Došlo vreme da učenik stane uz učitelja

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 11.05.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Dalje nećeš moći?

Povezane vesti

“Moraćeš ti mali još da giljaš dok ne dođeš do mog nivoa”, možda su misli koje su se vrzmale po glavi Žozeu Murinju u jednom trenutku prethodnih dana. Jer, znao je gospodin “posebni” da će za protivnika u polufinalu Lige Evrope imati jednog od svojih đaka I čoveka s kojim je sarađivao. Doduše, on je bio sa istom kvalifikaciom nego danas, dok je Ćabi Alonso I dalje pertlao kopačke, ali u dresu Real Madrida.

Tako su njih dvojica svojevremeno radili u Madridu u periodu od tri godine, potom su im se putevi razišli, ali ovog četvrtka će se ponovo susresti, samo na suprotnim stranama.

“Njegov otac je bio menadžer I on je odrastao poput mene. Onda je postao fudbaler, naravno, bolji nego što sam ja bio. Postao je igrač, sjajan igrač... Njegova pozicija na terenu I njegovo znanje o igri su veoma visoki. Igrao je u Španiji, Engleskoj I u Nemačkoj. Trenirali su ga Pep, Anćeloti, Benitez, ja... Zato mislim da kada se sve to spoji, Ćabi ima sve preduslove da postane veoma dobar trener”, mišljenja je Žoze Murinjo, a ono datira iz 2019. godine.

“Učio sam od svakog trenera. Prošao sam s njima i dobre i loše periode, ali pokušavao sam da shvatim odluke koje su oni pravili i da tako kreiram sopstvenu viziju kao trenera i taktičara. Kasnije sam uzeo najbolje od svakog od njih, ali sam morao da kreiram sopstvenu ličnost i sti, ne samo da kopiram i nalepim. Stvar je biti autentičan”, naveo je Alonso.

Četiri leta kasnije, ko bi mogao da pomisli da će njih dvojica igrati jedan protiv drugog u polufinalu evropskog klupskog takmičenja?

 Alonso je minulog oktobra preuzeo Bajer Leverkuzen, tim koji je tada bio na 17. Mestu u Bundesligi. Nije to bilo proporcionalno kvalitetu rostera koje “farmaceuti” imaju i ubrzo je izvukao ono najbolje iz njih. Naravno, bilo je neophodno da se svi adaptiraju na novine, pa prvih šest utakmica trijumf nije dišao, ali posle Svetskog prvenstva, stvari su “kliknule”. Florijan Vir se vratio, Musa Dijabi je pokazao potencijal kakav ima, Žeremi Fimpong takođe i uz ostatak saigrača, ekipa je vezala 14 mečeva bez poraza sve do minulog vikenda, kada je možda to i moralo da se dogodi.

Bajer je odigrao verovatno najgoru utakmicu od dolaska Alonsa na klupu. Poraženi su od Kelna sa 2:1, ali utisak je bio kao da su igrali sa zadrškom upravo zbog predstojećeg meča protiv Rome u četvrtak. Da ima te konekcije između učitelja i učenika, Murinjo je potvrdio dan kasnije kada je njegov tim poražen od Intera u dosta sumornoj utakmici “vučice”. Pali su izvan zone koja vodi u Ligu konferencije. Ali, dojam je da pritiska nema. Gospodin “Posebni” kao da veruje da su njegovi momci sposobni da osvoje Ligu Evrope, a zatim tim putem izbore Ligu šampiona. Ipak je on doktor eliminacionih utakmica. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke