Drugi vek ''Komjuniti Šilda'', Siti protiv tradicije!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 06.08.2023.
08:16
Izvor: Sportske.net

Spektakl na Vembliju uvod u novu sezonu.

EPA-EFE/Alex Livesey
EPA-EFE/Alex Livesey

Povezane vesti

Još samo malo ostalo je do početka nove sezone u najjačoj i najatraktivnijoj ligi na Starom kontinentu, engleskoj Premijer ligi, a tradicionalno je najavljuje utakmica tamošnjeg Superkupa, poznatijeg pod nazivom ''Komjuniti Šild''.

Prošla sezona je u potpunosti bila u znaku Mančester sitija, koji je osvojio i Premijer ligu, i FA kup, a šlag na tortu bila je prva titula prvaka Evrope za ekipu trenera Gvardiole. Imajući to u vidu, rival ''građanima'' u borbi za prvi trofej u novoj sezoni nije mogao da bude osvajač FA kupa, već će to biti vicešampion iz prošle sezone, ekipa Arsenala koja je dugo odolevala na vrhu tabele, ali je u završnici sezone posustala, što je Siti u potpunosti iskoristio i osvojio titulu u Premijer ligi.

Utakmica je na programu danas od 17 časova na Vembliju i to će biti ukupno 101. borba za trofej ''Komjuniti Šilda''. Istorija ovog takmičenja datira još od 1908. godine, kada je Mančester junajted bio bolji od Kvins Park Rendžersa i do danas su jedino svetski ratovi prekidali kontinuitet održavanja ovog prestižnog fudbalskog događaja u Engleskoj koji je ušao u drugi vek svog trajanja.

Mančester junajted još uvek ima ubedljivo najviše osvojenih pehara ''Komjuniti Šilda'', ukupno 21, ispred Arsenala i Liverpula koji su osvojili po 16, dok će se Mančester siti boriti za svoj sedmi trofej u ovom takmičenju. U prethodne dve godine, ''građani'' su oba puta poraženi, najpre 2021. godine od Lestera (1:0), a prošle godine i od Liverpula (3:1), pa nema sumnje da će u petak učiniti sve da taj niz prekinu i da posle četiri godine vrate ovaj trofej u svoje vitrine. S druge strane, Arsenal se poslednji put za ovaj trofej borio pre tri godine, kada je u neizvesnom meču savladao Liverpul posle penal-serije. U regularnom toku bilo je 1:1, kada je Obamejang rano doveo ''tobdžije'' u vođstvo, a Minamino dvadesetak minuta pre kraja doneo izjednačenje Liverpulu.

''Građani'' će imati i još jedan ekstra motiv, a to je prekid loše tradicije u ''Komjuniti Šildu'' protiv Arsenala. Oni su 2014. godine na istom mestu i u borbi za isti trofej ubedljivo poraženi od Arsenala sa 3:0, a presudili su im golovi Kazorle, Remzija i Žirua. Pre toga su se u ovom takmičenju sastali davne 1934. godine, kada je Arsenal bio još ubedljiviji, slavio je tada sa 4:0 na ''Hajberiju''.

Danas je Mančester siti mnogo moćniji, sistem koji je pre sedam i po godina uspostavio Pep Gvardiola konačno donosi željene rezultate u svim takmičenjima, ''probijen je led'' i u Ligi šampiona, pa je jasno ko će u petak biti u ulozi favorita. 

Naravno, tokom leta je bilo određenih kadrovskih promena u obema ekipama. ''Građane'' je pojačao hrvatski vezista Mateo Kovačić, koji je Čelsiju plaćen 30 miliona funti, a nekolicini igrača su istekle pozajmice u drugim klubovima. Kovačiću bi trebalo da se pridruži i saigrač iz reprezentacije, sjajni defanzivac Joško Gvardiol, za koga su čelni ljudi Sitija morali da izdvoje znatno veću sumu novca - 90.000.000 evra. Odlazaka je bilo više, ali većina tih igrača nije imala značajnu ulogu u šampionskoj sezoni. Ipak, nekoliko transfera je privuklo veliku pažnju, poput transfera Rijada Mareza u Al Ahli za 30 miliona funti, ili Ilkaja Gundogana u Barselonu.

Najvažnije za ''građane'' je da je njihova ''gol mašina'' Erling Haland i dalje tu. Ubojiti Norvežanin je prošle sezone samo u Premijer ligi postigao čak 36 golova, a u svim takmičenjima fantastičnih 52 na 53 odigrana meča i očekuje se da već od duela sa Arsenalom nastavi u istom stilu.

Kada su ''tobdžije'' u pitanju, oni su pred sam start sezone doživeli veliki peh, ostali su bez svog napadača, bivšeg člana Sitija Gabrijela Žezusa koji je povredio koleno i prema najavama trenera Mikela Artete, on će biti operisan, pa se povratak na teren očekuje tek za nekoliko nedelja. Bez njega u sastavu, Arsenal je u sredu osvojio Emirejts kup, boljim izvođenjem penala protiv Monaka, a iz pripremnog perioda može se pohvaliti i pobedom nad Barselonom na američkoj turneji rezultatom 5:3. ''Tobdžije'' su su se ovog leta pojačale dovođenjem Kaija Haverca iz Čelsija, Deklana Rajsa iz Vest Hema i defanzivca Ajaksa Džurijena Timbera, a posle sedam godina ih je napustio Granit Džaka koji se preselio u Leverkuzen. 

Da li su se tim potezima kvalitativno približili aktuelnom šampionu, videćemo već u nedelju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke