Doktorska disertacija Jirgena Klopa - Da li bi Pep ovo mogao?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 26.02.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Mnogi bi već digli ruke od finala, ali ne i Jirgen Klop.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Fudbaleri Liverpula osvojili su juče prvi trofej u ovoj sezoni. Podignut je pehar Liga kupa na "Vembliju" pošto je minimalnim rezultatom, posle više od 120 minuta igre, savladan Čelsi.

Jedan od poslednjih, a možda i poslednji trofej Liverpula u eri Jirgena Klopa koja se može okarekteristai kao zlatnom u istoriji kluba. Moderni Bil Šenkli "Enfild rouda" odlazi pošto se sezona završi i naslednik će imati najteži mogući posao na svetu - da zadrži barem približan nivo Liverpula u sezonama koje dolaze.

Liverpul je na impresivan način došao do trofeja, bez čak 11 momaka koji bi sigurno nastupali ili bili u konkurenciji za 11. Nemac nije mogao da računa na: Alisona, Trenta, Matipa, Soboslaja, Bajčetića, Tijaga, Džounsa, Salaha, Žotu, Nunjeza, a ubrzo po početku utakmice i Gravenberha koji zbog krvničkog starta Kajseda mora da nosi longetu neko vreme i pitanje je kada će ponovo biti spreman.

Veliko je pitanje da li bi bilo koji trener uspeo ono što je Jirgen prošle večeri u takvom odnosu snaga. Čelsiju su, recimo, nedostajali samo Tijago Silva i Ris Džejms.

Adrijan, Gomez, Cimikas, Klark, Mekonel, Kumas, Dans, Kuansa, Nioni. To su igrači koje je Jirgen Klop imao na raspolaganju na klupi za ovaj meč. Ne, nije u pitanju utakmica U21 timova... Šestorica su dobila priliku da uđu tokom utakmice i bili su na visini zadatka. Da ne bude zabune, Čelsi je izveo sastav koji je u proseku mlađi od Liverpulovog, s tim da su njihovi mladi fudbaleri plaćeni po više desetina miliona evra, dok su "crveni" promovisali čak petoricu akademaca kroz ovaj duel, a to su Klark, Mekonel, Kuansa, Dans i Bredli. Ako dodamo i golmana Kvivina Kelehera i Harvija Eliota koji su odigrali 120 minuta, onda je to čak sedam izdanaka Liverpulove škole.

"Ovo mi je najdraži trofej u karijeri", rekao je Jirgen po završetku utakmice i to su reči koje svedoče o tome koliko je zaista bilo teško nastupati sa rosterom koji su imali na raspolaganju.

Stoga se postavljaju pitanja: da li bi Pep Gvardiola uspeo slično kada bi se našao u situaciji da ne može da računa na dvocifren broj svojih prvotimaca usled povreda?

Uprkos svim nedaćama sa kojima se suočava Liverpul usled brojnih povreda, oni ostaju konkurentni na svim frontovima. Jedan od četiri trofeja je u njihovim rukama. 


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke