Dva veka, praški derbi!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 11.04.2021.
13:06
Izvor: Sportske.net

Rivalstvo staro gotovo kao Old Firm...

Povezane vesti

Slavija protiv Sparte je derbi koji ne samo da je stariji od 20. stoleća već je odredio na neki način sudbinu ostalih gradskih derbija u Evropi, koji su kao pečurke nicali na startu prošlog veka. Ova dva kluba dele mnogo toga, ali ih i deli mnogo toga, ne samo Vltava.

Originalno Slavija je klub establišmenta, poreklom iz distrikta Vinograda, jugoistočnog dela Praga koji je bio bastion srednje klase. Sparta je svoju bazu našla oko Letne gde su bila razbacana radnička naselja, očevi osnivači su bili industrijski radnici, a mnogi došljaci u Prag prihvatali su Spartu kao svoj identitet. Od početka pa do sada, Sparta je bila uspešnija od svog gradskog rivala, njeni igrači su činili osnovu čehoslovačkih i čeških reprezentacija, mada je u poslednje vreme Slavijina fudbalska škola bolja. 

Zanimljivo da je Slavija prva osnovana, ali nije igrala do 1896- godine, kada je prvi meč završen bez golova.

Približavamo se 300. utakmici ovih rivala, Sparta je nadmoćna 122 pobede, izgubili su 92 meča. Ali, treba reći i to da je u poslednje vreme crveni tim uspešniji od bordo, ne samo da je Slavija odbranila titulu i osvojila tri krune u poslednje četiri godine, oni nisu izgubili pet godina gradski derbi!

Iako ima crvenu zvezdu na svom grbu, Slavija deo svoje inferiornosti u odnosu na rivala "duguje" komunizmu. Sparta kao klub radnika je imala preferencijalni tretman u odnosu na "reakcionarnu" Slaviju koja je čak bila proterana sa svog stadiona. Komunisti su podozrivo gledali ka Jevrejima koji su osnovali Spartu i tradicionalno bili vezani za klub, ali su te antisemitske parole uperene protiv "Sešivana" eksplodirale devedesetih sa pojavom ekstremnih desničara među navijačima Sparte. Oni su se "proslavili" i u Evropi zbog rasističkog skandiranja. 

Pravi paradoks da je Slavija koja je uvek bila trn u oku prosovjetskom režimu na kraju dobila komunističke vlasnike, iz Kine. Grupacija CEFC je na ubeđivanje nekadašnjeg ministra odbrane, Jaroslava Tvrdika kupila klub. Dočekani su zbog ideologije na nož, ali su titule u poslednjih nekoliko sezona smirile stvari, ništa ne uspeva kao uspeh. 

Zanimljivo da je u prvim godinama kao simbol češkog nacionalizma, kada je zemlja bila deo Habsburške monarhije Slavija redovno punila rivala i pre rata sakupila čak 13 titula, iako je "železna Sparta", bila dostojan rival sa 10 titula. Ali onda, kak rekosmo kreće vladavina komunista pa su na "Letni" slavili desetak godina, par puta šezdesetih, a onda je usledilo zatišje. Palicu nije preuzela Slavija već Dukla, pa Spartak Trnava, čak su i Brno i Ostrava, kao i Bohemijans Prag uspevali da osvoje titulu. Navijači Sparte preziru Ostravu jer dolazi iz Šlezije, ruralnih krajeva, sa granica, njih smatraju Nemcima, iako su ti krajevi jasno ostali nenaseljeni nakon Drugog Svetskog Rata.

Ipak, najveći derbi u Češkoj bio je i ostao praški, za Spartu je loša vest što i dalje gleda u leđa kao poslednjih godina Slaviji koja je neporažena i daleko je najbolja ekipa. Imaju 14 bodova prednosti, dva meča manje, ako pobede to je praktično ubijanje svake nade rivala. Sparta mora da se osvrće, da sačuva drugu poziciju, kako bi igrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke