Diter Henes, Elber, Lam, Mario Gomez, Pavar… Štutgart ponovo iznedrio sjajne igrače, da li je vreme za Bajernovu novu "otimačinu"?

Autor: Mladen Heleta
subota 19.10.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

U susret veoma zanimljivoj utakmici sedmog kola Bundeslige.

Povezane vesti

Nakon tačno 12 godina čekanja, ljubitelji fudbala su konačno dočekali da u nemačkoj Bundesligi vide novog šampiona i prekid Bajernove surove dominacije.

Bajer Leverkuzen je odigrao sezonu iz snova, osvojio prvu titulu u istoriji kluba i vratio nam nadu u Bundesligu, u smislu smenjivosti na tronu. Da stvar bude još zanimljivija, Bajern čak nije bio ni vicešampion prošle sezone, već je ostao na trećem mestu i gledao u leđa i sjajnom Štutgartu, koji se popeo toliko visoko nakon sezone u kojoj se preko baraža spasio od ispadanja u Cvajtu.

Teško je paralelno igrati Ligu šampiona i domaće prvenstvo, a sa tom činjenicom se ovih dana suočavaju fudbaleri Štutgarta, koji su nakon šest odigranih kola tek osmi na tabeli sa devet osvojenih bodova, što je pet manje od vodećeg tandema Bajern-Lajpcig.

Gužva je na vrhu, a Štutgart u subotu stiže u Minhen da pokuša da napravi iznenađenje, ostane blizu vodećih timova i maksimalno zakuva situaciju na tabeli.

Bajern je bez sumnje apsolutni favorit da već sledećeg proleća vrati „salataru“ u svoje vitrine, ali činjenica da je konačno dobio konkurenciju vratila je Bundesligu tamo gde joj je i mesto, u vrh popularnosti među pasioniranim zaljubljenicima u ovu igru.

Bajern je finansijski najstabilniji klub na svetu. Nema dugove, sve u Minhenu se radi transparentno i planski, ali način njegovog poslovanja “uništio” je ostale velike nemačke timove, jer im Bavarci odvode sve što vredi i niko tome ne može da se odupre.

Borusija Dortmund je u poslednjoj deceniji uspevala donekle da parira, vicešampion je Evrope, ali to što ona radi, pre svega na transfer pijaci, nije bilo dovoljno za ozbiljnu borbu za titulu osim 2023. godine, kada ju je Bajern pretekao u poslednjem kolu.

Nemačke kultne ekipe kao što su Keln, Verder, Borusija Menhengladbah i Volfsburg otišle su u prosečnost. Ajntraht Frankfurt je pre tri sezone osvojio Ligu Evrope, ali u Bundesligi dugo nije konkurentan za najviši plasman, dok velikani Hamburger, Šalke i Kajzerslautern već godinama tavore u nižim rangovima nemačkog fudbala. Bajer Leverkuzen i Štutgart su prošle sezone napravili veliki iskorak i sada se od njih očekuje kontinuitet, Lajpcig je već godinama tu pri vrhu, ali mu fali “to nešto” da se bori za titulu…

I upravo je Štutgart jedan od onih timova koji je rezultatski “skupo platio” Bajernovu poslovnu politiku. Sve što je u Štutgartu “isklesano” u superkvalitet, odlazilo je u Bajern i u Minhenu radilo velike stvari.

“Švabe” su doduše dobro zarađivale, ali rezultatski nikako nisu mogle da ostanu konkurentne.

Sve je krenulo još davne 1979. godine, kada je legendarni Diter Henes iz Štutgarta prešao u Bajern. On je u Štutgartu proveo četiri godine, odigrao 105 mečeva i dao 44 gola. Dovoljno da ga Bajern odvede i napravi sjajan posao. Gigant iz Minhena je sa njim u timu osvojio pet Bundesliga i tri domaća Kupa, a igrao je i dva puta mečeve za titulu prvaka Evrope i oba puta izgubio. Diter Henes je u dresu Bajerna odigrao 224 utakmice i postigao čak 102 gola. Diterov sin Sebastijan je čovek koji danas trenira Štutgart i najzaslužniji za preporod kluba i njegov povratak u Ligu šampiona.

Čuveni brazilski napadač Đovani Elber nosio je dres Štutgarta od 1994. do 1997. godine i za to vreme upisao 87 mečeva i postigao 41 gol. Bio je deo sjajne generacije i činio“magični trio“ zajedno sa Krasimirom Balakovom i Fredijem Bobićem, ali taj tim nije uspeo da bude prvak Nemačke, iako je plenio atrektivnom igrom. Polsednja sezona Elbera među „Švabama“ bila je briljantna i onda je usledio poziv iz Minhena koji se ne odbija. Brazilac je u Bajernu doživeo vrhunac karijere, ostao je do 2003. godine, osvojio Ligu šampiona 2001, četiri domaće titule i tri nacionalna Kupa, a na 161 utakmici dao je 92 gola.

Legendarni kapiten Bajerna Filip Lam je 2003. godine, baš kada je otišao Elber, poslat iz Bajerna u Štutgart na kaljenje. Ostao je dve godine, a u prvoj sezoni su on, Kuranji, Hildebrand, Hleb, Hinkel i ostali bili vicešampioni. Taj tim Štutgarta je sa klupe predvodio Feliks Magat, koji godinu dana kasnije naravno otišao u Bajern i tamo osvojio dve titule i dva Kupa, ali ne i Ligu šampiona, što mu je u Minhenu zamereno, pa je usledio neslavan rastanak. 

U Štutgartu se Lam etablirao kao vrhunski bek, podjednako dobar na obe strane terena, Bajern ga je 2005. godine vratio i sve ostalo je istorija. Jedan je od najuspešnijih igrača Bajerna svih vremena, u kom je 2017. godine okončao karijeru. U međuvremenu je Pep Gvardiola od njega napravio i fantastičnog zadnjeg veznog igrača. Osvojio je Ligu šampiona 2013. godine, osam Bundesliga, šest domaćih Kupova…

Mario Gomez je seniorsku karijeru započeo u Štutgartu 2003. godine, a ovaj napadač je bljesnuo u sezoni 2006/2007, u kojoj su “Švabe” osvojile svoju poslednju “salataru”. Dao je u toj sezoni 14 golova, ostao je još dve i za Štutgart je postigao ukupno 87 na 121 utakmici.  Potom je za tadašnji rekord u Nemačkoj, 35 miliona evra, prešao logično u Bajern, koji nije propustio priliku da dovede takvog igrača. U Bajernu je ostao do 2013. godine, osvojio Ligu šampiona u poslednjoj sezoni, dve Bundeslige i dva domaća Kupa. Za Bajern je postigao 75 golova na 115 mečeva.

I poslednje veliko ime koje je Bajern “ukrao” Štutgartu je francuski reprezentativac Benžamen Pavar. On je blistao u dresu Štutgarta od 2016. do 2019. godine, čelnici Bajerna su prelomili da ga dovedu posle sjajnih partija za Francusku na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, koji je njegov tim i osvojio.  Već posle Rusije je Bajern hteo da ga angažuje, ali je Pavar tada odbio ponudu pošto je osećao da treba da se oduži Štrutgartu. Sledeće godine je ipak otišao u Minhen za 35 miliona evra i već u prvoj sezoni osvojio sve moguće trofeje, uključujući i Ligu šampiona.

U Štutgartu godinama unazad nije bilo igrača zanimljivih Bajernu, ali to bi sada moglo da se promeni, jer ovaj tim polako postaje baza reprezentacije Nemačke.

Napadač Deniz Undav blista, krilni napadač Džejmi Leveling je pre nekoliko dana debitovao za Nemačku pogotkom protiv Holandije, levi bek Maksimilijan Mitelštat je neko ko može da igra za najjače timove sveta.

Dakle, ne treba se iznenaditi ukoliko Bajernova “otimačina” u Štutgartu uskoro dobije novu epizodu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke