Dosije "Kanselo" - Niz je samo nastavljen, nijedan nije veći od kluba... i od Pepovog ega

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 30.01.2023.
19:55
Izvor: Sportske.net

Portugalac odlazi i nikome nije jasno zašto...

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Jedan od najšokantnijih transfera u novijoj istoriji dogodio se danas - Žoao Kanselo je napustio Mančester siti i prešao u Bajern Minhen.

Do juče, Portugalac je bio ne samo nezamenjiv, već ključan igrač u Pepovom ludom sistemu kada je levi bek u organizaciji napada ulazio u sredinu i bio jedan od organizatora igre.

Pep Gvardiola je uvek bio korak ispred trenerskog vremena u kom se nalazi, a poslednja njegova inovacija bila je ta formacija 3-2-2-3, gde su u odbrani ostajali trojica štopera, uglavnom - Ake, Stouns i Akanđi, a Kanselo ulazio ispred sa Rodrijem i pomagao u organizaciji igre, a ispred dalje znate - De Brujne, Gundogan, Marez, Griliš/Foden i Haland.

No, nešto se desilo posle Mundijala u Kataru. Kanselo je i tamo neočekivano ostao bez pozicije, Diogo Dalo je dobio šansu ispred njega, a to je očigledno ostavilo traga na Sitijevog univerzalca. 

Svoju priliku iskoristio je mladi Riko Luis, koji je iz startne postave izbacio čak i Kajla Vokera, pa se tako Pep u ključnim trenucima na startu 2023. godine oslanjao na kvartet - Luis, Stouns, Akanđi, Ake. Ako tu pridodamo Vokera, Rubena Dijaša i Ajmerika Laporta, onda je jasno zašto se danas na "Etihadu" samo čulo:

"Možemo i bez Kansela, niko nije veći od kluba". 

Ali, ni od Pepovog ega. 

Navodno, danas je otkriveno da je došlo do ozbiljnog sukoba, verbalnog, u petak na treningu, nekoliko sati pre utakmice sa Arsenalom, kada je Kanselo opet saznao da neće biti starter. Nakon razmirica sa Pepom i pošto je i prethodne dve ligaške utakmice sa Vulvsima i Totenhemom ostajao na klupi, i definitivno je puklo.

Pep Gvardiola nikada nije krio da u ekipi ne želi da ima:

1. Nezadovoljne, koje sebe vide u drugom klubu
2. One koji su neposlušni, nisu deo sistema i sebe stavljaju ispred ekipe 

Žoao Kanselo je to učinio, ali nekako to i nije iznenađenje, jer je ipak pomalo čudno što je do sada u karijeri imao već pet klubova i što će mu pozajmica u Bajern biti čak treća, posle one u Interu, posle koje je završio u Juventusu (?!) i prethodno kada je i u Valensiju najpre došao kao pozajmljen iz Benfike. Kada se pominje i Juventus, navodno je i iz Torina proteran zbog toga što nije mogao da se "kontroliše" i što je sebe stavljao u prvi plan. 

Kanselo je isto tako u nedelju, na prvom treningu posle Arsenala, Gvardioli rekao da želi da ode i sve se završilo munjevitom brzinom.

Pep i dalje ima odlične kontakte i odnose sa Bajernom, verovatno je tako i došlo potpuno tiho do ovog transfera, ali ako malo premotamo film, ovo nije slučajan scenario sa Kataloncem. 

Barselona 2008-2012.

Kada je stigao u Barsu, Gvardiola je poručio Đoanu Laporti da Ronaldinjo, Deko i Samjuel Eto mogu da idu. Prva dvojica otišla su momentalno, dok je Eto odbio brojne ponude i na kraju dobio šansu. Ostao je tu jednu sezonu, uzvratio je na najbolji mogući način, u tandemu sa Anrijem i Mesijem zajedno su dali 100 golova i osvojili "tripletu". Ipak, od kako je leta 2009. otišao u Inter, nije ni jednu lepu reč rekao o Gvardioli. 

Katalonac je Kamerunca precrtao i Eto je bio samo na pozajmljenom vremenu, jer je Pep odavno znao da će mu Mesi biti "lažna devetka", što je i postao već na proleće, a Eto mu je onda bio potpuno nepotreban. 

Problem sa Pepovim egom imao je i Etoov naslednik - Zlatan Ibrahimović. I dalje ostaje nejasno zašto je Pep pristao da Ibrahimović zameni Etoa, ako je sve vreme slepo verovao da je Mesi njegova "devetka". Ibra je takođe proveo jednu sezonu sa Pepom i takođe nakon toga nije rekao lepu reč o KAtaloncu. Naprotiv. 

Kako je Šveđanin više puta ponavljao, tokom drugog dela sezone je provocirao Gvardiolu, želeći da ga natera na bilo kakvu komunikaciju, ali nije dobijao nikakav odgovor, ni "da" ni "ne. Samo ćutanje. I tako je otišao. Izgleda da je tek David Vilja bio onaj napadač koga je Pep zaista želeo, i njega je dobio pred svoju treću sezonu.

Sukob sa Gvardiolinim egom dobrano je osetio i Đerar Pike, a izvori bliski tadašnjoj ekipi Barse kažu da Pep nije otišao tog leta 2012, da bi otišao - Đerar Pike. 

Štoper je mnogo godina kasnije otkrio u jednom intervjuu da ga je Pep te sezone samo sklonio iz ekipe i rekao: 

"Igraćeš opet kada prestaneš da misliš o noćnom životu i kada svoj privatni dovedeš u red. Trenutno mi se ne sviđa što nisi fokusiran na fudbal kao pre".

Bio je to period kada je Pike bio glavna zvezda žute štampe, kada je započeo romansu sa Šakirom, kasnije svojom suprugom. Pep je i te sezone počeo da izmišlja formaciju, baš kao i sada u Sitiju. Ali, za one koji se ne sećaju - Pujol je bio libero, Maskerano je igrao polulevo, Dani Alveš poludesno i to je bilo nešto nalik onoj Krojfovoj 3-4-3 sa rombom na sredini koji su činili Buskets, Ćavi, Inijesta i Fabregas, a ispred Mesi, Aleksis Sančez i zaboravljeni Kuenka.

Taj sistem trajao je kratko, tih nekoliko nedelja završnice sezone 2011/12, kada je Pep i odlučio da nakon četiri godine napusti Barsu, a Pike je tako "preživeo". 

Bajern 2013-2016. 

Posle godinu dana odmora, Pep je preuzeo Bajern Minhen. Njegovu "metlu", posle samo jedne sezone osetio je - Mario Mandžukić. Hrvat je postigao čak 26 golova u prvoj Pepovoj sezoni i odjednom je postao prekobrojan, te je otpšao u Atletiko Madrid. 

Još je neverovatniji bio rastanak sa Tonijem Krosom. Nemac je imao minutažu i važnu ulogu kod Pepa, ali nešto tu nije štimalo. Kros jeste odigrao čak 51 utakmicu te sezone u svim mogućim takmičenjima, ali je osetio da nije dovoljno "kliknuo" i da nema dovoljnu slobodu kod Gvardiole, a onda je stigao poziv Real Madrida. 

Pepov ego, ali i jasan stav da ne želi igrače koji sebe vide u drugom klubu, odveli su i Tonija Krosa.  

Mančester siti 2016 - 

Gvardiola je iz Bajerna, stigao u Siti i tamo ga je dočekao - potpuni "javašluk". Naravno, odmah je proradila "metla". Ovaj put, ponovo je deblji kraj izvukao - Jaja Ture. Njega nisam pomenuo gore kod Barselone, da se ne bi ponavljao. Uglavnom, leta 2010. godine, nakon što je Buskets pokazao da je Pepov mozak pretvoren u noge na terenu, Jaja Ture je bio rezerva. On to nije mogao da prihvati i naterao je Barsu da ga proda u Siti. Usledile su godine "pljuvanja" od strane Jajinog menadžera, ni ne sluteći da će ponovo sarađivati. Jaja Ture je do Pepovog dolaska bio lider Pelegrinijevog Sitija, ali je onda - sklonjen. Pep je imao ponovo drugačije zamisli i kraj je bio blizu.

Osim Jaje Turea, Pep je odmah sklonio i Džoa Harta, što je takođe bilo donekle opravdano. Nije golman po njegovom ukusu.  

Pep je rasprodao brojne igrače, većinu nedovoljno kvalitetnih, a ne zbog svog ega, sve do sada i ovog slučaja sa Kanselom. Odlazili su tako - Kliši, Sanja, Kolarov, Fernando, Nasri, Hesus Navas, Edin Džeko, Mangala, Vilfred Boni, ali jasno je kada pročitate imena da oni jednostavno "stilski" nisu išli uz Pepovu filozofiju. 

Pre samo nekoliko meseci, Kanselo je potpisao novi ugovor do 2027. godine i dobio broj 7 na leđima koji je baš želeo, nakon čega je rekao:

"Ne postoji bolje mesto na svetu za igranje od Sitija. Ovde imam sve što želim, igram fudbal u kom uživam i ne želim da napustim takav tim".

Sada je došlo do raskola, koji, evo pročitaćete ovde, neće dobiti "happy end", toga kod Pepa nema. Kanselo će ili biti prodat Bajernu za 60-70 miliona evra ili nekom drugom.  

Sve u svemu, ovo je još jedna priča o tome da sa Pepom na kormilu - niko nije putnik broda, ako nije to 100% srcem, glavom, dušom, nogama i - ušima da samo sluša. 

Niko nije veći od kluba. A posebno ne od njegovog ega. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MixEr
Monday, 30.01.2023
20:32

Kolarov nije oteran. Ma ko šta mislio o njemu Pepe ga je voleo i cenio. Meni ne baš tako jasno zbog čega. Kolarovu je istekao ugovor i odlučio je da pređe u Italiju. Pepe je tada govorio da želi da mu Kolarov ostane i da mu nudi novi ugovor ali je ovaj to odbio i otišao dalje. Za Kansela stvarno čudi. Pogotovu što je u prvom delu sezone bio najbolje ocenjeni defanzivac lige. Ali eto takav je Pepe...