Dokle može Lans?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 28.12.2022.
14:05
Izvor: Sportske.net

Hoće li izdržati čitave sezone?

AP Photo/Daniel Cole
AP Photo/Daniel Cole

Povezane vesti

Ako ste mislili da se sezona bajki zatvaranjem Svetskog prvenstva u Kataru okončala, onda ste uspeli da se prevarite. Prava sezona bajki tek počinje. Sada će oni timovi iz senke koji su se skućili na vrhovima tabele pravo niotkuda dokazati da li su tu s razlogom ili ne.

Lans je doduše, godinama radio da se nađe u gornjem delu tabele Lige 1. Možda nisu slutili da će to posle 15 odigranih utakmica izgledati baš ovako: drugo mesto, 11 pobeda, tri remija, jedan poraz i 36 poena (pet manje od PSŽ-a). Znamo da ih neće sustići, ali makar mogu s mačem u ruci, jednom nogom na steni, da se bore protiv zverki podno njih koje žele da se domognu njigove pozicije, one koja vodi direktno u Ligu šampiona. To su prevashodno Ren i Olimpik Marsej, ali nije isključeno da do kraja sezone u toj trci vidimo i Monako i Lil.

Ekipa fantastičnog stručnjaka Frenka Hejsa čiji rezultati bez sumnje prolaze van radara evropske javnosti u ovom kolu gostuje na „Alijanc Rivijeri“ ekipi Nice. Biće to svojevrsni derbi, iako to tabela ne kazuje. Lans ima pojedinih kadrovskih problema i za meč su upitni standardni štoper Kevin Danso, kao i golman Vulker Farinjez, ali mogli bi da budu spremni do same utakmice. Lans je u briljantnoj formi sa pet vezanih pobeda, dok je Nica takođe u dobroj seriji rezultata i u Ligi 1 nisu izgubili još od 1. oktobra i susreta sa Pari Sen Žermenom. Upoznali smo ovu ekipu sa Azurne obale vrlo dobro u okršajima s Partizanom protiv kojeg se nisu najbolje snalazili, ali su pokazali da mogu da igraju na rezultat. Gaetan Labord im je ubedljivo najopasniji fudbaler i oni bi trebalo da pretrpe poneke promene u kadru ove zime. Prevashodno, Kasper Šmajhel bi lako mogao da napusti tim... U svakom slučaju, Lans jeste favorit i mogao bi da nastavi svoju seriju pobeda, ali utisak je da okruženje kazuje da će to da bude nerešeni ishod. Poslednji put su nerešeno odigrali još 2011. godine i od tada je prošlo šest utakmica. Ali, Lans će ići na trijumf jer ih u kolu kasnije očekuje derbi protiv Pari Sen Žermena i prilika da šokiraju „svece“, te produže svoju bajkovitu priču makar za još malo. Stadion „Bolaer Deleli“ je to zaslužio.

Naravno, oni nisu jedini koji će se sastati u ovom kolu. Fudbalski praznični period otvaraju Ažaksio i Anže u sredu od 15 sati, zajedno sa Troom i Nantom. Posebno će biti zanimljivo ispratiti Anže ove zime budući da su njihova dvojica Marokanaca Sofijan Bufal i Azedin Ounahi na ceni, te bi lako mogli da ostanu bez jednog od svojih aduta u borbi za opstanak. Igraju još i Okser – Monako, Klermon – Lil, Brest – Lion, PSŽ – Strazbur, Lorijen – Monpelej, Rems – Ren i Marsej – Tuluz, takođe meč koji može da bude posebno zanimljiv.

Mnogo se priča o eventualnoj prodaji Olimpik Marseja, što im je prekopotrebno, ali Frenk Mekurt koji ima 95 odsto udela u klubu ne planira da odstupi. Na polju rezultata, pod Igorom Tudorom ide im odlično i Liga šampiona, odnosno drugo mesto, bilo bi nešto što bi zadovoljilo temperamentan grad na obali Mediterana.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke