Dosije "De Jong" - Ako se pitate zašto je Holanđanin "crno pače", ovde su svi odgovori

Autor: Milovan Longinov
sreda 27.07.2022.
13:08
Izvor: Sportske.net

Priča koja ima dve strane, o jednoj se ne zna dovoljno.

EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS
EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Povezane vesti

Zašto je Frenki de Jong odjednom postao "neprijatelj" i da li je baš tako ili jednostavno, mora da se zna da niko nije iznad kluba?

Holanđani Depaj, a posebno De Jong ne olakšavaju Barsi  da posluje onako kako bi želela do kraja leta. De Jong je najplaćeniji u ekipi, a na sve to imaće povišice u naredne dve sezone, dok je Depaj sedmi napadač u poslednjoj godini ugovora.

Katalonski mediji danas pišu da pregovori ne napreduju, jer Depaj ne želi da ode bilo gde, čeka pravu ponudu, iako je Barsa spustila potraživanja na samo 20 miliona evra. Holanđanin je prošlog leta  potpisao samo dvogodišnji ugovor, praktično sada ulazi u poslednju godinu i to je glavni razlog što klub želi da ga proda.

Depaj nema mesta dolascima Roberta Levandovskog i Rafinje, jer su tu i Osman Dembele, Feran Tores, Ansu Fati i Pjer-Emerik Obamejang, ali neće da olakša Barsi prodaju, odnosno promenu sredine.

De Jong je drugi Holanđanin koji koči Barsu i to ne toliko zbog odbijanja da ode, jer klub sada nema ništa protiv da ostane, ali ga primorava na potpis novog ugovora uz značajno smanjenje plate. 

Barsin platni budžet je znatno smanjen od prošlog leta, što je bio primarni cilj Đoana Laporte zbog finansijskog fer-pleja i to je bio gorući problem za klub. De Jong je praktično jedini u ekipi koji nije doprineo tome, jer je svoj poslednji ugovor potpisao neposredno pre odlaska bivše uprave sa znatnim povišicama u naredne dve sezone. Barsa jednostavno ne može da priušti da De Jong bude u ekipi sa platom od 20 miliona evra, u trenucima kada nijedan drugi igrač ne zarađuje više od 10. 

Ipak, De Jong i njegov agent nisu voljni da pristanu na smanjenje plate, jer su razočarani tretmanom od uprave kluba proteklih nedelja. Holanđanin je bio uporan u želji da ostane, a klub u nameri da ga proda protiv njegove volje i to je najveći kamen spoticanja. Pravo gledano, De Jong potpuno legitimno može da odbije sve Barsine predloge, no, problem je što njegov stav negativno utiče na ostatak svlačionice. Svi igrači, počevši od kapitena, preko novajlija koji su stili, te Arauha, Gavija, Pedrija i Fatija koji su produžili ugovore u 2022, odbili su mnogo  više novca da bi ostali i pomogli Barsi da ima tim kakav stvara.  

Ćavi i njegov stručni štab, a naročito uprava kluba, smatraju da De Jong ima "moralnu" obavezu da prihvati uslove koje mu klub nudi. Zapravo, problem je mnogo dublji nego što izgleda u medijima, posebno engleskim, koji zbog Mančester Junajteda i želje Ten Haga da ga dovede, vide De Jonga kao žrtvu. 

Prvo, De Jongov agent, Ali Dursun, je jedini koji je "ostao" od fudbalskih menadžera koji nije redukovao ugovor svog klijenta, a da je prethodno "šurovao" sa Hosep Marija Bartomeuom. Malo ko zna da je uz De Jonga, Dursun doveo i neka "sumnjiva" lica u Barselonu B, koja su napustila tim posle svega nekoliko meseci, kada je posao odrađen, odnosno naplaćena dodatna "provizija". 

Tu nije bio kraj, jer je Dong i pored činjenice da je bio treći najplaćeniji po dolasku, iza Mesija i Suareza, dobio novi, poboljšani ugovor, neposredno pre odlaska Bartomeua i njegove uprave. De Jong, odnosno njegov agent, u očima Laportine uprave, jedan je od četvorice igrača koji su pred smenu uprave dobili nove, sumnjive ugovore sa još sumnjivijom klauzulom i povišicima u sezonama 2022/23 i 2023/24, u prevodu, kada dođe novi predsednik. Ta četvorica igrača su - Pike, Lengle, Ter-Štegen i De Jong. Pike je prošlog leta pristao na redukciju plate, Lengle je proteran u Totenhem, Ter-Štegenu je "privremeno oprošteno" do sledećih pregovora, pa je De Jong ostao jedino "crno pače".  

Sporan detalj jeste sledeći - De Jong sa trenutnim primanjima ima otprilike duplo veću platu od Roberta Levandovskog. Poređenja radi, Mohamed Salah je SADA, po potpisu novog ugovora, koji je bio istorijska tema na "Enfildu", dobio platu koja je MANJA od De Jongove u Barseloni. Naravno, nije De Jong krivac što je prethodna uprava preplaćivala sve igrače i dovela klub na ivicu bankrota, ali je jedini koji odbija da prihvati jasne uslove nove uprave - svi ugovori sa prethodnom upravom ne mogu više da budu postojeći, jer uništavaju klub. Laporta je zbog toga bio primoran da pusti Lea Mesija, jedva je dočekao da ode Grizman, koji je, verovali ili ne, imao 40 miliona godišnje. Kutinjo je imao 20, bio je u rangu sa De Jongom, a Luis Suarez je imao 25 i zato je i morao da ode "za siću" onog korona leta 2020. 

Da premotamo film unapred - neka srednja plata najboljih u svlačionici Barselone u 2022. je između šest i osam miliona evra. Arauho, Pedri, Gavi i Fati, kao deca i budućnost kluba, svi su bili pred ulaskom u poslednju godinu ugovora ovog leta. Svaki od njih dobijao je znatno unosnije ponude, posebno iz Premijer lige, sa duplo većom platom nego što imaju u Barsi, ali je presudila njihova želja da uspeju na "Kamp nou". Kapiteni su dva puta prihvatili smanjenje plata, Pike prvi, potom Buskets i Alba, na kraju je i Roberto, jer nije ni imao ponuda usled niza povreda. Čak je i Osman Dembele koji je dve nedelje bio slobodan na tržištu, na kraju potpisao opet za Barsu, sa smanjenjem plate sa 12 miliona, na 6,5 plus milion i po kroz bonuse. 

Dakle, zaključak je sledeći - De Jong je cenjen kao igrač i može da ostane, ali u klubu i svlačionici očekuju da ne bude "crno pače" i da prihvati Barsine nove uslove. 20 igrača je to prihvatilo, čak i "invalid" Umtiti koji je zimus potpisao novi ugovor sa tri puta manjom platom.

De Jong nema nikakvu pravnu osnovu zbog koje treba da prihvati Barsine uslove. Može i da bude ljut što se uprava sramno ponela prema njemu, jer ako je i to za njih bio samo biznis, može da bude i za njega. Holanđanin, ako ostane po ovim uslovima, sa ovim ugovorom, neće doneti dobru energiju unutar svlačionice. 

Svaki navijač Barselone najviše bi voleo da De Jong ostane, ali i da pokaže da mu je stalo i izdigne se iznad situacije. S druge strane, De Jong može da bude i uvređen, ali nikako ne i žrtva, jer je tokom prošle sezone i na ulasku u novu, bio ubedljivo najplaćeniji igrač u ekipi. 

Nije pravedno, ali još više nije dobro za ekipu da De Jong ima skoro duplo veću platu od Levandovskog. Još više nije normalno da zarađuje kao Gavi, Pedri i Arauho zajedno. Ali, to je problem Barsinog višegodišnjeg lošeg funkcionisanja prethodne uprave što nova želi da popravi. De Jong je ta poslednja "popravka".

Ovde nema strana, svako ima pravo da radi šta želi, no, Barsa mora da bude iznad svega, baš kao što je to pokazao Liverpul, kao što je godinama i decenijama unazad Bajern Minhen. I na kraju, kao što funkcioniše Real Madrid.

Barsa osvaja La Ligu? Odigraj odmah, AdmiralBet nudi top kvotu!

Za kraj, De Jong ima pet puta veću platu od Vinisijusa Žuniora, a ima čak i veću od Karima Benzeme. No, za to nije kriv on, već Hosep Marija Bartomeu. De Jong samo može da pokaže da mu je zaista stalo da ostane ili da ostane kao uvređen, jer je očekivao da fudbal (ni)je samo biznis...

Ukratko o radu nove uprave: 

- Mesi je imao platu 50 miliona i morao je da ode, nažalost

- Grizman je imao 40 i morao je da ode, na sreću

- Suarez je imao 25 i morao je da ode

- Kutinjo je imao 18 i otišao je

- Kapiteni Buskets, Pike i Alba su dva puta pristali na smanjenje plata ispod 10 miliona evra.

- Umtiti, Roberto, Pjanić, Lengle, Vidal, imali su plate od osam do preko 10 miliona evra ili su otišli ili su pristali na smanjenje ili će otići uskoro. 

- Pedri, Arauho, Gavi i Fati su pristali da ostanu sa platama između šest i sedam miliona evra, mogli su da odu za duplo više

- Levandovski, Rafinja i sada Kunde, odbili su veće ponude Čelsija, da bi došli u Barsu

- Kristensen i Kesi su kao slobodni mogli da izaberu druge klubove, sa provizijama za potpis i većim primanjima, da bi došli u Barsu.

Barsa pokazuje da je ponovo institucija i to mora svaki igrač da prihvati. Kako je rekao jedan novinar, dolaskom Ćavija, Alemanija i Laporte, posle pet godina neće svlačionica upravljati klubom, već obrnuto.

I, šta onda na kraju, treba, želi ili mora da uradi De Jong? Jedno je sigurno - moraće da prihvati da je Barselona ponovo fudbalski klub. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
levo desno
Wednesday, 27.07.2022
14:47

Kad vec pisete tekst na temu onda objavite celu pricu. De Jong je pristao na smanjenje plate tokom korone, ali i potpisao novi ugovor po kom mu je veliki deo plate za prethodne 2 sezone odlozen za poslednje dve godine ugovora kad se klub stabilizuje. Problem je sto barselona ima ideju da ga sada proda i da samim tim izbegne da mu isplati pare koje mu duguje za te sezone koje igrao sa smanjenom platom na sta je pristao da bi pomogao klubu. I na kraju, nije plata najveci razlog zbog kog zele da ga prodaju, jednostavno on je jedini igrac koji im nije esencijalan za novi projekat, a da ima visoku cenu na trzistu