Dosije "Kilijan Mbape" - Kako je Francuz “izradio” Pereza i ceo Madrid?

Autor: Milovan Longinov
subota 28.05.2022.
09:04
Izvor: Sportske.net

Rodoljublje ispred snova...

Povezane vesti

Kilijan Mbape je za godinu dana odlučio da odloži ostvarenje svojih snova. Na stolu je imao dve ponude, Pari Sen Žermena i Real Madrida i tako je bilo duže od godinu dana. Prošlog leta je zahtevao da ode, želeo je da PSŽ zaradi od njegove prodaje, ali klub nije odustajao od njega. Nije ni politički vrh Francuske, ni Katara. Jer, ipak je Francuska aktuelni svetski prvak, a Mundijal se igra u Kataru, iz kod dolazi i kraljevska porodica koja poseduje PSŽ. Na kraju, Mbape je izabrao PSŽ i kako kaže "ne zbog novca", već zbog - Francuske. Jer oseti da je bitan i važan za svoju zemlju i da "nije u redu da ode sada bez obeštećenja".

Tema Kilijana Mbapea jedna je od najbolnijih u Real Madridu. Madridski mediji nikako nisu prihvatili ovaj poraz, jer su svi vodeći izvori i vrhunski novinari mesecima unazad imali proverenu informaciju:

Kilijan Mbape je još 15. januara pružio ruku Florentinu Perezu i dao reč da dolazi.

Međutim, reč koja je došla samo iz Mbapeovih usta, a nije nigde zapisana, ni overena, u svetu biznisa ne znači - ništa. Baš kao i snovi. I to je ono što najviše boli Madriđane, kako tamošnje  novinare koji se mesecima naslađuju i odbrojavaju sa naslovima "tik-tak, tik-tak", tako i Florentina Pereza. Prvi čovek Madriđana doživeo je dupli poraz ovom odlukom, jer je čekajući Mbapea i fokusirajući se na njegov potpis, propustio Erlinga Halanda. Norvežanin je želeo u Real, baš kao i Mbape. Haland je osetio da Real više želi Mbapea i izabrao je Siti, a kada je Francuz izabrao PSŽ, bilo je kasno.

I ovo nije prvi put da je PSŽ izašao kao pobednik, naprotiv. PSŽ je u poziciji da (ne) pregovara sa svima, jer ima moć i novac u isto vreme. A posebno je Naseru Al-Kelaifiju važno ono prvo. To je najbolje dokazao prošlog leta kada je odbio ponudu Reala od 200 miliona evra, rizikujući da Mbape šest meseci kasnije potpuno legitimno potpiše predugovor sa Realom i potom na leto ode kao slobodan. Al-Kelaifi, kraljevska porodica Katara, kao i državni vrh Francuske, udružio se u pregovorima sa porodicom Kilijana Mbapea i zajedno su izašli da saopšte vest godine o nastavku saradnje do 2025. godine.

Mbape nije jedini slučaj kada je PSŽ pokazao da je nepobediv na tržištu i da jednostavno - može da plati koga koliko želi i koliko je potrebno i isto tako da odbije da neki igrač ode pa makar i za 200 miliona evra. Pre Mbapea, to je bio Nejmar. Leta 2019. Nejmar je naprasno shvatio da je ispao naivan kada je mislio da će odlaskom iz Pari Sen Žermena postati značajniji kandidat u borbi za "Zlatnu loptu". Odlučio je da se vrati u Barsu, bojkotovao je treninge, javno poručivao da želi na "Kamp nou", ali je PSŽ odbio sve ponude. Barsa je tog leta, već bila u problemu je platila 200 miliona evra za Antoana Grizmana i Frenkija de Jonga i Bartomeu nije bio u poziciji da pregovara. Ipak, ponudio je Dembelea na jednogodišnju pozajmicu, Todiba, Umtitija i Rakitića, a PSŽ je odbio sve moguće ponude. Iako je Nejmar bio izrazito nezadovoljan, PSŽ je opet bio jači za pokeraškim stolom. Jer, sa finansijske strane, uvek ima najjače karte i mogućnost da izgubi, jer taj gubitak u brojevima ne znači ništa.

 

PSŽ je pobedio Barselonu u slučaju Nejmar i dve godine ranije, kada ga je preoteo od Katalonaca. Barsa je napravila veliku grešku u Nejmarovom ugovoru, smatrajući da je cifra od 222 miliona evra na ime otkupne klauzule nedostižna u modernom fudbalu. To je bilo 2013. godine  kada je stigao iz Santosa, a samo četiri godine kasnije, 222 miliona evra postali su realnost modernog fudbala, za jednog igrača. Barsa je odbijala da pregovara za manje novca, a za 222 miliona nije  mogla ništa. PSŽ je  platio, Nejmar pristao, i otišao.

Neki će reći da je u istom ovom košu i Lionel Mesi, ali tu baš nije sve tako isto kao sa Nejmarom i Mbapeom. Jer, Mesi je do poslednjeg trenutka želeo da ostane u Barsi, PSŽ mu je u tom trenutku bio jedina  opcija. Možda se ne sećate, istog dana kada je saopšteno da Mesi ne može da ostane, Mančeter Siti je ozvaničio transfer Džeka Griliša. Siti je propustio voz zvani "Mesi", ostali nisu mogli da pariraju. Niko od velikana širom Evrope nije bio realna opcija za Mesija, a PSŽ kao projekat, barem na papiru, delovalo je da može da mu donese Ligu šampiona. 

I sada su opet svi na okupu. Mesi, Nejmar i Mbape, iako su sva trojica u jednom trenutku kada su postajali ili bili članovi Pari Sen Žermena, želeli da budu na drugom mestu. U drugom klubu. Na kraju je pobeđivao uvek - PSŽ.

Kilijan Mbape je snove zamenio "rodoljubljem", po prvi put, ikada u karijeri, pričao je o sebi kao o ponosnom Francuzu i da nije rekao "NE" Realu, već "DA" svojoj zemlji i svom gradu. Zvučao je baš onako kako bi ga posavetovao svaki političar, koji se zalagao za njegov ostanak. Mbape je verovatno i sebi zatvorio vrata Reala, ako Florentino Perez bude tu još dve, tri godine, a sva je prilika da će tako i biti.

Postere Kristijana Ronalda i ostalih heroja iz svoje sobe zameniće trofejima sa Mundijala u Rusiji, Lige 1, Kupa Francuske i brojnim individualnim priznanjima u svojoj zemlji.

Ipak, najveći pobednik i sada, kao i do sada i ubuduće biće - Pari Sen Žermen. Jer, kako je rekao i Mbape, a i Naser Al-Kelaifi, Real Madrid mu je ponudio čak i više novca, ali je  on izabrao – projekat.

"Bila je ovo teška odluka, želeo sam da imam dovoljno vremena da donesem najbolju moguću. Znam da sam prošle godine želeo da odem, ali danas je kontekst drugačiji, jer je drugačiji i sportski projekat, ali i moj lični osećaj. Znam koliko sam bitan ovde u Francuskoj, da je ovo moja zemlja i da sam ovde odrastao. Projekat se promenio nabolje i poželeo sam da ostanem", rekao je Mbape, a potom je još jednom izjavom još jednom zatvorio vrata Madridu.

"Nadam se da će Madriđani razumeti činjenicu da sam jednostavno želeo da ostanem u svojoj zemlji. Realnost je da sam ja Francuz i da je moja želja da ostanem ovde i da Ligu 1 podignemo na viši nivo. Nisam rekao "ne" Real Madrid, već "da" Francuskoj, mojoj zemlji i Pari Sen Žermenu. Real je učinio sve da olakša moj dolazak i zahvalan sam na tome, ali ovo je bila moja odluka".

Mbape će večeras biti domaćin Madriđanima u Parizu, finale Lige šampiona gledaće sa tribina, a AdmiralBet nudi top kvotu na pobedu Reala uz 2-5 golova, čak 4,55, ko kaže da nije realno?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke