Deset razloga da Inter osvoji titulu

Autor: Milovan Longinov
nedelja 28.02.2021.
10:15
Izvor: Sportske.net

Zaista su u odličnoj poziciji...

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Posle pobede u “Madonini” jedno je sigurno, Inter neće imati bolju šansu za “Skudeto”. Ako pogledamo trenutnu situaciju, kao da titulu jedino Konteov tim može da izgubi, što im se prečesto dešavalo kroz istoriju, ali sama rešenost trenera i njegov borbeni duh koji je preneo na ekipu bi mogli da spreče takav scenario.

Podsetimo, poslednja uspešna godina bila je ona Murinjova, u stvari to i jeste najveći uspeh od postojanja kluba, ali nakon 2010. nisu osvojili nijedan trofej. Nisu bili ni blizu, čak jedno vreme su se vratili u ona vremena kada je Liga šampiona bila misaona imenica.

Projekat Kineza je zaustavljen zbog gubitaka Suninga i pandemije, oni i dalje pregovaraju o zajmovima, ali i eventualnoj prodaji. Sigurno je da neće dopustiti bankrot, čega se navijači plaše, bilo bi to verovatno prvi put u istoriji da tim koji je blizu šampionske titule bude kažnjen odlaskom u administraciju i oduzimanjem bodova. Čini se, iako je glava porodice Ženg Jindong rekao da će preseći sve veze koje nisu deo osnovnog biznisa, neko rešenje će već biti nađeno.

Pokušali smo da izdvojimo deset razloga zbog kojih je Inter, realno, veoma blizu titule prvaka.

1. Pričali smo već o tome, ali Milan neće izdržati. Pre svega kvalitet nije dovoljno dobar i bilo je pitanje kada će pasti. Porazi od Specije i u Madonini su pokazali da previše zavise od Ibrahimovića, došlo je do zamora, Pioli nema zamene i za “Rosonere” bi i plasman u Ligu šampiona bio veliki uspeh.

2. Juventus nije našao igru i plaća cenu tranzicije, odnosno prvu godinu Pirla. Čini se da oni imaju jači tim od Intera, ali da to nijednog trenutka nisu pokazali. I oni previše zavise od jednog igrača, Ronalda, Dibala je dugo van terena, sa scene silazi pobedonosna generacija. Klub je napravio veliku grešku prošlog leta pošto nije doveden klasičan plej i to se vidi na svakoj utakmici. Juventus nije van trke, ako neko može da ugrozi Inter, to su oni, ali ni to što će igrati kod kuće u drugom delu prvenstva, bez navijača ne znači puno.

3. Konte je uspeo, kao svojevremeno Murinjo da sav pritisak preuzme na sebe, da rastereti igrače, ovo neodoljivo podseća na njegovu prvu sezonu u Torinu, kada je sa Juventusom iza sebe ostavio bolji Milan. I tada je bilo nervoze, ali se kroz svađe sa medijima, istupe, jednostavno isturio ka javnosti, rasteretio igrače od kojih većina nije pobeđivala.

4. Inter igra jedno takmičenje, manje su potrošeni od rivala, sigurno navijaju da Juve pobedi Porto i plasira se u četvrtfinale, kako bi se dodatno opteretili. To je uvek prednost u finišu sezone, pogotovo ove koja je igrana po ubrzanom ritmu i nešto što će itekako biti vidljivo u maju.

5. Ostali timovi nisu spremni. Ako pogledate Romu recimo, ili Lacio, pa i Atalantu, suviše je tu praznog hoda, razočaranja protiv slabijih rivala, nemogućnosti da se uđe u seriju pobeda. Sve to pokazuje da pomenuti timovi nemaju kvalitet da bace rukavicu.

6. Inter ima Lukakua za koga se često govori da je neprimetan u velikim utakmicama, što je preterivanje, ali on rešava male. Naime, u duelima u kojima se ekipa mučila, džinovski Belgijanac je vukao tim na svojim plećima, postizao golove ni iz čega i kada se saberu bodovi osvojeni njegovim golovima, takvo oružje nema niko.

7. Konte je uspeo da vrati Eriksena i na taj način sa Barelom koji je možda najbolji italijanski igrač u ovom trenutku oformi vezu koju je tražio i anulira to što je Vidal ostao bez daha. Dugo je Konte tražio kombinaciju, Danac je protiv Milana pokazao da je ono što su mu zamerali, igru u odbrani uspeo da popravi posle godinu dana u Italiji i sada trener ima čoveka kome će poveriti konce igre.

8. Često u Italiji šampionat osvaja tim koji ima najboljeg golmana. Uz sve priče da je Handanović gotov, uz traženje zamene poput Musa iz Udinezea, Slovenac je nekoliko puta izvadio ekipu, videli smo u “Madonini” tri ključne odbrane za dva minuta, tako se spasavaju bodovi i praktično lomi utakmica.

9.Interova odbrana deluje sve bolje, Škrinjar je rehabilitovan, uspeo je da se uklopi sa Bastonijem i De Frajom, kada napravi takav defanzivni blok obično osvaja trofeje. Dugo je lutao, promašio sa Godinom, Kolarov se nije snašao u ulozi štopera, ali svejedno, u ovom trenutku Interova odbrana je u derbijima sačuvala mrežu, što je bio ključ, Juventus im gotovo nije šutnuo na gol u šampionatu.

10. I na kraju, nije nevažno, Inter prvi put posle dosta godina ima balans u svim linijama tima. Uvek je nešto nedostajalo, duplirani su igrači, obično bi bili gomilani bez plana. Iako se Konteu svašta može zameriti za ovih 20 meseci, on je izgurao svoje, vratio pobednički mentalitet i naterao igrače da veruju. Njegovi prethodnici u tome nisu uspeli.

Kako do kraja?

Ako pogledamo raspored, Inter ima Đenovu, Parmu, Torino, Sasuolo, Speciju, Veronu, Kaljari, to su mečevi koje su dobijali tokom sezone. To je potencijalno sedam utakmica koje bi mogle da ih dovedu u predvorje uspeha, čak i ako Juventus priđe, opet i u finišu šampionata je nerealno očekivati da ta utakmica odlučuje prvaka. Pa i ako Inter sačuva tri boda, može se desiti da Juventus mora da pobedi sa dva razlike i ne primi gol. Ovo su sve pretpostavke, ali Konteov plan je jasan, održati prednost tako da pritisak bude na njegovom bivšem klubu. To je i pretposlednja utakmica, u poslednjoj će Inter čekati Udineze, kako stoje stvari do tada će “Zebrete” biti sigurne. Zbog svega toga, kako rekosmo, bolju šansu da prva stigne na cilj, Beneamata neće skoro imati. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak