Dortmund - Protiv Verdera početak zlatnih godina

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 18.04.2021.
09:33
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Neočekivani uspeh sa kraja osamdesetih...

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Naravno sedamdesete i osamdesete u Nemačkoj će biti zapamćene kao godine Bajerna iz Minhena koji se vremenom borio protiv Gladbaha, zatim i Hamburgera, a Dortmund je bio daleko iza. Pre rata su osnovani kao klub nezadovoljne omladine koja se uprotivila lokalnom parohu. Pomenuti se protivio svim sportskim aktivnostima.

Ipak nisu imali nekog uspeha, rasformirani su posle poraza fašističke Nemačke, iako je njihov predsednik uklonjen zbog protivljenja nacistima pre rata.

Za ključnu godinu kluba uzima se 1991. kada je Otmar Hicfild preuzeo kormilo. U njegovoj prvoj sezoni je bio drugi, iza Verdera, a samo šest godina pre toga Borusija je jedva opstala u ligi.

Ipak, navijači kao najavu zlatnih godina, kada je i klub dobio nadimak "Milioneri" uzima kraj osamdedesetih.

Naime, 1989. je klub iz Rura je završio kao sedmi, ništa posebno, ali kako rekosmo tri godine pre toga su opstali tek u baražu protiv Fortune Keln i to su morali da igraju tri meča, pošto je bilo 3:3 (nije važio gol u gostima) u dve utakmice, a onda su rasturili klub iz Cvajte sa 8:0 u trećoj utakmici i opstali.

Te 1989. su osvojili kup Nemačke što je bilo ogromno iznenađenje.

Naime, Borusija je četvrt veka čekala trofej, nisu imali nijednu titulu u jedinstvenoj Bubdesligi, a kup su osvojili 1965. kada je tim sa legendarnim Timom Konijeckom i Lotarom Emerihod dobio Ahen i doneo trofej u rudarsku oblast.

Ali, te 1989. oni su realno bili daleko od vrha, prethodnu sezonu su završili kao 13. na tabeli.

Borusija je napunila Braunšvajg, posle su jedva pobedili Homburg, a onda je usledila po tradiciji najslađa pobeda u "Revijeru" protiv Šalkea, bilo je 3:2 za žuto-crne. Minimalac protiv Kalrsruea i pobeda protiv Štutgarta doveli su ih ih u finale u Zapadni Berlin.

Na klupi je bio zaboravljeni Horts Kopel koji se kasnije vraćao kao trener drugog tima, ali nigde više nije uspeo da napravi ozbiljan rezultat. Taj tim je bio u nastajanju, sadašnji direktor Cork je bio kapiten, igrao je onaj slabiji Rumenige, Mihael, a legenda Menhengladbaha Frank Mil je tri godine ranije došao u klub. Iste te sezone je doveden Norbert Dikel iz Kelna koji je sa "Jarčevima" igrao finale kupa UEFA. On je bio na kraju karijere, ali još uvek dovoljno kvalitetan da postigne dva gola u finalu. Van svih očekivanja, Dortmund je razbio Verder na čijoj je klupi bio Rehagel i za koji su igrali golman Rek, Nojbart, Šaf, Norvežanin Bratset, Diter Elis, Votava, taj tim će par godina kasnije osvojiti nadmoćno titulu. Jedini gol za klub sa "Vezera" dao je Karl Hajnc Ridle. Sedam godina kasnije, ovaj napadač će postati idol navijača Dortmunda sa dva pogotka u finalu Lige šampiona u Minhenu protiv Juventusa.

Verder je te godine bio treći, u naredne četiri osvojiće kup, pa KPK i onda titulu prvaka Nemačke, pa je ovaj uspeh Dortmunda tim veći.

Jasno, u ovoj deceniji Verder je daleko od Borusije, ali “Milionerima” izmiče Liga šampiona, bila bi to prava katastrofa za njih,  Ajntraht im beži sedam bodova na četvrtom mestu, teško će uhvatiti voz za elitu. Verder jedva opstaje, ali oni su tim koji strepi, samo četiri boda iznad najugroženijih, probaće da iznenade.

Izgubili su jesenas, ali po tradiciji, ove utakmice donose dosta golova…

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke