Dortmund strepi!

Autor: Milovan Longinov
subota 08.05.2021.
11:51
Izvor: Sportske.net

Sve ili ništa protiv Red Bul Lajpciga!

Twitter/@BVB
Twitter/@BVB

Povezane vesti

Za Borusiju iz Dortmunda predstojeće nedelje nemaju samo takmičarski smisao, mogle bi u neku ruku da odrede i strategijsku poziciju kluba.

Kada nema novca, Nemci su pragmatični, prodaje se porodična srebrnina, krediti ne dolaze u obzir. Zbog toga, bez novca od Lige šampiona, Borusija će morati da briše paučinu evrima od Halanda ili Sanča.

Iako generalni menadžer Cork i direktor Kel, tvrde da Norvežanin ostaje u Dortmundu, dvojica funkcionera i bivših igrača zaboravljaju ciklom "Rajola". Leto posle ovoga Skandinavac će vredeti 75 miliona, pa bez Lige šampiona pitanje je da li treba zaračunati taj transfer gubitak uz ono što bi napravilo rupu u finansijama, ako nema para od elite.

Ima i druga stvar, kada ajkule u vidu bogatijih klubova osete krv, kružiće oko "Žutog zida", nanjušili su već očaj, kada se bude sabiralo u junu.

To kako je Borusija koja ima realno najbolji tim uz Bajern i drugoplasirani Lajpcig došla u situaciju da se znoji je tema za drugu priču.

Mogu li da se izvuku?

U igri je još devet bodova, trenutno su peti, kasne dva koraka za Volfsburgom i jedan za Ajntrahtom. I njihova najbolja šansa, ako prizovemo istoriju za svedoka je, ne sopstvena snaga već mentalna slabost rivala.

"Volkvagenoni Vukovi" su bili već viđeni za treće mesto, a onda su izgubili tri od četiri meča i sada osećaju dah rivala. Na njihovu sreću, za vikend u goste stiže gvozdeni Union, nema puštanja, ali je klub iz Berlina ostvario ciljeve, nemaju pritisak, mada mogu u kvalifikacije za Evropu, što, kako se priča, ne žele.

Ajntraht je pre dve godine sam sebi pucao u nogu u finišu, kao da se pred očima odigrava rimejk, poraz u dva od tri meča, i sada bi ponovo u finišu mogli da izgube Ligu šampiona. Doduše, čekaju Majnc. Gosti su manje-više sigurni, ali bolje igraju na strani, plus preliva samopouzdanje, dobili su tri meča i praktično pobegli iz opasne zone. Bod sa "Komerc-bank Arene" znači i opstanak za klub iz Rajnlanda, oni bi što pre do cilja

Tu nekako za vikend Borusija ima i najgori posao. Stiže Red Bul koji se oprostio od titule, mada ne i matematički, Nemci veruju brojevima, ali svejedno, iako će u Lajpcigu priznati poraz od Bajerna najverovatnije ovog vikenda, sigurno da će učiniti sve da spreče Borusiju da završi u Ligi šampiona.

Zbog čega? 

Pa, prvo što je u pristojnim ligama to pitanje časti, a to bi značilo i rivala manje naredne sezone u trci za trošenje novca.

Dortmund mora da pobedi, svaki drugi ishod stavlja ih gotovo u bezizlaznu situaciju ako dobiju Volfsburg i Ajntraht.

 U poslednja dva kola, Ajntraht ide Šalkeu, koji će takođe i kao već davno klub iz "Cvajte" spustiti ruke, ne jer im je Dortmund samo neprijatelj, već jer prave ekipu od klinaca naredne sezone. A onda u poslednjem kolu Kostić, Jović i ekipa čekaju Frajburg čiji igrači takođe odavno gledaju aranžmane za leto, makar na egzotičnim destinacijama gde nema straha od korone.

Volfsburg ide Lajcigu u pretposlednjem kolu i čeka Majnc, pa je to možda veća šansa Dortmunda. To bi značilo da dobiju Lajpcig i onda se uzdaju u ranjeni ponos Red Bula u pretposlednjem kolu. Dortmund ide u Majnc, a onda čeka Leverkuzen, ovo poslednje bi motivacija mogla da odluči. 

Da, ona je uvek na visokom nivou u Nemačkoj, ali kako rekosmo, teško je koncentrisati se kad nema imperativa, a umorni ste i čekate letovanje. 

Dakle: 

Volfburg 57, Ajntraht 56, Dortmund 55.

32. kolo

Dortmund - RB Lajpcig

Ajntraht - Majnc

Volfsburg - Union

33. kolo

RB Lajpcig - Volfsburg

Majnc - Dortmund

Šalke - Ajntraht

34. kolo:

Dortmund - Leverkuzen

Volfsburg - Majnc

Ajntraht - Frajburg

Naša prognoza?

Čini se da, ako Dortmund dobije Lajpcig, u većoj nevolji je Volfsburg. Jer, u ovoj formi teško će slaviti protiv Red Bula kolo pre kraja, a onda bi “Milioneri” ponovo sve imali u svojim rukama. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke