Dosije "Dembele" - Fudbalski i ljudski ološ

Autor: Milovan Longinov
petak 31.12.2021.
11:45
Izvor: Sportske.net

Pročitajte do kraja...

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Možda naslov zvuči previše oštro i preterano, ali pokušaćemo do kraja teksta da pokušamo da pronađemo adekvatnije i blaže reči. 

Osman Dembele je enigma. Pretalentovan fudbaler kome je Bog dao da ne zna kojom nogom bolje vodi loptu, šutira, dribla. Ima nenormalno ubrzanje u prvih nekoliko koraka i nekada brže noge od svojih misli. Ipak, na pragu svoje 25. godine, postavlja se pitanje - da li je Dembele iskoristio 10% svog talenta? 

Priča o njegovim idiotlucima počinje mnogo ranije, a kakav je Dembele profesionalac, pa u neku ruku i čovek, pokazuju njegovi odlasci iz Rena, Dortmunda i sada - Barselone.

Sportski direktor Rena, kluba u kom je Dembele ponikao i koji mu je omogućio prvi veliki transfer u Dortmund, otkrio je kako je Francuz otišao leta 2016.

"Poslao mi je tekstualnu poruku  s aerodroma u trenutku kada se ukrcavao na avion. Napisao mi je da ga je fudbal smorio i da odlazi u Senegal sa svojom bakom", rekao je Mikael Silvestre.

Iako ga je fudbal smorio, Dembele je otišao u Dortmund jer je dobio prve ozbiljne pare. Odigrao je jednu sezonu, pod palicom Tomasa Tuhela i kao tadašnji 19-godišnjak, delovao je kao buduća "Zlatna lopta". 

Barsa je zagrizla mamac, u trenutku kada je ostala bez Nejmara, leta 2017. Hosep Marija Bartomeu je naseo i dao čak 105 miliona evra i dodatnih 40 za bonuse. 

Svi znamo šta se desilo tokom četiri i po godine. Dembele je oko dve godine proveo van terena povređen, nakon što je obnavljao povrede, živeo neprofesionalno, bio nedisciplinovan i praktično bio najvećim delom krivac što nije vodio računa o svom telu. 

Čak 90% njegovih povreda bili su mišići, nešto na šta je mogao da utiče zdravijim načinom života, ishranom, treninzima. Dembele je uz sve to imao problema sa nedisciplinom - redovno je kasnio na treninge, jednom prilikom je  takođe kao u Renu, otputovao u domovinu bez dozvole kluba. 

Takođe, kada je odlazio iz Dortmunda, tačnije, kada je dobio ponudu Barselone, odbijao je da trenira. Došao je jednom na trening i poručio da neće više trenirati, da hoće da ide u Barselonu.

Dembele ni privatno nije umeo da bude normalan. Njegov stanodavac iz Dortmunda ga  je tužio zbog toga što je ostavio tonu đubreta i opšti "svinjac" u kući u kojoj je živeo. Dembele mu se nije javljao na telefon, nije odgovarao na sudske pozive, Barselona mu je pomogla da se ceo slučaj zataška. 

Čitav niz Dembeleovih idiotluka trajao je do poslednjeg dana ove godine, kada je jasno da je sve puklo i da Francuz odlazi. Tu je neizostavna tema i njegov zahtev za ostanak, odnosno brojke.

Osman Dembele je u Barsu došao kao 20-godišnjak i dobio je platu od 12 miliona neto po sezoni, odnosno milion evra mesečno. U tom trenutku, jedino su Mesi i Luis Suarez bili plaćeniji od njega, tek kasnije je Bartomeu nastavio niz suludih povećanja plata, ali su od Dembelea plaćeniji postali samo Pike i Buskets, a kasnije su ogromne plate od 18 i 23 miliona evra dobili Filipe Kutinjo i Antoan Grizman.

I onda dolazi Dembele sa svojim agentnom, izvesnim Musom Sisokom i na Barsinu ponudu od 10 miliona neto po sezoni i još 10 odmah na ruke zbog potpisa, potražuje - 43 (slovima ČETRDESET I TRI) miliona evra NETO po sezoni, odnosno tri i po puta više nego što je Dembele do sada imao i još dodatnih 30 miliona za potpis. Uz to, tražili su i bonus od pet miliona ako Barsa osvoji LŠ i dva miliona za svaku titulu u La Ligi. Đoan Laporta je zatvorio vrata i Dembele je na transfer listi.

Da ima dostojanstva, kao što ga nema, Dembele bi barem pristao da ode u januaru, da Barsa inkasira barem 10ak miliona evra od obeštećenja, ali niko ne veruje da će tako nešto uraditi. 

Da li je Dembele najveći krivac? Većinom da, ali mora se još jednom istaći i po ko zna koji put, da je uprava Bartomeua davala abnormalne plate i ugovore koje daleko premašuju klupske finansije, a ujedno igrači imaju ogromnu moć da drže stvari u svojim rukama, jer nigde drugo ne bi zaradili približno toliko novca.

Ako želite pravu komparaciju, onda ćemo vam reći da je Dembeleova plata od 12 miliona, koju ima od svoje 20. godine, jednaka plati Serhija Ramosa u poslednjem godinu ugovora sa Realom. Dakle, Serhio Ramos, kao kapiten Reala, kada je poslednji put obnovio ugovor, 2016.  godine, dobio je maksimalnu platu u svojoj  17-godišnjoj eri u Madridu, kao što je bila Dembeleova početna u Barsi. 

Naravno, ni Dembele, a ni Sisoko, neće od drugih klubova ni tražiti niti dobiti 43 miliona evra po sezoni, jer bi na taj način, Francuz bio najplaćeniji fudbaler na svetu. Pari Sen Žermen daje najveće plate svojim igračima, ali ni Nejmar, ni Mesi ni Mbape nemaju godišnje više od 40 miliona evra. Zato je i jasno da je u pitanju samo klasičan bezobrazluk i igra moći, da pokažu da sve drže u svojim rukama. Jer, Dembele će dobiti negde sigurno 15-20 miliona evra po sezoni, od Njukasla, Čelsija, Junajteda, možda i Pari Sen Žermena.

Ujedno, ne smemo da preskočimo ni poslednju njegovu neverovatnu priču, a to je ženidba. Niko u klubu nije znao da Dembele ima i partnerku, a kamoli da je  pred ženidbom. Nije pozvao nijednog saigrača, ali ne samo iz Barse, već i iz reprezentacije.

I tako smo došli do kraja i pitanja sa početka - kako definisati i nazvati Osmana Dembelea? 

Sasvim je očigledno da momak nema baš koeficijent inteligencije, da nema svest o svom talentu, da ne poseduje baš ni neke ljudske kvalitete, baš kao i da nema predstavu o tome kako se ponaša profesionalni sportista. 

I naravno, pravno gledano, Dembele i njegovi agenti nisu uradili ništa ilegalno, zabranjeno, no, to ne menja viđenje svakog navijača Barselone, Dortmunda i Rena o Francuzu. Svačija vrata je zatvorio du***om", pa kakve su šanse da ne učini slično i u narednom?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
JUVENTIN
Friday, 31.12.2021
17:24

Nisam ni ocekivao objavu posto admin ocigledno navija za Barsu i subjektivno gleda na celu situaciju

avatar
JUVENTIN
Friday, 31.12.2021
17:04

Inace je normalno i sve ok da je on popustio platu klubu,decko video da je sve poludelo generalno u sportu i proba da vidi dokle ide ludilo i neko ce mu verovatno i dati blizu tih para,dto bi on isao januara da sirota barsica uspara 10 miliona kad moze da uzme proviziju toliko na leto,dosta licemernosti ima u ovom tekstu