Dominacija po "zakonu jačeg"!

Autor: Mladen Heleta
subota 08.10.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

U susret “Klasikeru”.

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

Večeras od  18.30 sati na programu je veliki derbi Bundeslige između dva najuspešnija nemačka kluba poslednjih godina, popularni "Klasiker" u kom se sastaju Borusija Dortmund i Bajern iz Minhena.

Duel Borusije i Bajerna nema istoriju kao najveći engleski derbi između Liverpula i Mančester junajteda, niti političku težinu španskog “El Klasika” između Real Madrida i Barselone, nema ni bezbednosnu opasnost kao kad igraju Ajaks i Fejenord, a još manje strast kao gradski derbiji Seltika i Rendžersa, Benfike i Sportinga, Galatasaraja i Fenerbahčea,  Milana i Intera, Rome i Lacija…

Čak i u Nemačkoj dužu istoriju rivalstva imaju okršaji između Bajerna i Borusije iz Menehegladbaha ili derbi Rura između Šalkea i Borusije iz Dortmunda. Pa, ipak, duel dva fudbalska giganta iz Minhena i Dortmunda izrastao je poslednjih godina u jedan od najatraktivnijih susreta u svetu fudbala.

Mečevi Dortmunda i Bajerna imaju ubedljivo najveći prosek posećenosti u Evropi poslednjih godina, posebno zbog činjenice da su osvojili 25 od poslednjih 30 titula u Bundesligi. Istina, ekipa iz Minhena je dominirala u tom segmentu, ali jedinog pravog rivala imala je Dortmundu.

Informacija koju su mnogi zaboravili je da je sredinom 60-ih godina prošlog veka upravo Dortmund bio prvi klub u Nemačkoj koji je osvojio jedan evropski trofej. Bilo je to 1966. godine, kada je u finalu Kupa pobednika kupova u Glazgovu pobedio Liverpul sa 2:1.

Međutim, 70-ih je usledio veliki pad. Čak četiri sezone uzastopno je Borusija provela u “Cvajti”, a kad se vratila u Bundesligu, doživela je najteži poraz od Bajerna rezultatom 11:1. Tada su Bavarci dominirali ne samo nemačkim, već i evropskim fudbalom, sa tri uzastopne titule prvaka kontinenta.

Sve se u korist Borusije Dortmund promenilo sredinom 90-ih godina. Tada je trener ovog kluba postao Otmar Hicfild i doneo popularnim “Milionerima” titulu šampiona Evrope 1997. godine,  kao i dva bundesligaška trofeja 1995. i 1996.

I šta je tada uradio finansijski moćniji Bajern, koji je ipak najveća želja svakog ko je ikada prošao kroz nemački fudbal. Preoteo je Hicfilda, povratio dominaciju u Nemačkoj i zaokružio sve peharom u Ligi šampiona 2001. godine.

Borusija se na kratko trgla 2002. godine, osvojila Bundesligu, ali je onda dugo bila u potpunoj senci Bajerna, ali i Verdera, Štutgarta i Volfsburga, koji su uspevali da na po jednu sezonu svrgnu Bavarce sa trona.

Dortmund se u velikom stilu vratio pod vođstvom Jirgena Klopa. Vezao je dve titule u Bundesligi sa supertalentovanim timom 2011. i 2012. godine, da bi 2013. godine došao do finala Lige šampiona, a u meču za trofej ga je na londonskom Vembliju zaustavio baš Bajern, koji je pobedio sa 2:1 u najvažnijoj utakmici u istoriji rivalstva ova dva kluba.

I ne samo što ga je pobedio u finalu Lige šampiona, već je tog leta počeo da iskazuje svoju finansijsku moć i da mu odvodi najbolje igrače.  Uzeo je Roberta Levandovskog i Maria Gecea. Nešto kasnije je i treći lider Klopovog Dortmunda Mats Humels završio u Bajernu, pa se 2019. vratio u Borusiju, ali tada je već bio daleko od top forme. Vraćao se i  Gece, ali je i on u tom momentu bio daleko od ozbiljnog fudbala.  Želeo je Bajern letos i Erlinga Halanda, ali je ovak ipak završio u Mančester sitiju.

Upravo od te 2013. godine krenula je surova dominacija Bajerna u Bundesligi, vezao je deset titula, a deluje da će se ta serija teško zaustaviti ove sezone.

Bajern je favorit u Dortmundu, a AdmiralBet vam na njegov trijumf nudi kvotu 1.80.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke