Doček u Rusiji - Od ''Saša Ilić je legenda svetskog fudbala'' do ''ko je taj Saša Ilić?''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.05.2024.
13:30
Izvor: Sportske.net

Srpski trener danas debituje u Rusiji.

fcnn.ru
fcnn.ru

Povezane vesti

Samo par dana po dolasku iz grčkog Atromitosa u Rusiju, Saša Ilić će večeras od 18 časova debitovati na klupi ruskog Pari NN-a koji se nalazi u seriji od šest uzastopnih poraza i koji je time doveo u pitanje opstanak u Premijer ligi Rusije.

Rival njegovom timu večeras će biti moskovski Spartak, pa je jasno da nekadašnjeg kapitena Partizana već na debiju čeka težak izazov.

Na zvaničnom predstavljanju u klubu, o Iliću je juče govorio generalni direktor David Valerievič Melik-Huseinov koji je izneo niz lepih reči o srpskom treneru.

''Dobar dan, dragi prijatelji! Danas je veoma značajan događaj za naš klub. Saopštavamo da nam dolazi novi trener - Saša Ilić. Ne dolazi sam, već sa svojim timom, koji će se pridružiti stručnom štabu kluba, i u ovoj interakciji počinjemo rad ove sezone sa pogledom na sledeću. Ugovor koji smo potpisali važi do kraja sledeće sezone. Saša Ilić je legenda ne samo srpskog, već i svetskog fudbala i veoma je dragoceno što su njegovo znanje, iskustvo i kompetencije danas dostupni u Nižegorodskoj oblasti. Uz pomoć Saše i celog našeg velikog tima, podići ćemo letvicu nižegorodskog fudbala malo više, uzimajući u obzir strategiju usvojenu na početku ove sezone. Saša će se od danas upoznati sa timom i početi sa treninzima'', poručio je Melik-Huseinov.

''Zašto Saša Ilić? Po kojim kriterijumima je izabran trener?'', bilo je prvo pitanje ruskih novinara generalnom direktoru.

''Sašu smo prvi put sreli 23. avgusta 2023. godine, kada se pripremao uži izbor kandidata za mesto trenera za nepredviđene hitne situacije. Saša Ilić je tada još uvek bio broj jedan u našem užem izboru. Sve dok je ekipa uspešno radila, naše analitičke kalkulacije su čekale svoje vreme, a kada je kucnuo čas i prvi koga smo kontaktirali bio je Saša Ilić. Održali smo niz pregovora, razgovarali o planovima i zajedničkim obavezama i danas potpisali ugovor. Što se tiče kriterijuma, naši servisi su sveobuhvatno analizirali informacije o mnogim ligama širom sveta, a uzimajući u obzir naše mogućnosti, planove i strategiju, Saša je završio na našoj listi'', objasnio je Melik-Huseinov.

Ilić je u svom prvom obraćanju novinarima podsetio da je nedavno na klupi Krasnodara bio njegov dobar prijatelj i nekadašnji saigrač iz Partizana Vladimir Ivić, a istakao je i da Rusiju doživljava kao bratsku zemlju.

Ali, u ruskoj fudbalskoj javnosti nisu svi dočekali Ilića raširenih ruku. Utisak je da mu pojedini tamošnji treneri već ''podmeću nogu''. Na primer, bivši trener Pari NN-a Dmitrij Čerišev, ili bivši fudbaler Zenita i reprezentacije Rusije Vladislav Radimov.

''Ko je Saša Ilić? Šta je on osvojio da bi postao trener Nižnjeg? Zašto je posao dobio čovek koji nikada ništa nije osvojio u karijeri? Trebalo je da ostane prethodni trener Kazova do kraja sezone na klupi'', poručio je Čerišev u izjavi za ruski "Čempionat".

''Ovo je vrlo rizičan potez rukovodstva kluba. Budimo realni, Ilić ne poznaje rusko prvenstvo. Pre samo nedelju dana trenirao je drugi tim. Ne poznaje igrače. Ne zna specifičnosti ovdašnje lige. To su već tri minusa sa kojima je došao ovde'', sumnjičav je Radimov.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke