Dok čekamo Engleze, ko će ispasti iz PL?

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 10.08.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Može li da se ponovi 1998. godina?

Povezane vesti

Kolika je razlika između Čempionšipa i PL?

Svakako velika, ali delom što postoje timovi koji i pored ulaska u elitu ne žele da potroše veliki novac, pa nemaju kvalitet da prežive. Da, postoje pametne i one manje pametne kupovine, ali jedno je sigurno, u velikoj meri plasman zavisi od ulaganja u igrača, pre svega plate igrača. Ako pogledate prošlost, najčešće u gornjem domu završe ekipe sa najvećim izdvajanjem, čitaj najvećim budžetom za plate, što automatski stavlja pridošlice u težak položaj.

Jer, čak i timovi koji su potpuno promenili tim imaju problem, nikada ne mogu da dovedu igrače koji sami prave razliku, a često mnogo novajlija nema vremena da se uigra. O svemu tome pričaćemo tokom sezone u PL, ovo je kako i naslov kaže samo zagrevanje, AdmiralBet je došao na ideju da vam ponudi opkladu koja se tiče timova koji će ispasti iz lige.

Samo jednom se desilo da sva tri tima koja su ušla ne prežive prvu godinu i vrate se u niži rang.

To je sezona kada su Sanderlend, Boro i Forest zamenili Bolton, Barnsli i Kristal Palas. Jedino su "Troteri" trčali do kraja, bili iza Evertona zbog gol razlike, dok su se Barnsli i londonski "Orlovi" lagano oprostili. Umesto njih su se te godine vratili Forest, Boro, Čarlton im se pridružio, ali preživeli su samo "Tisajdersi" iz Mildsbroa...

Svi pomenuti timovi bili su "lift" ili "jo-jo", jer sva ova imena su često balansirala od početka PL između dva najjač ranga. U prvoj sezoni u ovom formatu PL, ispali su Palas, Boro i Notingem Forest. Palas i Forest su se vratili, a Svindon (koji je ušao prethodne godine), Oldam (danas van prve četiri lige) i Šefild Junajted su potonuli. Njukasl koji je ušao prethodne godine je završio kao treći, takvu situaciju sada ne možete da zamislite.

Kako se liga izdefinisala i razlika između takozvanih "top 6" i ostatka povećavala došlo je do novih raslojavanja.

Verujem da svi znate da su timovi poput Noriča i Fulama ispadali i odmah se vraćali, delom i zbog "padobrana" odnosno finansijske pomoći koje dobijaju timovi nakon napuštanja PL, kako bi preživeli potres, ostajanje bez ogromnog novca od TV prava. Slična je situacija sa Votfordom. Fulam je posle povratka preživeo prošle sezone, kao i za ulazak i za ovo drugo se pobrinuo Aleksandar Mitrović.

Ovog leta se vratio Barnsli, odmah, ali Votford i Norič nisu. Ušli su uz tim Vensana Kompanija još Šefild Junajted koji je ispao pre dve sezone (još ima novac od "padobrana) i Luton koji je zaboravio kada je igrao u eliti.

Kvote jasno pokazuju, najviše šansi da preživi ima Barnli, najmanje Luton, posle njega Šefild Junajted. Po procenama, Barnli je bolji i od Bornmauta i Notingem Foresta.

Ali, šta ako i oni krenu loše, Kompani jeste promenio stil igre u odnosu na Dajšovu deceniju, niste ih mogli prepoznati. Ali, PL je nešto sasvim drugo, par poraza u uvodnim kolima (otvaraju protiv Sitija u prva četiri kola, osim gostovanja Lutonu, čekaju i Vilu i Totenhem, pa stvari mogu da krenu nizbrdo), i Barnli će odmah biti u nevolji. Mi ne vidimo kako Luton može da preživi, a ni "Sečiva" iz Šefilda nisu puno bolja.

AdmiralBet nudi odličnu kvotu 10 na to da Barnli, Šefild Junajted i Luton ispadaju odmah po ulasku.

Spremite se, dosta ćemo pričati u narednom broju o PL, ali i svakako tokom sezone, u pitanju je najbolja liga na svetu, eto, ovo je samo da vas malo zagolicamo pred šampionat koji počinje u petak...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke