Dosije "Grizman" - Puklo i pre nego što je počelo, prljav veš izašao na videlo

Autor: Milovan Longinov
subota 04.09.2021.
15:00
Izvor: Sportske.net

​Kako je Antoan Grizman došao i zašto nikada nije pokazao da treba da igra u Barsi?

EPA-EFE/Quique Garcia
EPA-EFE/Quique Garcia

Povezane vesti

Barselona je ovog leta morala da presavije tabak i da napravi ozbiljne rezove, kako zbog sportskih, tako i zbog finansijskih motiva.

Ceh je platio Antoan Grizman koji je poslednjeg dana prelaznog roka prešao na pozajmicu u Atletiko Madrid, što u najmanju ruku deluje kao loš potez sa sportske strane. O tome smo detaljnije pisali u analizi o raspadu Barselone.

Ipak, ovo je tema o samom Grizmanu i činjenici da nikada nije bio u potpunosti prihvaćen u svlačionici Barselone.

Najpre, sada su isplivale mnoge informacije koje su se krile iza njegovog dolaska. Prva od njih je da je bivši predsednik Hosep Marija Bartomeu samo želeo da dovede nekog ko bi mogao da "rastavi" Mesija i Luisa Suareza i pokaže im da nisu nedodirljivi. Bartomeu nije imao moć da utiče na Mesija i Suareza, koji nisu imali svoj klan, već su bili klan za sebe. Ne nedodirljivi, već daleko bolji od svih ostalih. 

I zato je doveoden Grizman. Veliko ime, veliki igrač, koji konačno može da im se umeša u planove da igraju non stop. Mesi je tog leta želeo da se vrati Nejmar i ako se sećate, pregovori su trajali do kraja avgusta. Brazilac je odbijao da trenira, želeo je da se vrati. Barselona je već potrošila 200 miliona evra za Grizmana i De Jonga i nije imala novac da ispuni zahteve Pari Sen Žermena. 

Mesi je na jednom treningu, kada je transfer potvrđen, prišao treneru Ernestu Valverdeu sa jednostavnim pitanjem "na kojoj poziciji će igrati Antoan Grizman?", a ovaj je samo spustio glavu i kapitena ostavio bez odgovora. 

Mesi je prihvatio Grizmana, čak i kada je Suarez bio tu i kada je potom Urugvajac otišao. Imali su dobru konekciju i saradnju, ali svlačionica Barse nikada nije osetila da je Grizman deo grupe.

Katalonski mediji danas pišu o tome da je deo svlačionice zadovoljan i srećan što je otišao. Ti koji su zadovoljni smatraju da Grizman nikada nije ni postao deo ekipe u pravom smislu te reči.

Mnogi od njih, među kojima je bio i Mesi, nisu zaboravili kako je Grizman leta 2018. godine, neposredno pre Mundijala u Rusiji, u dokumentarcu "Odluka" javno priznao da mu je želja Atletiko i da ne želi u Barsu. Godinu dana kasnije se predomislio, ali način na koji je prvobitno odbio Barsu, nikada se nije svideo mnogima u svlačionici. 

I da nije bilo tog momenta, sa samo sportskog aspekta i ako isključimo egoistični i samoubilački potez Bartomeua, ovo je u startu bio promašen potez. 

Samo jedno pitanje je dovoljno da to i potvrdi - na kojoj tačno poziciji Grizman može da igra u formaciji 4-3-3, koja je Barsin zaštitni znak još od Johana Krojfa? Baš tako, nijedna.  Grizman ni u reprezentaciji Francuske, ni prethodno u prvom mandatu u Atletiku, nije igrao klasičnog napadača, niti krilo. Nije "devetka", još manje je krilo, jer igru jedan na jedan praktično i da nema. Njemu je odgovarao sistem Dijega Simeonea 4-4-2, gde je bio polušpic, baš kao i Dešanov 4-2-3-1, gde je takođe imao slobodu iza napadača i baš zato će mu sad još više odgovarati novi Atletiko u 3-5-2 sa Luisom Suarezom u napadu. 

Njegov kvalitet je nesporan, ali profil igrača nije nikada bio u skladu sa potrebama Barselone. Naročito dok su tu bili Mesi i Suarez. Njima je sve vreme najviše nedostajalo levo krilo. Da, Nejmar. Jer, Osman Dembele to nikada nije postao. Najbliži je bio Ansu Fati, ali nažalost, u jedinoj sezoni kada je tu još uvek bio i Suarez, imao je tek 17 godina, usledila je pauza zbog korone, a kasnije se i povredio. 

Grizman nikada nije bio potreban Barsi, niti su ga  igrači želeli. Kasnije su ga prihvatili, jer je u pitanju lider, veliki profesionalac koji je mnogo toga dobrog doneo. Ali ne ono zbog čega je doveden. Ni Ernesto Valverde, ni Kike Setijen, pa ni Ronald Kuman nisu uspeli da mu pronađu poziciju na kojoj je opravdao uloženih 120 miliona evra. Igrao je levo, desno krilo, špica, polušpica u 3-5-2, kratko u prošloj sezoni, no, bilo je nedovoljno. 


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke