Derbi Vršovica - fudbal iza svetla velegrada

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 29.09.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Mečevi Bohemijansa i Slavije nadaleko čuveni i van granica Češke

EPA-EFE/ISABEL INFANTES
EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Povezane vesti

U uobičajenoj turističkoj ponudi Praga teško da ćete naći brošuru koja će vas odvesti do Vršovica, kvarta u jugoistočnom delu češke prestonice koji se naslanja na čuvene Vinohrade.

Vršovice počinju tamo gde se istorijske znamenitosti Praga završavaju, a gradsku gužvu zamenjuje slika svakodnevnog života prestonice.

Za one koji su željni da saznaju nešto novo ili se pohvale fotografijom vrednom sećanja na dane provedene u Pragu, Vršovice neće biti naročito interesantne, ali za ljubitelje fudbala ovaj kvart je nezaobilazna tačka u obilasku grada.

Kada iz pravca centra krenete jugoistočno ka periferiji u razmaku od svega jednog kilometra videćete dva stadiona.

Prvi će biti jedva primetni, ali izuzetno simpatični „Doliček“ na kojem kao domaćini igraju fudbaleri Bohemijansa. U nastavku se pruža velelepna „Fortuna arena“, ugneždena među nekoliko sportskih objekata koje koriste članovi sportskog društva Slavije.

Ova dva kluba već decenijama unazad protagonisti su čuvenog „Derbija Vršovica“, drugog po značaju fudbalskog događaja u prestonici Češke.

Mnogi bi na prvu pomislili da je neposredna blizina rivala krunski dokaz mržnje, ali sve negativno što osećaju navijači Slavije i Bohemijansa usmerili su ka praškoj Sparti, smeštenoj sa druge strane Vltave.

Ako bi se sudilo po kvalitetu rivala, pitanje je da li bi derbi Vršovica i dalje stajao na čvrstim temeljima. Srećom, svojstva koja ga čine prepoznatljivim i van okvira Češke decenijama privlače pažnju fudbalskim fanaticima.

Veličina Slavija odavno je nadišla kraj iz kojeg dolazi, dok Bohemijans sa ponosom ističe praški kvart čiji naziv je koristio kao zvanično ime kluba sve do 1927. godine kada je došlo do promene.

Razlog leži u znaku porekla budući da su tadašnje Vršovice dobile poziv da učestvuju na nizu mečeva u Australiji posle kojih su na poklon dobili dva kengura. Veza sa Australijom uticala je i na promenu grba na kojem se u centralnom delu sada može videti kengur iz čega je proistekao nadimak Bohemijansa.

„Kenguri“ su tako pre skoro jednog veka u sebi utkali lokalni ponos i globalni karakter zbog kojeg su izuzetno cenjeni u svetu. Ukoliko bi se kojim slučajem neko iz Velike Britanije ili Republike Irske nastanio u Pragu, velika je verovatnoća da bi se najpre zaljubio u Bohemijansove boje.

Pabovi u neposrednoj blizini stadiona, pivske krigle i kobasice redovno su ritual navijača kluba koji je proslavio čuveni Antonin Panenka, nadaleko poznat po načinu izvođenja penala koji je vremenom nazvan po njemu.

U takvom, pomalo izdvojenom kutku Praga, mnogi bi pomislili da se nalaze u Dablinu, a Bohemijansove zelene boje i fanatizam (levičarski nastrojenih) navijača podsećaju na irske klubove.

Bilo da je reč o periodima najvećeg uspona, nenadmašna 1982/83 ili poniranju na fudbalsku marginu, navijači Bohemijansa su naročito pridavali značaj okršajima protiv Slavija.

Jedan od nezaboravnih trenutaka derbija Vršovica dogodio se krajem septembra 2007. godine da je Bohemijans slavio na domaćem terenu protiv potonjeg šampiona Slavije sa 2:0.

Tek jedan od pet trijumfa budućeg drugaligaša sa „Doličeka“ ostao je u drugom planu razdragane atmosfere koji su navijači oba gradskih rivala napravili po završetku meča.

Navijači iz rivalskih tabora priredili su zajednički koncert pod nazivom „Sve boje Vršovica“ u cilju da pokažu da protivnik nije neprijatelj te da je fudbal sport koji ujedinjuje. Rezultat je ostao u drugoj planu, jer su tri boda svakako ostala u Vršovicama, kako tada reče jedan razdragani navijač Slavije.

Bohemijans se već posle jedne sezone vratio u elitni rang gde je letos započeo 12. uzastopnu sezonu u najjačem češkom šampionatu.

Ove nedelje od 18:30 dočekaće prašku Slaviju protiv koje ne zna za uspeh u poslednjih 10 međusobnih duela.

Gostujući tim je daleko kvalitetniju u ovom trenutku i ogromna je verovatnoća da će upisati još jednu recku protiv starog rivala, a verujemo da će trijumf Slavije proteći u meču u kojem će pasti od dva do četiri gola.

Preostalu ponudu češkog šampionata pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke