Dočekasmo PL - Kompletan vodič kroz najjaču ligu na svetu

Autor: Darko Mitrović
petak 05.08.2022.
11:22
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Počinje ono što najviše volite!

EPA-EFE/Andrew Yates
EPA-EFE/Andrew Yates

Povezane vesti


Dočekali smo, danas počinje Premijer liga, takmičenje koje je dalo potpuno novu definiciju fudbalu i nacionalnim šampionatima. I ne samo to, ako govorimo o Superligi, često će neko primetiti da ona postoji i igra se na engleskom ostrvu.

Doduše, dominacija Sitija je takva poslednjih pet godina, da mnogi razočarano konstatuju da se praktično zna ko će biti šampion, ali nije baš tako. Liverpul se trka svake sezone, odlučuju detalji, a borba za svaku poziciju je zanimljivija nego trka za šampionsku krunu u mnogim zemljama. Jer, najbolje od najboljeg sjatilo se u Engleskoj, u pitanju je odavno globalni brend pa je i razumljiva velika popularnost i nestrpljenje sa kojim se isčekuje početak nove sezone.

AdmiralBet i Sportske.net vam kao i svake godine donose najavu najjačeg fudbalskog takmičenja na planeti, sa predstavljanjem timova, analizama i očekivanjima.

U AdmiralBet-u imate i kompletnu ponudu igara za novu sezonu Premijer lige.

MANČESTER SITI

Kao i svake godine, za "Građane" je Liga šampiona Sveti gral, Pep će demantovati da je u pitanju opsesija, navijači tvrditi da je PL važnija od Lige šampiona, ali sve to deluje kao kiselo grožđe. Projekat koji traje više od deceniju i koji je svojevremeno dočekan sa skepsom predviđa i krunu na Starom Kontinentu, pored dominacije i Engleskoj. Korak ka cilju, smatraju mnogi, napravljen je dolaskom Erlinga Halanda koji će uskočiti u Kunove kopačke. Prethodnih godina "Građanima" najbolji strelac u istoriji i nije bio potreban, Gvardiola smatra da ni zbog Halanda neće menjati igru, ali ono što smo videli protiv Liverpula pokazuje da će Norvežaninu biti potrebno vremena. Klub je takođe promenio percepciju, ili pokušao da je promeni, time što je skupo prodao igrače, otišli su Sterling, Zinčenko i Žesus, možda klub napusti i Bernardo Silva, ali kupljen je Kalvin Filips, što pokazuje generalno da Siti razmišlja dugoročno i da uklapa igrače u mozaik. Ne treba zaboraviti ni da je ovo druga sezona za Griliša koji bi trebalo da se vrati na nivo iz Vile, da će Marez lakše disati kada nema Sterlinga, Laport će nedostajati u prvom delu sezone, ali imajući u vidu i finansijsku moć i atraktivnog kluba, sigurno je da "Građani" mogu da naprave dopunsku selekciju tokom zime, posle Katara. Po nama, sve sem odbrane titule bilo bi veliko razočaranje.

1015 Manchester City - Bournemouth 1-1 (1.42)

LIVERPUL

Da li je Liverpul slabiji ili jači? Ako pogledamo činjenicu da je Mane napustio klub, treba se zapitati može li Klop da amortizuje udarac, ali u prošlosti je pokazao da mudrim kupovinama i izvlačenjem najboljeg iz igrača svakako ima snage da parira Sitiju. Darvin Nunjez bi trebalo da bude napadač kakav im je nedostajao, imaju Luisa Dijaza i Žotu pored nepupitnog Salaha, pa kada sve to saberete Redsi nisu toliko izgubili. Ovo je delom evolucija, tranzicija, nikako revolucija, mada je Nemac natuknuo da bi mogao da odstupi od 4-3-3 i prilagodi se nekim mlađim igračima koji traže šansu, recimo Harviju Eliotu ili Karvalju koji je stigao iz Fulama. Kalvin Remzi koga su uzeli od Aberdina će čekati šansu desno u odbrani, a od njegovog zemljaka Robertsona se očekuje da podigne nivo, prošle godine nije bio tako impresivan kao pre dve sezone. Liverpulu će biti potrebno da svi igrači budu na gornjem nivou mogućnosti kako bi se ponovo trkali sa Sitijem.

ČELSI

To je proces za koji niko nije siguran kako će se završiti. Jer, mnogo toga je drugačije, ne samo vlasnik, uvek je pitanje koliko je vremena potrebno da se uigra odbrana, to je i najteži posao u ovom skraćenom pripremnom periodu. "Plavci" traže zamene, Kulibali je jedna, ali potrebno im je još štopera. Ako dovedu Gvardiola i Kukurelju, uz oporavljenog Čilvela, Tijaga Silvu koji odoleva godinama biće to, potpuno promenjeno lice u odnosu na prethodne sezone. Takvi rezovi uvek su opasni, ali nije kao da su imali rešenja, pošto su ključni igrači poput Ridigera i Kristensena odbili da potpišu nove ugovore. Možda će ovaj zaokret i doneti dobro, Čelsi je osvojio titulu prvaka Evrope, ali prošle godine se videlo da je između njih i vodećeg tandema ipak primetna razlika u kvalitetu. Deo toga je greška načinjena kod Lukakua, ali ne može se baš sve svaliti na Belgijanca. Čini se da je smena generacija u toku, da su neki stari ratnici poput Kantea, pa i Žorginja umorni. Izmakao im je Rafinja, biće zanimljivo videti kako će nemački menadžer formirati napadački trio, i mora da razvija Haverca, Maunta, da probudi Pulišića. Mnogo je "ali" i "ako" u Čelsiju da bi se moglo očekivati približavanje Liverpulu i Sitiju.

1007 Everton - Chelsea 2 (1.67)

TOTENHEM

Antonio Konte ih je digao iz mrtvih, vratio u Ligu šampiona i kupio poverenje Danijela Livija u onome što mu stalno nedostaje, automoniji u prelaznom roku. Totenhem je sa mnogo samopouzdanja ušao u leto, Ivan Perišić i Iv Bisuma su igrači koji odmah podižu kvalitet startne postave, ali sa pet izmena, Konte je insistirao i na šimem izboru na klupi. Prelazni rok još nije završen, podsetimo stigao je Ričarlison, kao i Đed Spens, videćemo kako će Brazilca iz Evertona Italijan uklopiti sa Sonom i Kejnom. Ne zaboravite ni Lenglea, mada tu ima dosta pitanja, Romero je neupitan, a čini se da je Davinson Sančez napredovao tokom prošle sezone i da bi mogao da dobije šansu. Očekuje se da Kuluševski nastavi da pokazuje da je Juve bio samo loša epizoda, u odnosu na prošlu godinu, Totenhem je jači na svim pozicijama. Direktor Paratići pokušava da dovede još par igrača iz Serije A, pre svega Zaniola iz Rome, ali i nekog veznog igrača, mnogo je imena u igri, poput mladog Kudusa iz Ajaksa...Sve u svemu Totenhem je sigurno jači, smanjili su razliku u odnosu na rivale, Konte u drugoj sezoni obično izvuče maksimum iz tima, pa neće biti čudo recimo ako "Pevci" budu najbolje plasirani klub iz Londona.

ARSENAL

Odavno navijači Arsenala sa ovoliko optimizma nisu ušli u sezonu. Zgromili su Sevilju na "Emirejts kupu", sanjaju velike stvari, Gabrijela Žesusa vide kao zalog, ali nije jedino Brazilac ono što greje nadu u pre svega povratak u Ligu šampiona što je minimum za Artetu. Naime, Zinčenko bi trebalo da ga reši brige po levoj strani, plus Ukrajinac može da pokrije još par pozicija u timu. Stigao je i Fabio Vieira iz Portoa, uz to "Guneri" se nadaju da je direktor Edu iskopao brazilski biser u Markinjošu. Ali to je zalog za budućnost, ono što bi trebalo da procveta ove sezone kao plod rada je svakako Martineli, Saka je već etabliran, Saliba je sakupio par godina na pozajmicama, a ovo je druga sezona za Tomijasua koji bi trebalo da je završio period adaptacije. Kao i najveći rival Totenhem, Arsenal ima dužu klupu nego u prethodnih nekoliko godina, sa malopre pomenutim uvođenjem pet izmena to je važnije nego bilo kada. Ono što i dalje ostaje bolna tačka je vezni red. Odegard je izrastao u kapitena, Smit-Rouv na trenutke pokazivao naznake sjajne budućnosti, ali nedostaje par igrača, pravi plejmejker, ali i neko ko bi gurnuo nestabilnog Džaku ka klupi. Da li je to Tilemans iz Lestera? Moguće, ali biće to veoma težak posao. Arteta mora da dovede još jednog vezistu koji će odmah moći da igra.

1000 Crystal Palace - Arsenal gg (1.88)

MANČESTER JUNAJTED

Za sada bez dobrog naslova. Jednostavno, novi početak, mada navijačima su već dosadili ti novi, neispisani listovi, projekti bez cilja i dizanje temperature u septembu. Dok polako ulazimo u deceniju vožnje naslepo, bez Aleksa Fergusona, niko sa nekom izvesnošću ne može da vidi Ten Hagov put. Da, u Ajaksu je napravio sjajne stvari, ali ovde je pritisak, uz Real, najveći na svetu. Da, on je dobio odrešene ruke, ali i nasledio tim sa mnogo nerešenih pitanja. Doveo je sa sobom Lisandra Martineza da popravi odbranu i Kristijana Eriksena da poveže vezni red. To nije sve, mora da reši situaciju oko Ronalda i da pomogne nekolicini fudbalera da nađu izlaz iz tunela, pre svih Rašfordu i Megvajeru. Videćemo može li da vrati Marsijala na nivo iz prvih sezona, Bruna Fernandeša na podešavanja iz prvih šest meseci na ostrvu, da lansira još nekoliko mladih igrača, plus da Sanča iskoristi u punoj meri, Ole i Ragnik nisu uspeli. I za sve to, pogađate, potrebno je vreme. Po nama, previše je optimistično očekivanje borda da se plasira u Ligu šampiona. Ok, Junajted je verovatno kvalitetniji nego prošle sezone, ili barem više voljan da igra fudbal, ali su se rivali, pre svega londonski klubovi pojačali. Po nama, bilo bi iznenađenje da "Đavoli" završe u top 4.

1008 Manchester United - Brighton 1 (1.64)

LESTER

Po mnogo čemu ovo bi mogla da bude prelomna kampanja za Lester i Brendana Rodžersa. Prošla je imala mnogo praznih hodova, na kraju osmo mesto pomalo laže, oni nijednog trenutka nisu imali šansu da se bore za Ligu šampiona. Povrede jesu učinile svoje, Severni Irac samo može da se moli da će tim taj peh zaobići ove sezone. Ono što ne valja je što su im umakle mete poput De Ketelara, Kima, otišao je Šmajhel, pa će do kraja prelaznog roka prioritet biti golman i da sačuvaju ključne igrače, pre svih Medisona i Tilemansa. Sigurno da "Lisice" neće ovaj prelazni rok završiti bez pojačanja, Sofijan Diop je meta, a videćemo hoće li Dusberi-Hol nastaviti da se razvija kao prošle sezone i može li Patson Daka da izađe iz senke Vardija. Ovakav Lester teško da može više od sredine tabele.

NJUKASL

Alternativna realnost za Njukasl, oni su sada tim od koga se očekuje gornja polovina tabele, a Edi Hauv je pokazao da nije bilo samo do nedostatka ulaganja već i trenera. Bivši menadžer Bornmauta je potpuno promenio perspektivu, ali i lice tima, novac je itekako pomogao, ali nije samo pitanje arapskih para, tu ima nešto više. Žoelinton je od prosečnog napadača postao odličan vezista, partnerstvo sa Brunom Gimaraešom je nešto najbolje što je moglo da se desi tokom proleća. Dodajte na to dolazak Lidera kakav je Tripije, pa nove kupovine poput Botmana, golmana Popupa i dolazak Maza Tardžeta. Rade pametno, drže plate pod kontrolom, očigledno da postoji projekat. Saudijci nisu naivni sadašnje "Svrake" izgledaju kao tim koji će rasti u budućnosti, a ona čeka iza ugla, možda već ove sezone. Neće biti iznenađenje ako klub sa severa bude u prvih sedam ili osam ekipa PL, što je baš veliki skok u odnosu na Ešlijeve godine suza.

VEST HEM

Dejvid Mojes zna kako se ostaje dugo u klubu i obnavlja ekipa i jasno je da, iako tim stari, on će pokušati da izvuče maksimum iz igrača koji su po mnogima prošli zenit. Sačuvali su Rajsa i prošlogodišnju senzaciju Bovena, stigao je Skamaka iz Sasuola, videćemo kako će se Italijan snaći, mi nismo veliki optimisti, bolji igrači od njega nisu nalazili sebe u napadu Vest Hema, pomenimo Alea (uz želje da se što pre oporavi). I dalje se priča o Filipu Kostiću koji bi trebalo da odmeni umornog Kresvela, nekako nam se čini da su "Čekićari" bili bolje plasirani nego što stvarno vrede prošle sezone i da to dosta zavodi kladioničare. Ne verujemo naravno da će se boriti za opstanak, ali ovo ne izgleda kao tim za gornju polovinu tabele.

BRAJTON

"Galebovi" su verovatni iznenadili sami sebe, za njih prošla je bila najbolja sezona od kada postoji PL, i ne samo to, pokupili su 10 bodova više nego u prethodnoj rekordnoj godini, postigli 42 gola, još jedan rekord u eliti, da ne nabrajamo, tek niko nije očekivao deveto mesto. I tu je dobrim vestima kraj. Bisuma je otišao, Kukurelja je na izlaznim vratima, oni će uložiti, ali mogu li da pogode. Očekianja da recimo Kaisedo zameni Bisumu, ili da nađu napadača koji će garantovati 20 golova po sezoni nisu realna, ne možete svake godine da iskopate blago. Svakako da nešto ima u Paragvajcu Encisu, ali nadati se u 18-godišnjaka nije baš pametno. Oni moraju da kupe još par igrača, s obzirom na budžet kojim operišu i strah od greške, to je rizik, pogotovo jer sezona počinje, pa možda grešimo, ali "Galebovi" bi trebalo da budu prizemljeni ove sezone.

KRISTAL PALAS

Nije sramota priznati, pošteno smo se izblamirali predviđanjem da će Palas ispasti, umesto toga odigrali su odličnu sezonu, Patrik Vieira se potvrdio kao trener za budućnost, već desetak godina "Orlovi" žive u PL i nova sezona bi trebalo da potvrdi metodičan rad i da još jednom ostane van briga oko opstanka. Iz tima koji je ušao 2013. u PL, tu su i dalje Zaha, kamen temeljac tima i golman Vord. Prioritet je da reprezentativac Obale Slonovače ostane. Napravili su dobar posao leta, Andersonu dodali Amerikanca Ričardsa iz Bajerna, Sem Džonston je golman koji može da konkuriše i za mesto u startnoj postavi. Vieira mora da zapuši rupu nastalu odlaskom Galahera. Ako Dukure, pojačanje iz Lensa ostane zdrav i to bi moglo da bude rešeno. Palas ne bi imao ništa protiv da ponovi prošlu sezonu.

VULVERHEMPTON

Moraće da zaborave raspad iz finiša prošle sezone, da porade na napadu, u pitanju je tim koji je dao manje od 40 golova u obe prošle sezone. I da nije bilo sjajne odbrane, pitanje kako bi se sve završilo. Nisu puno trgovali, Nejtan Kolins iz Barnlija pojačava konkurenciju u odbrani, ali u napadu sve ostaje na Mendešovim pulenima, pre svega Himenezu. Kada je preuzeo kormilo od zemljaka Nuna, Bruno Laž je obećao ofanzivniju igru, od toga nije bilo ništa. Prosečnost je najbolje čemu se "Vukovi" mogu nadati.

EVERTON

Priča bez kraja, vlasnik Moširi traži da o njegovom prelaznom roku bude suđeno na kraju, pošto je razljutio navijače prodajom Ričarlisona. Oni osećaju da ovaj tim vredi više, ali je je klasična zamka, dosta poznatih imena i odsustvo timskog duha, mnogo puta smo to videli, a ovo je garnirano bezumnom politikom transfera. Lampard mora da pokaže da zaslužuje klupu tako što će ih odvesti u mirne vode. Za sada, ovaj tim, iako je stigao štoper Tarkovski iz Barnlija deluje slabije na papiru nego prošlogodišnji koji je sa nožem u zubima stigao do opstanka. Pomoglo bi da Kalvert-Luin bude zdrav, sa njegovim golovima bi sve bilo lakše.

ASTON VILA

Stiven Džerard je u mnogo boljoj poziciji nego njegov nekadašnji partner iz veznog reda Engleske, Franki Lampard. Jer, Vila je pokazala veliki napredak prošle sezone, stigao je Dijego Karlos iz Sevilje, uzeli su Kamaru ispred nosa većim klubovima od Marseja, otkupljen je i Kutinjo, kada pogledate tim, Vila je jača od najmanje sedam ili osam timova PL. Na ruku im ide raspored, u prvih par meseci je odličan, dobar start na početku bi podigao samopouzdanje do neba. Džerard je u drugoj sezoni Gerse doveo do titule, Vilu neće, ali mesto u prvih 10 i dobre partije u kupu su realno očekivanje.

SAUTEMPTON

Da li su dobro procenili, na talentovane igrače doveli su još talentovanih, ali sa devom nema velikih stvari. Jednostavno "Sejnti" ne odustaju od svog koncepta koji često preti da će se srušiti, ali solidna je to konstrukcija preživi razne vrste udara, recimo poraze sa sedam ili osam golova razlike. Ralf Hazenhult nema šta da probere među pojačanjima, tačnije u pitanju su igrači željni afirmacije. Nisu prodali nikoga, tačka oslonca je i dalje Vard-Prauz, ali Sejntsi se suviše igraju, mogli bi da budu neprijatno iznenađeni realnošću.

LIDS

Novi start, Džesi Marš je nasledio Bijelsu, ušli su u luku spasa, on je drugačiji tip trenera od Argentinca, pa je ovo novi početak. Neće biti lako Rafinja i Filips su napunili kasu, ali nije ih lako zameniti. Svakako da će američki menadžer očekivati mnogo od Brendana Aronsona sa kojim je radio u Salcburgu, iz iste Red Bulove škole stigao je Tajler Adams, Marko Roka iz Bajerna bi trebalo da nasledi Filipsa, tu su i još jedan igrač Salcburga Kristensena, pa odlični Sinistera iz Fejenorda. Ideja je jasna, okružiti se igračima koji poznaju njegov sistem. To je svakako bolje nego naslediti tim drugačije filozofije usred sezone, pa će sa te strane Maršu biti lakše. Ali, golovi bi mogli da budu problem.

BRENTFORD

Oni imaju stabilnu kombinaciju u timu, "manibol" je radio u prvoj sezoni, verovatno ni sada ne bi trebalo da brinu za opstanak, podsetićemo, i bez Eriksena su imali dobre rezultate, nismo sigurni da će njegov odlazak poremetiti "Pčele". Doveli su Strakošu, golmana Lacija, ali Raja je prvi golman, stigli su Hiki iz Bolonje kao i Ben Mi iz Barnslija, dosta je uloženo u Luisa-Potera, Tomas Frank ima jači tim nego prošle godine, pa bi u drugoj sezoni koja je po pravilu opasnija od prve ipak trebalo da ostanu izvan zone najugroženijih timova.

FULAM

Treća sreća ili još jedan ekspresan povratak u Čempionšip. "Jo-Jo" tim će zavisiti od Mitrovića, ali u PL nema heroja, niti je realno očekivati da ih jedan čovek, ma kakva gol-mašina bio ostavi u ligi. Zbog toga Fulam ostaje u "limbu" između očekivanja Silve da će se dodatno pojačati i tima koji ne pruža nikakve garancije. Stigli su Andreas Pereira i Žoao Palinja koji bi trebalo da oplemene tehnički tim, ali to je nedovoljno. Iako će kod srpskih ljubitelja fudbala biti prisutno dosta optimizma povodom šansi Fulama, sa ovim timom (stići će verovatno i Malang Sar), boriće se za opstanak i jedan su od glavnih kandidata za ispadanje.

BORNMAUT

Posle tri godine "Trešnje" su opet tu. Skot Palmer ih je doveo do PL, i dalje se nisu dovoljno pojačali, što brine navijače. Tim iz Dorseta je dovodio igrače iz Čempionšipa, tačnije kvaliteta druge lige, nisu prodavali, ali ovo je preslabo. Nastaviće da igraju svoj prepoznatljiv fudbal, postoje i mišljenja da ne bi trebalo dobijati tim koji menja i da ekipe sa istim timom bolje prođu u eliti nego oni koji razgrade pobednike, ali uzmite Fulam. Probali su i jedno i drugo i ispali, pa zaista nismo sigurni da bez par ozbiljnih pojačanja Bornmaut može da bude konkurentan.

NOTINGEM FOREST

Za kraj smo ostavili bivšeg prvaka Evrope koji je nedostajao PL, mnogi će želeti da ostave trag, "Šumari" su prvi put u eliti u ovom veku. Dugo čekanje je završeno i oni su krenuli u novu sezonu, drugim putem, pojačavanjem ekipe, odnosno stvaranjem novog tima. Din Henderson je strašan golman, Omar Ričards, Neko Vilijams i ostali će mnogo značiti timu. Naravno, ovo ne znači automatski da će se spasiti, ali kada je u pitanju prelazni rok, oni su odradili mnogo bolji posao od Fulama i Bornmauta, mada su imali i slabiji tim, pa i moraju da kupuju da bi dobili šansu da zadrže status.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke