Engleske niže lige - Hoće li se velikani vratiti tamo gde pripadaju?

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.07.2022.
13:50
Izvor: Sportske.net

Počinju treća i četvrta engleska liga…

@dcfcofficial/Twitter
@dcfcofficial/Twitter

Povezane vesti

Ako analizirate prošlu sezonu u prvoj ligi Engleske (treći rang takmičenja), kao da su dve lige igrane u isto vreme. Jednostavno deo je bio previše dobar za ostale, pa je recimo Plimut sa 80 poena ostao izvan baraža za Čempionšip dok je Flitvud koji je uzeo polovinu bodova od toga opstao, pa će oba tima biti opet u istoj ligi, iako napred pomenuti "Hodočasnici" imaju mnogo jaču ekipu.

U gornjem domu će sve vrveti od bivših premijerligaša, čak sedam timova bilo je u engleskoj eliti svojevremeno.

Kao favorit startuju "Sove" iz Šefilda, iskreno njima i nije mesto u ovom rangu, ali imali su tu nesreću da konkurencija bude žestoka prošle sezone. Vendzdej je ispao od Sanderlenda u polufinalu, bilo je baš prometno na "Hilsborou" ali ima tu i dalje kvaliteta, Vindas i Sila Sou, Ris Džejms iz Blekpula na pozajmici, tu je i dalje Kalum Paterson, nekoliko mladih igrača je stasalo, pa "Sove" ciljaju direktnu promociju.

Što se tiče Ipsvič nije puno menjao, mada su otpustili dosta igrača iz drugog plana, "Traktor Bojsi" ulaze u drugu sezonu sa Kieranom MekKenom na klupi, on je u decembru zamenio Pola Kuka, tim je završio u sredini tabele. Sada su apetiti veći, dok još jedan od poznatih klubova Derbi posle sezone u administraciji i nakon herojske borbe, a zatim i odlaska Vejna Runija kreće u trećeligašku sezonu kao nepoznanina. Mi nismo sigurni da je Derbi sposoban da se posle ovakvih tumbanja vrati odmah u Čempionšip. "Ramsi" će kao i obično imati strašnu podršku, možda to može da bude od pomoći, ali kvalitet je iskreno upitan.

Od timova koji su ispali Piterboro kreće takođe sa novim trenerom, Grantom MekKenom (zamenio tokom sezone Darena Fergusona) koji je radio u Halu. "Poš" su uglavnom zadržali ekipu, oni su uvek dobro mesto za velike klubove da pošalju mlade igrače, ali ovo je era bez Ser Aleksovog sina, videćemo na šta će sve ličiti.

U gornjem domu bi svakako trebalo da budu Bolton, Portsmut, Barnsli, MK Dons, timovi koji imaju ambicije za više od sredine, tu je i Čarlton, a čini se da je Vajkomb potcenjen. Vonderersi su ostali bez AKinfenve koji se povukao, ali on nije bio takav faktor kao Velšanin Sam Voks ili recimo MekKliri, ali oni su i dalje na "Adams Parku".

Pola lige će se boriti za opstanak, pomenuti Flitvud, Eksiter, Čeltenam, Kembridž i Morekamb su prema kvota najugrožniji timovi, dok neke novajlije, recimo Forest Grin, šampion četvrte lige verovatno računa na euforiju posle istorijskog plasmana.

Kompletnu ponudu engleske Lige 1 na AdmiralBetu pogledajte OVDE.

U četvrtoj ligi nekog izrazitog favorita nema. Nortempton koji je na neverovatan način izgubio direktan plasman u ligu i na kraju ostao i bez mesta kroz plej-of moraće da se oporavi, dok recimo Bradford, nekadašnji premijerligaš sa prelaza vekova ove godine najavljuje juriš na viši rang, mada je za Bantamse to situacija svake godine. Na njihovoj klupi je Mark Hjuz što ima svakako daje na značaju, ali u ovim ligama ne pobeđuju treneri već igrački kadar koji je solidan, ali recimo nije bolji od Stokportovog, ili Salfordovog- Ovi drugi su tim Mančester Junajtedove generacije 92. nikako da se popnu u višiu ranz. ponovo su se pojačali, sa Kalumom Hendrijem, Malanom koji je igrao u Turskoj i još tri ili četiri igrača iz viših liga.

Da li je to dovoljno videćemo, ali pritisak je veliki pa ni Nilu Vudu koji je vodio rezerve Mančester Junajteda neće biti lako.

Mansfild, Tranmer, Donkastee, verovatno i Lejton i Svindon pripadaju gornjem domu, a Herogejt i Berou, timovi koji nemaju iskustva u profesionalnom fudbalu bi mogli da se bore za goli život. Kruv Aleksandra je ispala iz treće lige, baš su slabi, pa je za njih ovog godina stabilizacije i ne treba očekivati da se nekada stabilni drugoligaš i mašina za pravljenje igrača u zlatno doba Darija Grejdija bori za velike stvari, odnosno povratak u treću ligu...

Kompletnu ponudu engleske Lige 2 na AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke