Dva loša Olimpika, gde je krtica?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 29.10.2023.
11:36
Izvor: Sportske.net

Problemi na sve strane u redovima dva velikana.

Olympique de Lionnais
Olympique de Lionnais

Povezane vesti

Jedan od najvećih derbija francuskog fudbala dešava se ovog vikenda i donosi nam susret dva Olimpika – Marseja i Liona – timova koji se trenutno nalaze na ničijoj zemlji.

Ako je u Marseju situacija nešto bolja, potkovana sukobom uprave i navijača, te odlaskom Marselina sa klupe posle svega nekoliko utakmica, onda priča na „Grupama stadionu“ mnogo složenija. Marsej utamicu pred domaćim pristalicama dočekuje kao osmoplasirani tim Lige 1, dok je Lion zakucan za dno bez ijednog trijumfa u sezoni.

Zanimljivo je da ove dve ekipe vode dva nekadašnja saigrača iz generacije reprezentacije Italije koja je 2006. podigla „boginju“ – Đenaro Gatuzo i Fabio Groso. Ako su na terenu znali gde biju, ovde apsolutno ne znaju.

Gatuzu je pripala vruća stolica na „Velodromu“ gde je posle skandala između uprave Marseja i navijača došao kao zamena Marselinu, međutim sve ono što su ultrasi kluba tražili da se promeni u pristupu ekipe i načinu igre – možda je još i gore. Marsej je na poslednja četiri meča zabeležio tri poraza u domaćem prvenstvu i to se ne zna koji je bolniji. Prvo ih je deklasirao PSŽ, potom Monako, a zatim i Nica. U duelima sa svojim komšilukom sa juga i nisu bivali toliko loši kao na „Parku prinčeva“. Međutim, pojedini promašaji, recimo Pjer-Emerik Obamejanga i slično, koštali su ih ponekog boda više. Ali, i dalje je to ispodprosečno.

S druge strane, imamo alarmantnu situaciju u Lionu gde je Fabio Groso stigao kao perspektivni menadžer koji je u septembru zauzeo mesto Lorana Blana. Suočava se sa ozbiljnim problemima, tolikim, da klub koji je pre samo tri godine igrao polufinale Lige šampiona danas ima svega tri poena iz devet utakmica, a protiv Klermona smo videli nešto što je pitanje da li se događalo u novijoj istoriji Liona. Autogol Ožijea kojim su smanjili rezultat protiv još jednog „fenjeraša“ slavili su kao da je u pitanju meč za trofej i pogodak za pobedu. Da stvar bude još gora, Groso zna da je u timu „krtica“ koja ispušta pojedine informacije u medije. Nekadašnji fudbaler PSŽ Žerom Roten je u svojoj emisiji ekskluzivno otkrio da mu je neimenovani fudbaler Liona kazao da je Groso najgori trener kojeg je imao, te da je okrenuo igrače protiv sebe. U utorak pri dolasku u trening centar, održan je sastanak u svlačionici gde je Groso zatražio da istupi onaj koji ima nešto protiv njega, a kako se to posle dvadesetak minuta nije desilo, Italijan je otkazao sesiju za taj dan.

Gazda Liona, Amerikanac Džon Tekstor i dalje pruža punu podršku Fabiju Grosu i veruje da će se tmurni oblaci pomeriti iznad „Grupama stadiona“. Uostalom, on u ovom trenutku radi i na nekim drugim poljima, tačnije, završava kupovinu portugalskog Estorila koji planira da pridruži mreži svojih klubova gde, uz Lion, još pripadaju Kristal Palas, Botafogo i Molenbek.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke