"Pretplatnici“ na trofeje ispali, sada svi vide svoju šansu

Autor: Milovan Longinov
utorak 05.12.2023.
11:45
Izvor: Sportske.net

"DFB Pokal" stigao do osmine finala.

Povezane vesti

Kup Nemačke je u fudbalu je takmičenje koje je u dosadašnjem delu sezone donelo najveće iznenađenje u svim evropskim zemljama.

Surovi vladar nemačkog fudbala i jedan od najjačih timova sveta Bajern, zaustavljen je u šesnaestini finala od trećeligaša Sarbrikena.

Taj duel odigran je 1. novembra, Bajern je nastupio u prilično snažnom sastavu, poveo preko Tomasa Milera u 16. minutu, a onda je Sarbriken preokrenuo preko Zonthajmera u 45. i Gausa u 96. minutu za prvorazrednu senzaciju.

Ako na ovaj podatak dodamo i onaj da je osvajač Kupa Nemačke iz prethodne dve sezone Lajpcig eliminisan na startu od Volfsburga, dobijamo situaciju gde svih 16 ekipa koje su ostale u takmičenju sebe vide na finalnom meču u Berlinu.

Popularni DFB pokal je nadmetanje koje i malim klubovima dozvoljava da se nadaju i maštaju o igranju u finalu.

Na žrebu nema povlašćenih, svi su u istom „bubnju“, pa zbog toga sada imamo situaciju da je u osmini finala samo šest bundesligaša od 16 timova, a u četvrtifinalu sigurno neće biti mesta za još dva člana elitnog takmičenja u Nemačkoj.

U osmini finala će se međusobno sastati Štutgart i Borusija Dortmund, odnosno Borusija Menhengladbah i Volfsburg.

Lider Bundeslige Bajer Leverkuzen biće domaćin drugoligašu Paderbornu, a Ajntraht iz Frankfurta će ići na mesto Bajernovog „stradanja“ i odmeriti snage sa Sarbrikenom.

Nakon te istorijske pobede protiv giganta iz Minhena, Sarbriken je igrao po sistemu „toplo-hladno“, pa je upisao dve pobede, tri remija i poraz. Ovaj tim je tek deseti na tabeli treće lige, daleko je od borbe za ulazak u „Cvajtu“, daleko je i od onih ekipa koje se bore za opstanak, pa može maksimalno da se posveti Kupu i pripremi novog velikog iznenađenja.

Ipak, Ajntraht je klub koji zna da igra eliminacione mečeve, pogotovo u poslednje vreme. U pitanju je osvajač Lige Evrope iz 2022. godine, stabilan bundesligaš i ipak bi trebalo očekivati da se bajka Sarbrikena završi.

Utakmica između Štutgarta i Borusije iz Dortmunda je svakako derbi ove runde.

U pitanju su dve ekipe iz samog vrha Bundeslige, koje ove sezone igraju odličan fudbal. Borusija blista u Evropi, na kolo pre kraja grupne faze Lige šampiona je prošla u osminu finala iz takozvane „grupe smrti“ i ostavila moćne timove kao što su Pari Sen Žermen, Njukasl i Milan da strepe pred poslednjih 90 minuta.

Fudbaleri Štutgarta su, uz Bajer Leverkuzen, apsolutni hit ove sezone u Bundesligi, igraju fantastičan i efikasan fudbal, iznedrio je ovaj klub jednu napadačku senzaciju, a trener Sebastijan Henes pokazuje da je čovek za velika dela i da je uprava „Švaba“ napravila fantastičan potez, kada ga je kao trenera anonimusa dovela kada je ovaj tim bio u bezizlaznoj situaciji.

Podsetimo, Štutgart je prošlu sezonu završio tek na 16. mestu, pa je je opstanak u Bundesligi izborio u baražu, savladavši drugoligaški HSV.

Henes u momentu kada je stigao u Štutgart imao samo dve godine trenerskog iskustva u Bundesligi, u Hofenhajmu od 2020. do 2022. godine.

Prethodno je radio u mlađim kategorijama minhenskog Bajerna i Lajpciga, a bio je i trener druge ekipe trećeligaša Bavarije.

Stigao je u Štutgart 3. aprila, pošto je nakon visokog poraza od Union Berlina (0:3), Štutgart smenio trenera Brunu Labadiju. Uspeo je da se dokopa gore pomenutog baraža i spasi ekipi sezonu, a ono što je uradio preko leta će se izučavati u tenereskim školama, jer njegov tim ne samo da ređa pobede, već i igra izuzetno lep i moderan fudbal.

Trenutno je treći na tabeli sa 30 bodova iz 13 kola, u seriji je od četiri ligaška trijumfa, a u toj seriji je pre nepunih mesec dana pala i Borusija Dortmund, koja je izgubila u Štutgartu 11. novembra rezultatom 2:1.

Henes je u svom sistemu 4-2-3-1 ove sezone stvorio pravo napadačko „čudovište“ u liku Serua Girasija,  od koga sada strepe sve odbrane u Nemačkoj. Gvinejac je ove sezone odigrao 11 mečeva i postigao 16 golova, jedan baš protiv Dortmunda.

Volfsburg je “skinuo krunu” Lajpcigu, ali će plasman u četvrtfinale morati da traži u Menhengladbahu, gde nije lako pobediti, čak ćemo se usuditi da napišemo da je domaćin bliži trijumfu i prolasku dalje.

O Ćabiju Alonsu i njegovom Bajeru iz Leverkuzena smo puno toga napisali od početka sezone. “Farmaceuti” igraju fantastičan fudbal, “pucaju” na sve trofeje, a deluje da je Kup Nemačke možda i najbolja šansa da se pehar zaista donese na “Baj Arenu”. Pederborn ne bi smeo da predstavlja problem na tom putu. Treba napomenuti da je Dortmund u nedelju prekinuo impresivnu seriju Bajera od 14 pobeda u svim takmčenjima. Bilo je 1:1 u derbiju Bundeslige.

Jako zanimljiv će biti i drugoligaški obračun između Herte i HSV-a u Berlinu. Dva tima koja istorijski pripadaju Bundesligi preživljavaju teške trenutke, HSV je ponovo u borbi da se vrati u elitni rang, Herta je od te borbe daleko i videćemo da li će fokus Hamburga na “Cvajtu” možda pomoći ekipi iz Berlina da se domogne završnice nacionalnog Kupa.

Do osmine finala je stigao i četvrtoligaš Homburg, koji će biti domaćin drugoligašu Sent Pauliju iz Hamburga. Ne, nije u pitanju slovna greška, ovo nije duel gradskih rivala, jer je Homburg gradić na jugozapadu Nemače, koji ima 44 hiljade stanovnika i svi oni žive za ovaj meč. Njihov tim je totalni autsajder, ali to je bio i protiv Grojter Firta, pa ga je pobedio sa 2:1.

Preostala dva para osmine finala čine ekipe iz “Cvajte”. Sastaju se Kajzerslautern i Nirnberg, odnosno Magdeburg i Dizeldorf, a domaći teren u blagu prednost stavlja Kajzerslautern i Magdeburg.  

   

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke