Dinamo Tbilisi - Ponos gruzijskog fudbala

Autor: Nemanja Janošev
utorak 13.07.2021.
16:30
Izvor: Sportske.net

I njih je snašlo loše vreme posle raspada SSSR.

Povezane vesti

Ako gledamo učesnike rane faze evrokupa, u kvalifikacijama za Ligu šampiona (doduše, kratko će trajati) je i nekadašnji sovjerski gigant Dinamo iz Tbilisija.

Ponos Gruzije, tim koji je uspeo čak dva puta da uzme titulu u komunističkoj imperiji i dva kupa SSSR, danas ne samo da je daleko od nekadašnjeg statusa, već iako je osvojio 18 titula od samostalnosti Gruzije, nije baš potpuno dominantan ni u domovini, u ovom veku, iako su daleko najveći klub su osvojili devet od mogućih 20 titula prvaka. 

Svejedno, Tbilisi će uvek biti poznat po zlatnim godinama na prelazu iz sedamdesetih u osamdesetu. Ta velika generacija koju je formirao Nodar Alkalaši je bila poznata po brzom, dinamičnom fudbalu, uzela jedno sovjetsko prvenstvo, dva kupa i kao krunu svega osvojila evropski trofej. Imena Kipijanija, Kanteladzea i Čelebadzea su sredovečnima poznata sa sličica SSSR iz albuma na velikim takmičenjima, kapiten je bio Čivadze, a klupska legenda i kasniji političar Vladimir Gusaev je postigao najvažniji gol u istoriji kluba.

Dinamo Tbilisi je te sezone u KPK imao lak posao protiv grčke Kastorije na startu, a onda su napunili amatere iz irskog Voterforda. Ali, njihov istorijski meč je odigran na Bolejn GraunduDinamo je inače poslednju utakmicu u šampionatu SSSR odigrao krajem osamdesetih protiv imenjaka iz Ukrajine, posle toga se Gruzija odvojila. Samo jednom, pre 15 godina su uspeli da igraju grupnu fazu LE, neki put bi stigli do baraža, ali nikada nisu prešli taj poslednji korak. Koliko je slab fudbal u ovoj zemlji neka posvedoči činjenica da su ih u kvalifikacijama za LE prošle godine, u drugom kolu savladali Farani, Ki Klaksvik ih je pobedio sa 6:1. u Londonu, prava demonstracija sile protiv Vest Hema, 4:1, Šengelija je dao dva gola, Čivadze i Gusajev po jedan. Pa, iako su revanš izgubili sa 1:0, lako su otišli u polufinale. 

Na krcatom "Lenjinu" gostovao je slavni Fejenord, razbili su Holanđane golovima Sulakvelidzea i Gusaeva, 3:0, pa iako su strepeli na "De Kajpu", na kraju je poraz od 0:2 bio dovoljan za put u Dizeldorf, u finalu protiv Karl Cajs Jene.

Komunističko finale KPK nije očekivao niko, Jena je imala teži put, tukla Romu, Valensiju, Njuport i na kraju Benfiku. 

U finalu na "Rajnu" nije bilo gotovo nikoga, par hiljada domaćih navijača, osoblje iz ambasada Gruzije, i iseljenici, Istočnim Nemcima je bilo zabranjeno da putuju. Sve se desilo u 15 minuta, drugog dela, Hope je Nemce doveo do prednosti, Gusaev izjednačio, a onda i asistirao nesrećnom Daraseliji u finišu. Vezista je dao go, sledeće godine je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Njegov sin Vitali junior je takođe igrao profesionalno fudbal, a ćerka Kristinan bila sudija. On je igrao sledeće godine protiv Graca i Bastije u prva dva kola, tužni saigrači su na proleće izbacili i Legiju, ali su stali u polufinalu protiv Standarda iz Liježa. Bio je to i kraj zlatne generacije. 

Protiv Nefčija su izgubili prvi meč, pa je verovatno, revanš je u Azerbejdžanu da Dinamo ni ove godine neće potrajati u Evropi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke