimpiku" naravno golom Maradone, pod Vezuvom nije bilo golova. Te godine je "Vučica" ušla kao najveći konkurent Napolitancima za titulu, ali je potpuno razočarala. Drugi skudeto iz 1990. je takođe obeležila pobeda protiv Rome, Maradona je dao dva gola iz penala u trijumfu od 3:1, u Rimu je bilo 1:1, i ponovo je "El Pibe" savladao Tankredila sa bele tačke.

I tu jasno Napolitanci, sujevereni i uvek spremni da se pozovu na istoriju vide predskazanje, pobedili su jesenas Romu u prestonici sa 1:0 golom Osimhena. Zapravo, Roma je šest mečeva bez pobede u prvenstvu, slavili su još 2019. rešio je Kolarov. Poslednji put u Napulju, "Vučica" je pobedila pre pet godina. O Spaletijevim danima u Romi smo pisali jesenas kada je Napoli gostovao u Rimu, nema potrebe da ponavljamo. Ono što mu je izmicalo sa Romom još pre 15-tak i više godina, ultimativna nagrada, "Skudeto" sada je na dohvat ruke.


Ovi klubovi su bili prijateljski više od pola veka, vezuje ih prezir ka državi, bogatom severu, ali i Laciju koji predstavlja, po mišljenju navijača establišment i paktira sa velikim klubovima Lombardije, kao i Juventusom.
Ali, problemi su nastali kada je Napoli u već pominjanoj drugoj polovini osamdesetih preskočio Romu. Na jednom meču Salvatore Banji je 1987. posle napetog meča i tuče na terenu gestikulirao ka tribini sa Romanistima, kasnije se izvinio, ali nikada više nije bilo isto. Tri godine kasnije fudbaleri Rome su napali sudiju u već opisanoj utakmici 1990. kada je dva od tri gola Napoli postigao iz penala.

U ostalim mečevima kola Juventus je veliki favorit protiv Monce, traže i revanš za neugodni poraz u okolini Milana tokom jeseni, Milan se uvek boji Sasuola i Berardija, ali su "zeleno-crni" daleko od nekadašnjih visina. Ipak, slom šampiona u Rimu od Lacija u utorak upućuje na oprez.

Atalanta je takođe favorit protiv gotovo otpisane Sampdorije, ali sve te kvote nisu velike. Prošle nedelje smo pogodili Veronu protiv Lećea na 2.50, možda bi sada trebalo da probate sočnu kvotu na trijumf Torina u Empoliju.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke