Engleski Liga kup - Stara rivalstva i nove nade!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 09.08.2022.
19:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Prvo kolo Liga kupa na ostrvu.

twitter.com
twitter.com

Povezane vesti

Ovogodišnja sezona, 63. po redu u engleskom Liga kupu počela je prošlog utorka, u premijernom meču, odmah iznenađenje, Kembridž Junajted je izbacio ekipu iz Čempionšipa, Milvol i možda najavio uzbudljivu sezonu. Iako se kaže da je kup takmičenje (makar bio u pitanju i ovaj, manje aktraktivan kup (FA je neprikosnoven) prepuno iznenađenja, to vaš nije slučaj na ostrvu. 

Jer, ako pogledate ovaj vek, Boro 2004. Birmingem sa Žigićem 2011. i Svonsi dve godine kasnije su uspeli da uzmu pehar ispred velike šestorke. Siti je specijalista, od dolaska Gvardiole "Građani" su pehar uzeli pet puta za sedam godina. 

U žreb u Liga kupu inače ulaze svi profesionalni klubovi, iz prva četiri ranga fudnalske piramide, a u prvom kolu žreb je podeljen na severnu i južnu sekciju, u bubnju su bili svi timovi iz Čempionšipa (osim dva), treće i četvrte lige. 

U ovoj rundi još nema PL timova, oni se priključuju u narednom kolu, u pitanju su klubovi koji ne igraju Evropu, a od drugog kola krenuće i dva tima druge lige, svi oni priključiće se pobednicima prve runde u kojoj se igra 35 parova. Verovatno znate, u Liga kupu igra se po jedan meč, osim polufinala koje je na dve utakmice, ovo je prvi kup koji počinje, a završava se i najranije, već u februaru videćemo ko će naslediti Liverpul koji je tukao Čelsi na penale. 

U prvoj rundi od timova Čempionšipa nema Barnlija i Votforda koji su ispali kao 18. i 19. klub lige, ali igra Votford koji je bio poslednji u PL prošle sezone, pa nema ni pravo da preskoči prvu rundu.

Nekoliko mečeva privlači posebnu pažnju.

Bolton - Salford 

Ovo je jedna vrsta lokalne stvari, dva kluba gravitiraju ka gradu Mančesteru, Bolton ima veću tradiciju, "Troteri" su igrali dva finala u ovom takmičenju, a pre manje od 20 godina su izgubili od Boroa najvažniju utakmicu u novijoj istoriji. Sada su u trećoj ligi več četvrtu sezonu, ali mogu da budu zadovoljni, rizikovali su likvidaciju. Salford je tim čiji su vlasnici poznatiji, generacija 92 Mančester Junajteda, "gazde" su Bekam, Skols, oba Nevila, Gigs, Niki Bat i tajkun iz Singapura Piter Lim (lik koji je vlasnik i Valensije, sećate kako je neslavno završio Geri Nevil kao trener Slepih Miševa). Salford se posle silnih ulaganja našao u profesionalnom fudbalu, četrtoj ligi, tri godine su već u Ligi Dva, samo jednom prošli su prvo kolo u kupu. Oni nisu rivali Boltonu, mnogo su manji klub, Vonderersi kao glavnog rivala vide Buri, ali biće zanimljivo, oba tima su neporažena u uvodnim kolima svojih liga, imaju po četiri boda. Igrali su pre tri godine kada je Bolton pao u četvrtu ligu i oba puta dobio neiskusnog rivala. Salford će teško dobiti na ovom gostovanu, a verovatno neće biti ni mnogo golova.

Čarlton - Kvins Park Rendžers 

Sudar bivših članova PL, domaći "Adiksi" već par godina ne uspevaju da se izvuku iz treće lige, posle ispadanja 2020. i silnih problema, malo su se ustalili, ali svakako da na jugu Londona nisu baš navikli na sporedne role. KPR je za vikend tukao Boro u Londonu, iskupio se za startni poraz od Blekburna. "Policajci" su jedan od timova koji cilja baraž za elitu, oni imaju liga kup iz 1967. dobili su na Vembliju VBA, a dvadesetak godina kasnije ih je na istom mestu savladao Oksford. No, to je sada davna prošlost, ovo nije gradski derbi u smislu neke netrpeljivosti, oba tima imaju druge rivale, Čarlton gaji animozitet prema Milvolu, ali i Kristal Palasu. Desetak puta su igrali u Čempionpšipu zu našem veku, jednom i u FA kupu pre vipe od dve decenije, više uspeha imao je KPR, a u utorak je najbolje probati sa golovima. 

Norič - Birmingem 

Kako smo rekli, "Kanarinci" moraju u prvo kolo jer su bili poslednji u PL. Nova godina ovog jo-jo kluba u Čempionšipu (ponovo su favoriti za ekspresnu promociju) nije dobro počeo, posle poraza u Velsu od Kardifa, bod je sa "Kerou Rouda" odneo Vigan. Ekipa Dina Smita ima solidan tim za ovaj rang, sačuvali su igrače poput Aronsa, Gibsona, Rašice, Kantvela, tu su i Sinani i Puki, start jeste lošiji, ali ovaj tim je svakako po kvalitetu među tri u ligi. Birmingem koji je 2011. po drugi put osvojio Liga kup (Norič ima  takođe dva, poslednji iz 1985. godine), životari sa kineskim vlasnicima u Čempionšipu. Prošla sezona je bila očajna, 20. mesto, čime je zaokružena decenija u drugoj ligi. Sem četvte pozicije nakon ispadanja, nisu bli nikad ni blizu da se vrate u PL. Ove sezone u prva dva meča, odlična četiri boda, remi protiv Lutona, pa pobeda u petak u uvodnom meču druge runde protiv Hadersfilda. Domaćin je bolja ekipa, Birmingem obično gubi na gostovanju u Norfolku, verujemo u pobedu domaćih.

Šefild Vendzdej - Sanderland

Svakako da će "Sove" tražiti neku vrstu osvete za poraz od "Crnih Mačaka" u baražu za Čempionšip. Sanderlend se posle nekoliko godina pauze vratio u drugu ligu, posle remija sa Koventrijem, sa dugog putovanja na jug doneli su bodove iz Bristola, što će im doneti neophodno samopouzdanje. Vendzdej je krenuo u novi juriš na povratak u viši rang remijem protiv Portsmuta, no i oni su slavili za vikend, savladali su u banji kraj Londona, MK Donse. Sve u svemu, gostima koji su sada u višem rangu neće biti lako na "Hilsbrou", odomaći teren može da bude presudan, zanimljivo pre četiri godine je tim iz Šefilda slavio na severu u ovom takmičenju. Sanderlend nema trofej u Liga kupu što zvuči čudno, mada su ne tako davno, pre desetak godina izgubili finale od Sitija. Vendzdej je u zlatnim devedesetim uspeo da se dokopa 1991. pehara u slavnoj pobedi nad Fergijevim Junajtedom, a dve godine kasnije su izgubili finale od Arsenala. Ovo će verovatno biti meč sa malo golova. 

VBA - Šefild Junajted

Ovaj derbi će zatvoriti rundu. Timovi su među favoritima makar za baraž za PL, ne slučajno. Obično u duelu između dva tima odluči domaći teren, tako je bilo u PL, tako je bilo u Čempionšipu prošle godine kada su ostali kratkih ruku i bez povratka među najbolje što je bila ambicija. Albion vodi Stiv Brus, klub je u drugoj polovini šezdesetih osvojio liga kup i izgubio dva finala, nekada su važili za specijalistu za kupove. Šefild Junajted koji je ipak u moderna vremena mnogo slabiji klub od "Begisa" do 2015. nikada nije otišao dalje od četvrtfinala. Pre sedam godina su "Blejdsi" kao trećeligaši tukli između ostalih Vest Hem i Sautempton dokopali se Totenhema i tesno izgubili u dva meča. Nama se čini da je VBA bliži trijumfu, ali bez rizika probajte neku od kombinacija sa malo golova.

Celokupnu ponudu možete pogledati na sajtu AdmiralBet-a!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke