Deset stvari koje Ćavi mora da menja sinhrono, od danas

Autor: Milovan Longinov
subota 06.11.2021.
11:40
Izvor: Sportske.net

Povratak legende na mesto uspeha sada je i zvanično.

EPA
EPA

Povezane vesti

Barselonin život posle Lea Mesija počinje dolaskom Ćavija Ernandesa. To je zvanično počelo danas i zato vas  podsećamo na naš tekst koji smo nedavno posvetili povratku legendi na "Kamp nou"...

Iako je Ronald Kuman bio trener još tri meseca nakon Leovog odlaska, atmosfera u klubu je bila takva da su promene, one korenite, visile u vazduhu. Za to je bio potreban novi lider. Bivši kapiten, legenda kluba, rekorder po mnogo tome i neko ko poznaje klub u dušu.

Ćavija čeka izuzetno težak posao, jer Barsa nije samo u rezultatskoj i finansijskoj krizi, već i institucinalnoj, krizi identiteta, koji je bio njen zaštitni znak od Johana Krojfa do danas. Baš zbog toga, Ćavi mora da sinhrono rešava brojne stvari i da na svim nivoima pomogne Barsi da se podigne iz pepela.

1. Barsin DNK

To je nešto na šta se Barsini navijači ponose i što će uvek želeti od svoje ekipe. Prepoznatljiv stil igre, napadački fudbal, kroz mnogo dodavanja, sa posedom na polovini rivala, popularna "tika-taka". Ćavi je tvrdoglavi pobornik takvog fudbala, to je već preneo u Al-Sadu sa kojim je za dve godine osvojio osam trofeja i oborio sve rekorde. Ćavi će vratiti Barsinu formaciji 4-3-3, mada često koristi i 3-4-3, ali u oba slučaja je uključena izrazita igra po krilima, što ekipi nedostaje godinama unazad. To je forsirao Johan Krojf, to je nešto što u Barsi smaraju svojim DNK i čemu će se vratiti i Ćavi na svom povratku kao trener. Zato se očekuje da ključni igrači budu Osman Dembele i Ansu Fati.

2. Promena mentaliteta ekipe

Ronald Kuman je u svemu tražio krivca, osim u samom sebi. Iz nedelje u nedelju pucao je u noge sebi, ali i klubu u kom je postao legenda. Mentalitet ekipe je najnižim granama i za to su potrebne Ćavijeve i liderske, osim trenerskih sposobnosti. Kuman je u javnosti imenom i prezimenom prozivao igrače kao krivce za loše rezultate, to je uticalo na lošu atmosferu i mentalitet ekipe koji je ruiniran. Ćavi mora da ujedini tim i da stane iza njega u svakom trenutku - da javno preuzima krivicu, a da iza kulisa utiče na pojedince da isprave greške kojih će biti na pretek u ovom mladom timu.

3. Mladi igrači

Ansu Fati (19), Pedri (19), Gavi (17), Niko Gonzales (19), Dest (20) Arauho (22), Mingeza (22), Erik Garsija (20), Frenki de Jong (24), Riki Puđ (21), Osman Dembele (24) - nijedan od njih nema više od 24 godine, a većina čak ni preko 20. Ćavi mora da bude ono što je bio Pep Gvardiola Busketsu, Pedru, Mesiju, Pikeu i da od njih nastavi da pravi prave igrače. Barsa ima kvalitet, on nije sporan, već je problem sve ono oko kluba i ekipe što je uticalo na igru i rezultate.

4. Kapiteni i bivši saigrači

Mnogi smatraju da će to biti najteži Ćavijev problem - da ukaže Pikeu, Busketsu, Albi i Robertu da njihovo vreme "prolazi" i da moraju da prihvate manje uloge i minutažu. Dodatni problem je u tome što su u pitanju njegovi bivši saigrači, sa kojima je osvojio sve, kako sa Barselonom, tako i sa Španijom. Ipak, njegov igrač i prijatelj iz Al-Sada Santi Kazorla nema dilemu da će Ćavi i to uspeti da promeni: "On poseduje neverovatan karakter i sposoban je da uradi sve i na pravi način za dobrobit ekipe. Tako će uraditi sve što je potrebno i sa bivšim saigračima".

 

5. Stručni štab - ljudi od poverenja

Nakon što je navijačima zatreperelo u stomaku od same ideje da će Ćavi biti trener, još više je informacija da bi Karles Pujol konačno mogao da se vrati u svoj klub. Pujol je u nekoliko navrata odbijao prethodne uprave, najpre da bude savetnik Andonija Zubizarete, kasnije i član uprave Hosepa Marije Bartomeua. Sada je navodno voljan da bude deo Ćavijevog stručnog štaba što je vest jednako velika i važna kao dolazak Ćavija na klupu.

6. I trener i menadžer

Ćavi Ernandes ne sme da dopusti da mu se uprava meša u rad. Nije tajna da je prethodna uprava na svoju ruku donosila odluke koje se tiču struke, pa je tako Bartomeu doveo Antoana Grizmana da bi "razbio" tandem nedodirljivih Mesi-Suarez. Bartomeu je mešetario i sa Andijem Karijem, skautom za Južnu Ameriku iz koje je došao niz neproverenih igrača kao što su Jeri Mina, Daglas Pereira, Mateus Fernandes. Takođe, ni Ernesto Valverde, ni Ronald Kuman (Kike Setijen nije ni dočekao prelazni rok da se pita), nisu imali dovoljno jaku ruku da se izbore za veći uticaj pri odlukama kupovine igrača. Barsa više nema pravo na pogrešne kupovine.

7. Smena generacije

Mnogi kažu da je ovo pogrešan trenutak, ali je zapravo najbolji mogući za Ćavijev dolazak.  Barsina smena generacije počela je Mesijevom odlaskom i to ne samo smena generacije, već kompletnog DNK ekipe koji je bio previše vezan za Argentinca proteklih 15 godina. Ćavi ima ovu sezonu da postavi stvari na svoje mesto, da izbalansira tim, da vidi na koga može da računa i da započne novu veliku eru.

8. Crna lista

Laporta je to započeo, ali ugovori pojedinaca su preveliki i oni jednostavno ne žele da odu jer nigde neće imati toliku platu. Samjuel Umtiti, Filipe Kutinjo, Klemen Lengle, Martin Brajtvajt pa i pomenuti Serhi Roberto su među igračima o čijoj prodaji klub uveliko razmišlja. Ćavi i tu mora da pokaže karakter, da precrtani "ne smetaju" ekipi i da napuste klub i oslobode prostor nekim novim klincima.

9. Pojačanja bez novca

Ovo će biti veliki problem, jer su pojačanja neophodna, a novca nema. Erling Haland je misaona imenica, iako je Ćaviju preko potrebna prava "devetka". Ćavi želi da forsira igru po krilima, da se vrati formaciji 4-3-3, a pominje se da mu je velika želja Kingsli Koman kome ističe ugovor u Bajernu 2023. i na leto bi mogao da dođe za manje novca. Takođe, Ćavi želi navodno i štopera Sevilje Žila Kundea, što znači da bi i Đerar Pike polako mogao da se priprema za klupu.

10. Rezultati i igra

Za kraj, ma koliko je Barsa u problemu, navijači uvek žele i rezultate, ali i lepršavu igru. Iako će Ćaviju mnogo što šta biti oprošteno i u narednim mesecima, zbog pritiska javnosti, Barsa mora što pre da počne da pobeđuje i da se bori za trofeje. Ćavi sve pomenute stavke mora da obavlja u isto vreme, da pomogne Barsi da se oporavi na svim poljima i da je vrati tamo gde i pripada.

Ovih 10 stavki su dokaz Barsinih problema na svim nivoima kluba - finansijskim, institucionalnim, rezultatskim i da, baš zato ne postoji bolja osoba za početak nove ere od - Ćavija Ernandesa.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke