Ekstraklasa - Nikada ne znaš ko može da iznenadi i uzme titulu!

Autor: Mladen Heleta
petak 19.07.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Da li će Poljaci dobiti devetog šampiona u ovom veku?

Legia Warsaw
Legia Warsaw

Povezane vesti

Utakmicom Jagelonija Bjalistok - Pušča Njepolomice u petak od 18.00 startuje nova sezona u poljskoj Ekstraklasi, jednoj od najinteresantnijih liga u ovom veku.

Moramo odmah da počnemo jednim podatkom sa "verovali ili ne" - u Ekstraklasi je u 21. veku čak OSAM različitih klubova osvajalo titule! Pomenuta Jagelonija Bjalistok koja na svom terenu otvara novu sezonu, osvojila je svoju prvu titulu u istoriji dugoj 104 godine. Ali, početkom veka, veliki rivali Legija i Visla Krakov smenjivali su se na šampionskoj poziciji, sve dok Zaglebje iz Lubina nije osvojilo titulu 2007. godine. Onda se tu pridružio i Leh iz Poznanja 2010, pa Slask iz Vroclava 2012, Pjast Glivice su bili šampioni 2019, takođe prvi put u istoriji, baš kao i Rakov 2023, sezonu pre Jagelonije.

Dakle, Poljaci su najneizvesniji kada se bore za titulu, pa se tako očekuje da će biti i ove godine. Ali, prema procenama kladionica, najtrofejniji klub - Legija iz Varšave, ima najveće šanse da se domogne titule koju je poslednji i 15. put u istoriji osvojila 2021. godine. Kvota da će Legija postati šampion iznosi 2,75. Za Legiju nastupa i naš Radovan Pankov, bivši as Vojvodine, Crvene zvezde i Čukaričkog, a u Varšavi u subotu u prvom kolu gostuje Zaglebje iz Lubina, pa je jasno da su domaćini favoriti.

Drugi favorit za osvajanje titule je Rakov iz Čenstohove, šampion iz 2023. godine. Zanimljivo je to da je prema Transfermarktu ovaj tim vredniji od Legije, i to za tri miliona evra (30 prema 27), a za njega nastupa srpski internacionalac Srđan Plavšić, još jedan bivši as Crvene zvezde. Rakov sezonu otvara na gostovanju Motoru iz Lublina i takođe je favorit.

Nakon ova dva tima, sledeći favoriti za titulu su Leh iz Poznanja (kvota 5,00) i aktuelni šampion Jagelonija (5,20). Leh iz Poznanja je svoju osmu titulu u istoriji osvojio 2022. godine, a i ove sezone ima šampionske ambicije. Najveće uzdanice ove ekipe su ofazivci Filip Marčviski i Kristofer Velde, obojica procenjeni na čak šest miliona evra. Ujedno, oni su prema Transfermarktu i najvredniji igrači u Ekstraklasi, pošto je sledeći tek Dominik Marčuk iz Jagelonije, procenjen na 3,5 miliona evra.

Što se tiče aktuelnog šampiona Jagelonije, čak ni titula ih nije naterala da se troše u prelaznom roku, pošto su doveli sve samo slobodne agente na tržištu i ne mnogo poznate široj javnosti. Zanimljivo je to da Jageloniju predvodi Adrijan Šjemenec koji ima samo 32 godine. On je upravo u klubu iz Bjalistoka dobio prvi samostalni trenerski posao i to u proleće 2023. godine.

Za kraj, da preletimo malo parove prvog kola. Kao što smo rekli sezonu otvara šampion Jagelonija koja dočekuje Pušču i svakako da je favorit da pred svojim navijačima pobedom započne i ovu sezonu. Legija je takođe domaćin, Zaglebju i takođe je favorit, baš kao i Rakov koji gostuje Motoru iz Lublina.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke