Emerihov duh plaši Madriđane

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.04.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Dolazak Atletika budi sećanje na sezonu prvog evropskog trofeja Borusije Dortmund.

Povezane vesti

Mada niko od aktuelne generacije fudbalera Borusije iz Dortmund tada nije bio rođen, mnogi bi poželeli da se vrate u 1966. godinu, poznatu po prvom evropskom trofeju kluba sa „Signal Iduna parka“ – Kupu pobednika kupova.

Na putu do prestiženog evropskog takmičenja pao je i Atletiko iz Madrida, nakon uzbudljivih četvrtfinalnih utakmica koje donekle podsećanju na aktuelnu sezonu.

Baš kao i ovog proleća, prvi duel se igrao u Madridu, a Atletiko i Borusija su odigrali 1:1. Na stadionu „Visente Kalderon“ sjajni Lotar Emerih je u 58. minutu doneo vođstvo gostima iz Dortmunda, ali je domaćin izjednačio četiri minuta pre kraja.

Revanš u Nemačkoj je dve nedelje kasnije odlučivao ko ide dalje, a Emerih je ponovo bio strelac, obezbedivši Borusiji plasman u polufinale.

Bili to prvi u nizu mečeva Borusije protiv španskih klubova, koji će u nadolazećim decenijama uz Italijane i Engleze predstavljati najčešće rivale „Milionera“ kada je reč o evropskim takmičenjima.

Uprkos činjenici da remiji i porazi dominiraju u odnosu na pobede, mora se priznati da je protiv španskih klubova Borusija demonstrirala vrhunski fudbal.

To se naročito osetilo u sezoni 2012/13 kada im se u nemačkom finalu na „Vembliju“ isprečio Bajern na putu osvajanja drugog trofeja Lige šampiona.

Mnogima je asocijacija na tu sezonu „poker“ golova Roberta Levandovskog u prvom meču polufinala protiv Real Madrida u ubedljivoj pobedi od 4:1.

To ne sme da baci potpunu senku na četvrtfinalne okršaje protiv Malage, čiji revanš je u Nemačkoj bio jedan od najboljih kada je reč o eliminacionoj rundi te sezone.

Meč na „Rosaledi“ početkom aprila 2013. godine završen je bez golova, pa se u Dortmundu rešavalo pitanje ko će izboriti vizu za polufinale i sudare protiv kraljevskog kluba.

Malaga je vodila u dva navrata, golovima Hoakina Sančeza i Eliseua, a Borusija je u nadokandu vremena ušla na rubu eliminacije. Zbog pravila o golu u gostima, izabranicima Jirgena Klopa bila su potrebna dva pogotka kako bi prošli dalje.

„Milioneri“ su to i učinili. Najpre je Rojs u prvom minutu nadoknade izjednačio rezultat, a veliku pobedu doneo je dva minuta kasnije i Brazilac Santana za veliko slavlje na severozapadu Nemačke.

Uzbuđenja nije manjkalo ni sezonu kasnije kada se Real Madrid revanširao u četvrtfinalu. Potonji prvak Evrope u sezoni jubilarne 10. titule u Ligi šampiona rešio je veći deo posla već u prvom meču.

Mašinerija Karla Anćelotija je već posle jednog časa igre vodila sa 3:0 i Borusiji je pretio pravi potop. Revanš u Dortmundu ipak nije bio puka formalnost pošto je Rojs postigao dva gola u prvom poluvremenu i učinio da neizvesnost dostigne vrhunac u nastavku igre.

Kraljevski klub je ipak zadržao gol prednosti i ukupnim rezultatom 3:2 otišao u polufinale gde je rutinski eliminisao Bajern iz Minhena.

Izvanredni mečevi viđeni su i protiv Sevilje 2021. godine u okršajima osmine finala kada je Borusija ostvarila poslednji veći uspeh protiv španskih klubova.

Fenomenalan meč viđen je u Andaluziji kada je Erling Haland sa dva gola bio najzaslužniji za pobedu od 3:2, dok je sadašnji as Mančester sitija bio dvostruki strelac i u revanšu u Dortmundu kada je bilo 2:2.

„Milioneri“ su i tokom devedesetih godina vodili žestoke duele protiv španskih timova u evropskim takmičenjima. Pamti se veliki preokret protiv Deportiva iz La Korunje u sezoni 1994/95 u Kupu UEFA.

Bebeto je u Galiciji doneo minimalnu prednost španskom timu pred revanš trećeg kola, ali će ova zaliha biti istopljena dve nedelje kasnije pogotkom Mihaela Zorca.

U produžecima će se bolje snaći domaća Borusija kojoj će Karl-Hajnc Ridl i Lars Riken obezbediti plasman u četvrtfinale, baš kao što će dve godine kasnije doneti i titulu evropskog šampiona protiv Juventusa.

Pamtiće se i dueli UEFA Superkupa iz 1997. godine protiv Barselone. Prvi meč u Španiji završen je pobedom domaćina 2:0, dok je u revanšu u Dortmundu bilo samo 1:1.

Borusija nije imala sreće ni godinu dana kasnije protiv Real Madrida u polufinalu Lige šampiona. Duel u Madridu završen je pobedom domaćih 2:0, dok u Dortmundu nije bilo golova.

„Milioneri“ ove srede dočekuju Atletiko u revanšu četvrtfinala Lige šampiona. Golom Sebastjana Alea ublažili su poraz u Španiji na podnošljivih 2:1, a sada će imati priliku da izbore prvo polufinale Lige šampiona nakon 11 godina. Raspoloženje im je poraslo posle pobede za vikend u Menhengladbahu 2:1, dok je Atletiko slavio u derbiju protiv Đirone 3:1.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke