Dijego Maradona - nesuđeni funkcioner i dželat Intera

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 03.12.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Argentincu nije odgovarao tim iz Lombardije, iako je za njega imao lepe reči, za razliku od Juventusa…

EPA-EFE/ANSA
EPA-EFE/ANSA

Povezane vesti

Dijego Armando Maradona ušao je u fudbalsku legendu ne samo nastupima za reprezentaciju Argentine, već i u dresu Napolija. El Pibe je posle suspenzije od strane Fudbalskog saveza Španije zbog opšte tuče na utakmici između Barselone i Atletika iz Bilbaoa odlučio da napusti Pirineje i otisne se u Seriju A. Među zainteresovanim klubovima našli su se i Napoli i Inter, malo je nedostajalo da Maradona završi na Meaci, ali na kraju se odlučio za jug Italije i boje slične reprezentativnim.

Ostalo je, kako se kaže, istorija.

Maradona je oduvek imao specifičan odnos sa Interom, a poznato je da je nekadašnji prvi čovek “neroazura” Masimo Morati želeo da legendarnom fudbaleru da jednu funkciju u klubu.

“Mislim da ćemo kontaktirati Maradoni. On je neko ko još uvek privlači mase i ima svoje stavove”, rekao je Morati te 2009. godine. Od saradnje, ipak, nije bilo ništa,  a zanimljivo je podsetiti se Maradoninog učinka protiv ekipe Intera tokom karijere u Napoliju koja je trajala punih sedam godina.

Uzevši u obzir sve Maradonine rivale, čini se da mu je Inter bio jedan od najtežih za igranje. Protiv kluba iz Milana nastupao je 12 puta i postigao četiri gola uz tek jednu asistenciju. Malo je timova protiv kojih je El Pibe imao ovakav učinak.

Sve je počelo sezonom 1984-85 koja je iznenadila sve na Apeninima. Titulu je uzela Verona, Inter je bio treći, dok je Napoli završio na osmoj poziciji. Prvi meč dva kluba na Meaci okončan je rezultatom 2:1 za domaćina bez Maradoninog učinka, da bi u drugoj utakmici te sezone Dijego upisao asistenciju za pobedu svog tima od 3:1. U narednoj sezoni, sve je “leglo” na svoje mesto, pa je Maradona pronašao recept za “neroazure” koje je u oba meča častio po golom u remiju i minimalnoj pobedi svog tima. “Partenopei” su godinu okončali na trećem mestu i plaslirali se u Kup UEFA, kao i Inter koji je završio na šestom mestu. Usledila je potom i ta čuvena sezona 1986-87 kada je Napoli na krilima sjajnog Maradone stigao do prve titule prvaka Italije. Uzeli su južnjaci te sezone i Kup Italije, ali bez trijumfa protiv Intera kada ni Maradona nije pomogao svojoj ekipi. Napoli je uzeo bod na domaćem terenu bez pogodaka, dok je zabeležio minimalni poraz u Milanu.

Sledeće sezone, Napoliju je šampionski pehar izmakao za tri boda, ali je uspeo da osvoji Kup UEFA. Protiv Intera imao je pozitivan bilans, remi 1:1 u gostima i minimalna pobeda na San Paolu koju je golom “potpisao” upravo Dijego Maradona. Godine 1988. Inter je započeo ambiciozan projekat stvaranja moćnog tima koji je ubedljivo osvojio Seriju A ispred Napolija kojeg je pobedio u gostima, dok je u Lombardiji bilo 0:0 bez Maradoninog učinka.

“Partenopei” su imali pravi odgovor na Interov moćni nemački trio Mateus - Klinsman - Breme, pa “panceri” nisu uspeli da osvoje titulu prvaka Italije. Sezona 1989-90 pripala je Napoliju koji je pobedio Inter na domaćem terenu sa 2:0 uz gol Maradone, dok Argentinac nije bio u sastavu u porazu od 3:1.

Poslednji Maradoninu sezonu u Napoliju obeležila je suspenzija zbog pozitivnog testa na drogu, a zbog koje nije igrao u remiji sa “neroazurima” u drugoj polusezoni. Prethodno je Napoli sa Maradonom na terenu bio poražen u Lombardiji sa 2:1.

Kada se podvuče crta, “El Pibe” je odigrao 12 utakmica protiv Intera i ubeležio po četiri pobede, remija i poraza. Postigao je četiri gola i upisao jednu asistenciju, a videćemo da li Valter Macari ima na raspolaganju igrača koji će moći da “presudi” Interu u derbiju 14. kola italijanske Serije A kada u nedelju od 20.45 Napoli dočekuje Inter na stadionu Dijego Maradona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke