„Derby du nord“ – Oni koji su se osmelili da izazovu Parižane

Autor: Lazar Nikolić
petak 29.03.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Derbi koji otvara kolo.

Povezane vesti

Severnjaci, često lagani, a opet tako pasionirani. Gladni pobeda i predodređeni da naprave probleme velikanima, barem u slučaju dva tima koja ćemo pomenuti u ovom tekstu.

Na stadionu „Pjer Moroa“ u Lilu, ove subote biće odigran veliki derbi severa Francuske između Lila i Lansa. Savršen način da se klupski fudbal vrati na u programske šeme i da se otvori 27. kolo Lige 1.

Dve ekipe se i ove sezone bore za izlazak u Ligu šampiona. Lans je nakon očajnog prvog dela kampanje podigao formu i ekipa Franka Hejsa se nalazi u konkurenciji za plasman u elitno takmičenje, baš kao što je to i Lil. Deli ih samo jedan bod i za trijumf će se boriti svim svojim silama. Upravo su ovo dva tima koja se mogu pohvaliti da su u poslednje tri godine učinili da sezona dominantnog Pari Sen Žermena bude popločana brojnim problemima. Pre dve sezone, Marsej nikada nije bio ozbiljan kandidat da ih skine sa trona, ali Lans i Lil su bili ili su to uspeli.

Prepričavaće se godinama šta je činila ekipa Kristofa Galtjea u kampanji 2020/21 kada je nošena neverovatnim Žozeom Fonteom, Majkom Menjonom, Burakom Jilmazom i Jusufom Jazičijem ponela krunu šampiona zemlje. Ali, će se isto tako govoriti i o prethodnoj sezoni kada je maleni Lans, sa Sekom Fofanom kao liderom, Florijanom Sotokom i drugima, došao do vicešampionskog epiteta i to sa samo bodom zaostatka u odnosu na Pari Sen Žermen. Jedna manja greška delila ih je do krune koja bi bila veće čudo u odnosu na ono što su napravile njihove komšije.

U poslednje vreme, dvoboj ova dva tima donosi golove na obe strane, a ne bi iznenadilo da tako nešto vidimo i sada. Lans se otrgao od dominacije Lila koja je važila u prethodnoj dekadi

Lil igra pažljivo i ne mogu se baš pohvaliti da u poslednje vreme dobijaju utakmice protiv timova koji su iz  vrha tabele ili barem mogu da naprave problem timovima iz gornjeg doma poput Tuluza. No, kada igraju kod kuće, Paulo Fonseka zna kako da ih pripremi da sačuvaju svoj dom. Imaju 21 pobedu iz 31 meča, ali zato to izgleda kriminalno kada odu na gostovanje. Međutim, rade fenomenalno i prihoduju iz leta u leto. Konkretno, u poslednje dve godine zaradili su 180.000.000 evra, a potrošili manje od trećine prihodovanog. Ukoliko se domognu Lige šampiona, era Paula Fonseke i te kako može da se nazove jednom od uspešnijih u novijoj istoriji kluba. Sve to, bez pritiska da se Lil domogne elitnog takmičenja, ali sve ide dobrim tokom za sada.

Lans želi da i u drugoj vezanoj sezoni igra Ligu šampiona i da su ovako nastupali od početka sezone, bili bi u daleko boljoj poziciji. Nedavno su tukli i neugodni Brest i Lion, nisu mogli protiv Nice, ali Eli Vai, Pereira da Kosta i ostali su spremni za poduhvat protiv Lila. Navijači su ih dočekali na otvorenom treningu pred meč u sredu i očekivanja su jasna.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke