Dominacija Serije A, Belgijanci oduševili, a Španci nikad gori!

Autor: Lazar Nikolić
petak 17.03.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

"Kalčo" ponovo u modi.

EPA-EFE/PAOLO MAGNI
EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Povezane vesti

Evropska klupska takmičenja došla su do četvrtfinala. Danas će biti obavljeni žrebovi u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija, a na njima će posle dužeg vremena najzastupljeniji biti italijanski timovi.

Nekada je Serija A bila bez premca i važila za najbolju na svetu. Primat od Italijana uzeli su Španci i Englezi, ali se ove sezone "Kalčo" vratio na velika vrata. Tako Italija ima čak šest ekipa u završnicama evropskih takmičenja. Napoli, Inter i Milan plasirali su se među osam najboljih u Ligi šampiona, Juventus i Roma su u četvrtfinalu Lige Evrope, a Fiorentina u istoj fazi takmičenja Lige konferencija.

Englezi će na današnjim žrebovima imati četiri predstavnika, što nije brojka kojom mogu da se ponose, ali je svakako Premijer liga druga najzastupljenija. Predstavnici Engleske u Ligi šampiona su Mančester siti i Čelsi, Mančester junajted se bori za trofej u Ligi Evrope, a Vest Hem je jedini preostali tim sa "Ostrva" u Ligi konferencija.

Najveće iznenađenje priredili su klubovi iz Belgije koji su se našli odmah iza Italijana i Engleza sa tri predstavnika među osam najboljih u tri evropska takmičenja. Nemaju Belgijanci ekipu u Ligi šampiona, ali su Union Sent Žiloa u Ligi Evrope, a Gent i Anderleht u Ligi konferencija oduševili.

Po dva predstavnika u Evropi još uvek imaju Nemačka, Holandija, Portugalija i Španija.

Bajern Mineh će se boriti za trofej u Ligi šampiona, a Bajer Leverkuzen isto pokušati da uradi u Ligi Evrope. Holandija ima Fejenord u Ligi Evrope i AZ Alkmar u Ligi Konferencija, a Portugaliju Benfika predstavlja u završnici Lige šampiona, dok Sporting nastavlja svoj put u Ligi Evrope.

Najveće razočaranje u ovoj sezoni evropskih takmičenja su klubovi iz Španije koji godinama dominiraju Evropom, Ipak, sada su preostali samo branilac trofeja u Ligi šampiona Real Madrid i specijalista za Ligu Evrope Sevilja.

Po jednog predstavnika u Evropi imaju Francuska, Poljska i Švajcarska i svi igraju u Ligi konferencija. U pitanju su Nica, Leh i Bazel.

Raspored po zemljama:

Italija (6): Inter, Milan i Napoli (LŠ), Roma, Juventus (LE), Fiorentina (LK)

Engleska (4): Mančester siti, Čelsi (LŠ), Mančester junajted (LE), Vest Hem (LK)

Belgija (3): Union Sent Žiloa (LE), Anderleht, Gent (LK)

Nemačka (2): Bajern Minhen (LŠ), Bajer Leverkuzen (LE)

Španija (2): Real Madrid (LŠ), Sevilja (LE)

Portugalija (2): Benfika (LŠ), Sporting (LE)

Holandija (2): Fejenord (LE), AZ Alkmar (LK)

Francuska (1): Nica (LK)

Poljska (1): Leh Poznanj (LK)

Švajcarska (1): Bazel (LK)


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke